evangelion69 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Stałem się posiadaczem nowego auta i pod maską znalazłem dziwną skrzyneczkę. Zerknijcie na zdjęcia. Czy moje auto jest zaczipowane? Poprzedni właściciel nic o tym nie wie, ściągnął auto z Niemiec...i to już tam ponoć było. We wnętrzu znalazłem opis: AT40213 30328 2042. Auto sprawuje się dobrze... Ale mam pytanie czy można ten układ jakoś samodzielnie usunąć z auta? Wiem, jestem dziwny...ale nie potrzebuję nadmiaru mocy kosztem spalania:) Wybaczcie jakość zdjęć. Robione nocą, trzonkiem od młotka...
seba1-2 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Opublikowano 22 Czerwca 2012 a gdzie idą kable od niego do pompy wtryskowej czy w inne miejsce??
evangelion69 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeden kabelek to wcinka z tego co się orientuję we wiązkę przepływomierza, a grubsza wiązka kabli jest wpięta do jakiejś szerokiej grubej wtyczki idącej z kablami gdzieś pod silnik.
seba1-2 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Opublikowano 22 Czerwca 2012 no to czyli nic innego jak rezystor na przepływomierzu a te badziewia w środku to służą do jak oni to ładnie piszą "regulacji mocy":decayed: możesz jeszcze zrobić foto tej wtyczki co do niej reszta jest podłączona
evangelion69 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2012 Fotkę dodam jutro. Na przykładzie pokazuję gdzie mniej więcej jest podpięta wiązka kabli z tego ustrojstwa... ---------- Post dopisany at 17:16 ---------- Poprzedni post napisany at 00:20 ---------- Oto zdjęcia zrobione w dzień. W tej czarnej puszcze są także 2 diody, czerwona i zielona (widoczne dopiero po otwarciu pudełka). Na zdjęciach widać wcinkę w przepływomierz oraz gdzie dalej idzie gruba wiązka. Mam wrażenie że to coś jest wpięte w obwód a nie jest jakimś osobnym urządzeniem. Na aucie mam też naklejkę http://www.acromann.com/images/H&R%20inside%20decal%20V1R1.JPG ale to chyba nie jest jakaś firma cziptunigowa... Ogólnie to jest to zamontowane w ten sposób: http://vtech.pl/katalog/powerbox/1.9TDI%2090HP.pdf Czyli Power BOX? A Power BOX to ZŁO?
seba1-2 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Opublikowano 23 Czerwca 2012 dokładnie to jest box jest on wpięty dodatkowo w pompę wtryskową, wystarczy rozpiąć dwie wtyczki i podłączyć w jedną a to badziewie wywalić jak najdalej, no chyba że ci to nie przeszkadza to już zależy tylko i wyłącznie od ciebie ---------- Post dopisany at 23:11 ---------- Poprzedni post napisany at 22:56 ---------- jak będziesz chciał to wywalić to zrób tak, te dwie wtyczki na czerwono zaznaczone rozłączasz i podłączasz już bez tej wstawki czyli tak jak ta linia czerwona co do drugiej wtyczki czyli zaznaczona na zielono też trzeba znaleźć drugą taką samą musisz szukać po kablach i również to rozłączyć i podpiąć bezpośrednio do pompy, a co do tego pojedyńczego kabla co idzie do wtyczki przepływomierza musisz zobaczyć jak jest podłączony i również rozłączyć
evangelion69 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2012 Dzięki za opinię techniczną. Urządzenie odłączone. Swoją drogą auto strasznie kopci... Mam nadzieję że teraz przestanie. Zastanawia mnie tylko czy z czasem turbina i inne części same się oczyszczą z tej sadzy. Na tą chwilę silnik już jakby zaczął pracować "inaczej". A ta wtyczka zaznaczona na zielono jest częścią tej "wstawki" i jest usunięta razem z boksem.
Pandzior Opublikowano 25 Czerwca 2012 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Turbina raczej sama Ci się nie oczyści.
vauxhall95 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 powiem wam ze ten box nie byl najtanszy bo widze ze zmienial cos w dynamicznym kacie wtrysku jak i wskazania przeplywki.Ciekawe ile turbo dmuchalo.
MASATO Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 powiem wam ze ten box nie byl najtanszy bo widze ze zmienial cos w dynamicznym kacie wtrysku jak i wskazania przeplywki.Ciekawe ile turbo dmuchalo. z tego co widać BOX podpięty jest tylko pod pompę i przepływkę, więc turbo na pewno dmucha tyle co w serii, dodatkowo podpięty jest pod przepływkę bo na podstawie jej wskazań ustala dawkę paliwa. moim zdaniem lepszy taki box niż np. program u kogoś kto dopiero uczy się chipować auta. ale wiadomo że nic nie zastąpi profesjonalnego softu.
vauxhall95 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 kostka od regulatora kata wtrysku tez tam byla mieszana wiec cos bylo ruszone
MASATO Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 masz rację, kąt wtrysku widać też zmienia. PS: pewnie taki box droższy niż soft
evangelion69 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2012 Po wywaleniu mam uczucie że auto pracuje jakoś inaczej... Może to złudzenie ale wydaje mi się że pracuje równiej. Jak to mówią fachowo polepszyła się kultura pracy:) W końcu usłyszałem turbinę i już nie ma za mną chmury czarnego dymu:) Jak ktoś chce to mogę boxa udostępnić na testowanie, za symbolicznego browca. Wypożyczyć, nie sprzedać
Rekomendowane odpowiedzi