Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Dziwne zachowanie- różna temperatura z nawiewów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Mam taki problem że jak włączę klimatyzację to ze środkowych kratek leci zimne a z zewnętrznych ciepłe powietrze -czy to normalne czy coś nawaliło.

A w zimie z nawiewów dolnych na nogi znowu słabo leci ciepłe powietrze a do-tego słaby nadmuch - wydajność ( ale to tak na marginesie).

Jeśli tak to może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny.?

Pozdrawiam

Opublikowano

Widziałem podobny temat na forum audi a6, tam chodziło o jakieś klapki. Mimo ustawienia na klimatroniku dwóch różnych temperatur prawa i lewa strona grzała/chłodziła tak samo.

Opublikowano

Podłącz Vaga, najprawdopodobniej jakieś silniczki z klap Ci nie działają, możesz też sprawdzić w manu czy słychać jak chodzą, przełączaj nawiew na górę, środek, dół, zwiększaj temp i zmniejszaj oraz włącz obieg zamknięty, za każdym razem powinieneś słyszeć charakterystyczne bzykanie tych silniczków. Jednak jak masz możliwość to podłącz najpierw Vaga :wink:

Opublikowano

w vagu wyświetla mi tylko sporadyczny błąd silnika klapy V71 - ale zdemontowałem schowek i żadnego silnika tam nie znalazłem z białym ramieniem a reszta silników po zmianie temperatury jest słyszalna i przesuwa się ramię

ma ktoś fotę w którym to jest miejscu , i który jest V71

co ciekawe znalazłem jeszcze dodatkowo elektryczną nagrzewnicę żeby w zimie lepiej grzał nadmuch a byłem przekonany że jak jest dogrzewacz płynu to elektrycznej spirali już niema.

Opublikowano

Może to Ci pomoże :wink:

klimalokalizacja.jpg

<br /><br />

Opublikowano

dzięki TOMASZSTN ale tą fotką się posługiwałem i jak zdemontowałem schowek to się u mnie to nie pokrywa bo wygląda na to że silniki klap są u mnie wewnątrz obudowy i z zewnątrz niema żadnego silnika po prawej stronie zato poprawej stronie jest gruszka podciśnieniowa sterowana zaworem elektrycznym.

Poza tym dobiłem czynnik niewiele bo zapłaciłem 30 zł i wszystko wróciło do normy z nawiewów leci już wszędzie jednakowo zimne powietrze jak włączę klimatyzację.

Plusem jest też to że wiatrak nie chodzi z pełną mocą w aucie jest ciszej.

Temat uważam za zakończony i do zamknięcia

Opublikowano

Jak by ci się problem powtórzył to zrób adaptacje klap i powinno być dobrze, oczywiście jeśli nie masz uwalonego silniczka lub zablokowanej klapy.

Opublikowano
Jak by ci się problem powtórzył to zrób adaptacje klap i powinno być dobrze, .

A wiesz może jaką wartość wpisać podczas adaptacji w bloku 001 ?

Opublikowano

Źle ci napisałem nie adaptacja tylko nastawy podstawowe czyli Basic Settings grupa 001 i GO!

Przelecą wartości i na koniec powinny wyskoczyć same zera wtedy jest ok.

Tylko nie może być żadnych błędów w sterowniku