Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Brak mocy, dym z rury wydechowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam A4 z 97 roku - nie mam jak podpiac pod vaga niestety. objawy sa takie : "dymi jak stary autobus" a oprocz tego czasem sie zamula - brak mocy nie wiem czy jest to turbo, czy nie - bo turbine slychac ze dziala tylko czasem nie czuc. co wiecej jesli dziala to nawet po 3000 obrotow auto dostaje takiego lekkiego kopa i spokojnie rozpedza sie to tych 160km/h - dalo by sie szybciej ale nie ma potrzeby. zwykle jezdze ok 110-130 no i zdarza sie ze dosciskam go do 4000. a jak sie muli to ma problemy z dojsciem do setki. w sobote jade na wymiane oleju i wszystkich filtrow i zobacze czy cos sie zmieni. dodam jeszcze ze moge miec przelany olej- bo auto oleju nie gubi a dolewalem miesiac temu litr bo jechalem w dluzsza droge a wolalo juz o serwis.

Opublikowano

bez zapiecia Vag'iny ciezko udzielic jednoznacznej odpowiedzi ....

na poczatek pomacaj gumowe rury od dolotu ....

Opublikowano

dodam jeszcze ze moge miec przelany olej- bo auto oleju nie gubi a dolewalem miesiac temu litr bo jechalem w dluzsza droge a wolalo juz o serwis.

??? Nie sprawdzałeś na bagnecie?? Nadmiar oleju jest prawie tak samo zabójczy dla silnika, jak jego brak. Jeżeli chodzi o kopcenie o sprawdź szczelność układu dolotowego, zaczynając od króćcy gumowych prowadzących do kolektora dolotowego. Najczęściej to właśnie one puszczają.
Opublikowano
  • Autor

ba, sprawdzalem tylko ze z bagnetu nic nie wynikalo, nawet ostatnio znajomy mechanik patrzyl na ten bagnet i mine mial niezdecydowana no i sam nie wiedzial. co do sprawdzenia tych kruccy to zobacze co da sie zrobic - nie znam sie na silnikach i trzeba bedzie szukac. najgorsze ze nie mam ani garazu ani jak wejsc pod samochod zwlaszcza ze jest tam ta plastikowa oslona pod silnikiem. i chyba zdecyduje sie na zrobienie wlasnego VAG-a bo laptopa mam tylko trzeba software i kabel...

Opublikowano

A jak bym pod maskę zerkną i z ręcznikiem papierowym przleciał po dolocie poczynajac od turbinki a na EGR kończąc.

Co do filtrów to absolutnie nie daj sobie wcisnąć gdziekolwiek Filtrona!

Opublikowano
  • Autor

aha zapomnialem dodac ze ostatnio zaczelo mi wiecej palic...

Opublikowano

u mnie było to samo ten sam model B5 AHU po podpieciu vaga błąd czujnika temperatury wody po wymianie jak ręką odjął, wszystko w porządku, nie dymi ma kopa i mało zaczął spalać. :-)

Opublikowano

dopoki nie doprowadzisz auta do porzadku nie dus go do 4000, jezdz naprawde spokojnie.

sprawdz ilosc oleju moze dymic z nadmiaru.

nie kombinuj z robieniem VAG-a lepiej kupic, koszt podobny a efekty 100%-owe.

Opublikowano

a sprawdź może przepływomierz powietrza!! miałem podobny problem wymieniłem filtr powietrza i przepływke(nie raz wystarczy też ją wymyć) i nie te auto nagle potężna moc i kop taki że .... wyleciałem z drogi hehehheh :)

Opublikowano

bez VAG trudno - stawialbym na przepływkę jednak.

Co do potężnego kopa - w AHU to nie grozi ;) - to jeździ tylko di biegu nr II potem już pchać trzeba :tongue4:

Opublikowano

Bez przesady nie jest tak zle z tym AHU, popychac to trzeba w CC 700 aby wyprzedzić na trasie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

:th: no i problem rozwiazany. nie moglem sie nigdzie doprosic o darmowy vag wiec wkoncu pojechalem do serwisu audi. po pol godzinie czekania i cienszym portfelu o 50 funtow :kox: dowiedzialem sie ze problem tkwil w egr lub w rurach od egr - nie okreslili dokladnie. no i w koncu po obejrzeniu obrazkow z tematu:http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ahu_problem_z_turbosprezarka_wylacza_sie-t33091.0.html znalazlem o co biega i posprawdzalem- taka krotka guma laczaca byla peknieta. dodam jeszcze ze kilka dni wczesniej wyczyscilem przeplywomierz - bez rezultatow. wiec dzis po pracy udalem sie na pobliskie zlomowisko- sklad rozbitych aut gdzie mozna zaopatrzyc cie w czesci zamienne i tam po udanych poszukiwaniach :a4fan::ON: wymontowalem niezbedne czesci. nastepna czesc popoludnia i wieczoru spedzilem na wymianie rur i samego egr. za czesci dalem 5 funtow wiec sie oplacalo. no i teraz nie ten sam samochod- poprostu jest bosko - moc, dynamika i nie kopci :banan:. dziekuje wam za pomoc :hi:- baardzo sie przydala. :th:

Opublikowano

Za 50 funtów to miałbyś już dwa VAG-i od Viakena.