dejwit Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 Witam Mam bardzo pilną potrzebę sprawdzenia czy moja sonda lambda jest sprawna czy nie. Czy jest możliwość sprawdzenia tego VAGiem, podobno w każdym motorze robi się to w inny sposób. Byłbym szczerze zobowiązany, bo szukałem na forum ale informacje są tak niespójne, że w rezultacie już nie wiem co i jak:(. P.S. Koniecznie zależy mi aby sprawdzić to VAGiem bo niestety żadnym innym urządzeniem nie dysponuję.
jocker01 Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 czesc, u mnie jak padala lambda to pojawil sie blad w module silnika. a dzialanie mozna sprawdzic w blokach pomarowych. Jezeli bledu nie ma to lambda jest ok. Pozdrawiam Jocker01
cadbp Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 lambdę najlepiej sprawdzić oscyloskopem ale musi być zamontowana w aucie lub na specjalnym stanowisku pomiarowym, można też spróbować miernikiem spójrz tutaj: http://autotechnikaekspert.republika.pl/teoria.htm lub na www.elektroda.pl
dejwit Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Opublikowano 16 Maja 2008 Dzisiaj znalazłem coś takiego http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t11833.0.html;highlight=aeb tylko nie jestem pewien czy mam zrobić logi dynamiczne czy jak jakiś czas temu zrobiłem logi normalne rozgrzany silnik na biegu jałowym, znajdują się tutaj jest tutaj kanał 007. Ale nie wiem czy się wam przydadzą, jutro zrobię jeszcze dynamiczne na 007
szogun0 Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 Wystarczy jak na wolnych obrotach poobserwujesz jej wskazania. Mają się zmieniać między 0 a 1Volt i to co najmniej 1 raz na sekundę. Jeśli częstotliwość zmian jest mniejsza, to sonda straciła swoje właściwości i nadaje się do wymiany.
dejwit Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Opublikowano 17 Maja 2008 Wystarczy jak na wolnych obrotach poobserwujesz jej wskazania. Mają się zmieniać między 0 a 1Volt i to co najmniej 1 raz na sekundę. Jeśli częstotliwość zmian jest mniejsza, to sonda straciła swoje właściwości i nadaje się do wymiany. No niby moja sonda zmienia wartości pomiędzy 0 a 1 volt jak napisałeś, jednakże wartości te są bardzo nierównomierne czy taka tolerancja jest dopuszczalna? Poniżej załączam wykres zależności napięcia od czasu szogun0 zerknij proszę na ten wykres czy wskazania są prawidłowe. Załączam również poprawiony link z logami o których wcześniej pisałem. Brakowało ".pdf"
szogun0 Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 Trochę powolne te zmiany. Masz 1 zmianę napięcia na 2 sekundy, powinno być 1,2 zmiany na 1 sekundę.
dejwit Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 Czyli co dla świętego spokoju wymienić tą sondę?[br]Dopisany: 18 Maj 2008, 14:09 _________________________________________________dla zainteresowanych znalazłem link w którym są szczegółowo opisane zachowania sondy:), http://www.motoelektron.com/lambda.html zamówiłem już sondę jak ją wymienię podzielę się opinią
cadbp Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 zacznij już psikać ją jakimś penetrującym psikadełem, bo czasami odkręcić ją to koszmar oststnio wymieniałem w golfie IV bez tego i się poddałem trzeba było popsikać kilka dni z rzędu aby puściła :th:
dejwit Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2008 odpuściła bez problemu cola,klucz 22 i młotek czynią cuda :polew: :polew:
Schogotten Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 w ktorym miejscu jest sonda lambda? i czy moge ja sam wykrecic czy potrzebuje jechac do mechanika? mam a4 2,6 V6 pozdrowki
Misior Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 A co jesli u mnie sąda zmienia wartosci szybko ale pracuje w zakresie 0,5 - 1,5V ? Czy to mozliwe wogole? Badając miernikiem na wtyczce to komp podaje takie napiecie i według jakiegos tam programu (nie pamietam nazwy ale moge sie zapytac kumpla) to sa takie wersje z wyzszym napieciem. Czy to oznacza ze mam uwaloną sonde?
Dev Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 może byc uwalona ale równiez może mieć za bogata mieszankę podaj parametry ze spalania
Misior Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 podaj parametry ze spalania znaczy jakie mieszanka napewno za bogata bo smierdzi paliwem i za duzo pali. A czy moglbys sprawdzic jak odepniesz wtyczke od sonfy pod zbiorniczkiem, jakie idzie na nią napiecie z instalacji?
Dev Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 chodzi mi o parametyry z analizatora spalin podłączyłeś VAG-a? sprawdz jakie parametry wsazuje czujnik od wody i wskaznik od wody równocześnie
Misior Opublikowano 10 Czerwca 2008 Opublikowano 10 Czerwca 2008 chodzi mi o parametyry z analizatora spalin podłączyłeś VAG-a? sprawdz jakie parametry wsazuje czujnik od wody i wskaznik od wody równocześnie jesli chodzi Ci o to ze komp mysli ze silnik jest zimny to tak nie jest bo wszystkie czujniki po kolei zostały dokladnie posprawdzane.
szogun0 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Jest coś takiego jak przesunięcie potencjału sondy, pomaga to w wykryciu zwarć. :gwizdanie:
Misior Opublikowano 11 Czerwca 2008 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Czyli znaczy ze co prosze pana Zostawic tak i nie przejmowac sie tym?
dejwit Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2008 chodzi mi o parametyry z analizatora spalin podłączyłeś VAG-a? sprawdz jakie parametry wsazuje czujnik od wody i wskaznik od wody równocześnie devastation, jeżeli prosisz o podanie pewnych danych podaj proszę dokładniejszy sposób jak to sprawdzić bo kolega widać nie łapie co i jak ja zresztą też może czegoś więcej bym się dowiedział
Dev Opublikowano 12 Czerwca 2008 Opublikowano 12 Czerwca 2008 chodzi mi o parametyry z analizatora spalin podłączyłeś VAG-a? sprawdz jakie parametry wsazuje czujnik od wody i wskaznik od wody równocześnie devastation, jeżeli prosisz o podanie pewnych danych podaj proszę dokładniejszy sposób jak to sprawdzić bo kolega widać nie łapie co i jak ja zresztą też może czegoś więcej bym się dowiedział a co tu pisac dokładniej? hm? na stacjach diagnostycznych maja analizatory spalin i wszystko w temacie
Rekomendowane odpowiedzi