Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowania w Audi A4 B8 za pomocą VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mówisz o zielonym menu? Pytam bo  zaczynam dopiero zabawę z vcds i innymi ukrytymi funkcjami itp. 

Edytowane przez Tomafx

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak zielone menu. 

Opublikowano

Ok, to zrobię tak jak kolega napisał. Jurto dam znać czy się udało. 

Opublikowano

Zapamiętaj dokładnie co gdzie zmieniałeś i jakie wartości. Na wypadek gdyby coś poszło nie tak, lub gdy niechcący coś przestawisz. Zawsze można będzie do tego wrócić. Najlepiej sobie zdjęcia porobić, zwłaszcza w zielonym menu jeżelI nie ma się z tym dużego doświadczenia. Można bardzo łatwo coś przestawić i pewne funkcje przestaną działać. Trudno będzie się wtedy doszukać. Zdarza się to niestety dość często i tu na forum później szukają pomocy. W większości przypadków pomaga tylko wizyta w ASO w celu porównania online, czyli przywrócenie sterowników do stanu fabrycznego. To oczywiście nie jest usługą darmową. 

Opublikowano

Ok, rozumiem, jutro sprawdzę jak to jest i czy się uda. Zrobię foto krok po kroku wg. Twojej instrukcji i wrzucę tu foto. Oby zadziałało ?

A w zielonym menu to nie grzebie, tylko jak coś chcę uruchomić ale to wg. Instrukcji i zdjęć. Jak nie działa to wracam do wcześniejszych ustawień. 

Więcej vcds ale to też jakieś Ukryte funkcje. ?

Opublikowano
6 minut temu, Tomafx napisał:

w zielonym menu to nie grzebie, tylko jak coś chcę uruchomić...

W 99% przypadków inni chcieli też coś uruchomić. :wink:

Opublikowano

Coś w tym jest. Człowiek się uczy na własnych błędach zamiast brać przykład od mądrzejszych. Zastosuję się napewno do rady, każda rada jest cenna. Dziękuję za pomoc. Jutro rano działam i dam znać czy się udało. 

Opublikowano

Witam, zrobiłem, jeszcze raz dziękuję za podpowiedź ?

IMG_20201120_072529.jpg

IMG_20201120_072537.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie

proszę o inf jak można zrobić

Audi A4 B8 - climate control menu time adaptation

Opublikowano
  • Autor
  1. Wybierz  08 (klimatyzacja)
  2. Regulacja  -> funkcja 10
  3. Kanał 39 (po naciśnięciu przycisku)
  4. Dostosuj odpowiednio wartość (zakres w sekundach 2-255)

5. Kanał 47 (podczas obracania pokrętła)
  6. Dostosuj odpowiednio wartość (zakres w sekundach 2-255)

Opublikowano

Dzieki w mim przypadku na razie nie zadziałało lub nie zrozumiałem o co chodzi z (zakres w sekundach 2-255)

Obecnie zakres mam na 55 ustawiony.

Bawiłem  sie w zielonym menu i miałem tą funkcje za dużo pomieszałem i znikła.

Czy masz może rozpiskę co można ustawić z zielonego menu mam MMI3 3G auto po lifcie rocznik 2014.

Przeglądałem kodowania z przed liftu z vcds (posadam) w tym roczniku jest trochę inaczej z funkcjami czy jest może na forum kodowanie po lifcie rocznik 2014 silnik CJCD?

Opublikowano

Odczekałeś do uśpienia CAN-BUS?

Po kodowaniu trzeba czasem zamkąć auto pilotem i odczekać 20-30 min żeby sterowniki przeszły w stan spoczynku. Po ponownym uruchomieniu może  zadziałać. 

Nie radzę bawić się w ustawieniach w zielonym menu jeżeli nie masz w tym doświadczenia. Przestawienie (nawet nieumyślne) może skończyć się deaktywacją pewnych funkcji i wywalaniem błędów.  Nie dojdziesz później sam gdzie problem leży. Jedyne rozwiązanie problemu będzie udanie się do ASO w celu przywrócenia sterowników poprzez złącze online do stanu fabrycznego. Oczywiście odpłatnie. 

Opublikowano
  • Wybierz  08 (klimatyzacja)
  • Regulacja  -> funkcja 10
  • Kanał 39 (po naciśnięciu przycisku)  masz na myśli włączenie klimatyzacji? 
  • Dostosuj odpowiednio wartość (zakres w sekundach 2-255)

• Kanał 47 (podczas obracania pokrętła)  chodzi o pokrętło w klimie od regulacji ciepła?

Tak czekałem do uśpienia nie zadziałało

• Wybierz  08 (klimatyzacja)
  • Regulacja  -> funkcja 10
  • Kanał 39 (po naciśnięciu przycisku)  masz na myśli przycisk czytaj?

• Kanał 47 (podczas obracania pokrętła)  ??

użyłeś trochę myśli skrótowych nie dokonca zrozumiałem wiec dopytuję

Opublikowano
  • Autor

Adaptacja kanał 39

Podstawowe ustawienie z fabryki: 5

Czas odczytu określonych funkcji ustawień klimatyzatora na wyświetlaczu MMI, np. dystrybucji powietrza, prędkości dmuchawy świeżego powietrza, ogrzewanie siedzenia (siedzenia) i wentylacji ustawieniem temperatury.

- To adaptacja dotyczy temperatury ustawienie tylko, jeśli połączenie kolej pokrętło / przycisk jest wciśnięty, po czym odwrócił się (na czas odczytu temperatury bez pchania połączenie kolej pokrętło / przycisk zobaczyć adaptacja kanał 47).

- Jeśli odpowiedni przycisk funkcyjny na kontroli Climatronic-J255-jednostka zostanie naciśnięty po raz drugi, na wyświetlaczu MMI natychmiast przełącza się z powrotem do swojego głównego menu.

W podstawowym ustawieniu 5 dana funkcja klimatyzatora jest wyświetlany przez 5 sekund na MMI.

Przy ustawieniu 2 ... 255 odpowiednia funkcja klimatyzatora jest wyświetlane przez zadany czas (np. 20 sekund przy nastawieniu 20) na MMI.

- Ustawienia poniżej 5 nie powinno być. Ustawienie 0 nie jest dozwolone, ponieważ odpowiednie funkcje są już wyświetlane.

Adaptacja kanał 47

Podstawowe ustawienie z fabryki: 5

Czas odczytu na ustawienie temperatury klimatyzator funkcji na MMI (Multi Media Interface) wyświetlacza.

- To adaptacja dotyczy temperatury ustawienie tylko, jeśli połączenie kolej pokrętło / przycisk nie jest wciśnięty, po czym odwrócił się (na czas odczytu temperatury po wciśnięciu kombinacji kolej pokrętło / przycisk zobaczyć adaptacja kanał 39).

- Jeśli połączenie kolej pokrętło / przycisk na jednostkę sterowania Climatronic-J255-jest wciśnięty po raz drugi, na wyświetlaczu MMI natychmiast przełącza się z powrotem do swojego głównego menu.

W podstawowym ustawieniu 5 funkcja klimatyzatora jest wyświetlany przez 5 sekund na MMI.

Przy ustawieniu 2 ... 255 funkcja klimatyzatora jest wyświetlane przez zadany czas (np. 20 sekund przy nastawieniu 20) na MMI.

- Ustawienia poniżej 5 nie powinno być. Ustawienie 0 nie jest dozwolone, a funkcje są już wyświetlane.

Opublikowano

Dzięki za powyższe informacje.

Mama jeszcze pytanie ja kw zielonym MMI 3 uruchomić możliwość regulacji parktronika np tył

Opublikowano
25 minut temu, jacek13 napisał:

Dzięki za powyższe informacje.

Mama jeszcze pytanie ja kw zielonym MMI 3 uruchomić możliwość regulacji parktronika np tył

Proszę konkretniej, co chcesz regulować dokładnie? rodzaj i głośność tonu parktronika?

Opublikowano
6 godzin temu, jacek13 napisał:

Masz wszystko opisane w dziale zrób to sam. 

Opublikowano

Muskel-u chodzi mi o wirtualne pokrętło które sie pokazuje na mmi poprzez które można regulować sile sygnału dźwięku

Opublikowano

Ale ta regulacja powinna być już fabrycznie aktywna i możliwa w mmi. Nie trzeba nic w zielonym menu zmieniać. Głośność i frekwencje dźwięku dla czujników. Chyba, że ktoś grzebał już w zielonym menu i coś przestawił. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

gdzie było info jak zakodowac Drive Select, nie moge znalesc

wkurza mnie ciągłe przełączanie z Auto na Comfort