Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awarie MULTITRONIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, że zaczynam myśleć o zmianie auta za kilka miesięcy mam nastęujące pytanie: czy skrzynia MULTITRONIK uszkadza się w ten sposób, że "przestaje jechać"?

Poczytałem "encyklopedię", inne wątki i trochę już wiem o tej skrzyni, ale chciałbym wiedzieć, czy jest niebezpieczeństwo, że nagle samochód zostanie unieruchomiony?

Według teg, co wyczytałem, to w benzynowych autach nie stosowano 7-mio lamelowych skrzyń nawet po 2003roku?

Interesuje mnie przede wszystki MULTI zestawiony z ALT 2.0.

Opublikowano

witam,

jeżdzę takim dokładnie,jeśli wątek aktualny to napisz mi na priva i Ci opowiem

Opublikowano

Dbana skrzynia tj.olej i bez sportowej ostrej jazdy wytrzyma 400 tys.

Benzyny maja mniejszy moment i nie potrzeba dodatkowej lameli do przeniesienia napedu.

Mam 2400 v6 i nie jest to demon predkosci,ale chociaz skrzynia nie jest tak zajechana jak w mocniejszym obrotowo wersjach.

Kolego 2.0 na automacie nic nie jedzie.

Kolega ma i odradzam.Oczywiscie odezwa sie rozne glosy ale ogolnie osiagi beznadziejne.

Opublikowano
  • Autor

NIe zależy mi na osiągach a na wygodzie.Ale oczywiście jak coś większego się trafi, to też nie odrzucam takiej moiżliwości.

Opublikowano

W a4 szału komfortu nie ma.Jezdzi się okay.

Opublikowano
  • Autor

Wiadomo, że A8 jest wygodniejsze. Pisząc o komforcie miałem na myśli komfort automatu.

Opublikowano

Awarie CVT są różne - najczęstrzym objawem jest szarpanie (w bardziej skrajnych przypadkach auto po prostu się zatrzymuje i nie chce jechać).

7-płytkowe sprzęgło posiadają jedynie skrzynie zestawiane z silnikiem dysponującym maksymalnym momentem obrotowym większym niż 300Nm (zatem wszystkie diesle + benzyniaki od 3L).

Jeśli szukasz fajnejm, bezawaryjnej i taniej w eksploatacji jednostki z Mulitronikiem to polecam albo 1.8T albo 1.9TDI najlepiej wyprodukowane po sierpniu 2004r.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Wezmę je pod uwagę przy zakupie B6.

Opublikowano

Witam jestem nowy na tym forum i podłączam się do pytania ghost 2255. A więc jak sprawdzić multitronika podczas zakupu.Być może wejdę niedługo w posiadanie A4 B6 2.5 z multi właśnie.Na co zwrócić uwagę podczas próbnej jazdy, czy sam sprawdzę olej w skrzyni? Jak objawiają się w czasie jazdy najczęstsze usterki?

Miło by było jakby kolega bart-s się wypowiedział widzę że ma dużą wiedzę o cvt a jestem jeszcze laikiem w temacie automatów.Dodam że model silnika to BDG a skrzynia to GHZ.pozdro

Opublikowano

Maniolo - w tym dziale masz podwieszony wątek Encyklopedia Multitronika. Przerób dokładnie pierwszego posta.

Opublikowano

Jazda multitronem jest mega przyjemna i wygodna. Można naprawdę pokonywać bardzo długie odcinki nie mecząc się (mój rekord 1500km za jednym podejściem)

...a nawet jak coś się spier**** to na całe szczęście mamy Bartka ;)

Nie zamieniłbym mojego multi na żadnego manuala :)

Opublikowano

U mnie przed naprawą w Długołęce czyli jakieś 70 tysi temu objawy były : szarpanie na wstecznym lub jego "brak" oraz w późniejszym czasie nawet na 1-2-3-4 czyli przy ruszaniu dławił się całkowicie, że niemal gasł. Po drugim remoncie od 40 tysi problemów brak tylko sama przyjemność. Polecam tą skrzynkę i w przyszłości jak dla mnie to będzie albo manual S4 albo jakaś mocna benzynowa a4/a5 z multi właśnie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jazda multitronem jest mega przyjemna i wygodna. Można naprawdę pokonywać bardzo długie odcinki nie mecząc się (mój rekord 1500km za jednym podejściem)

...a nawet jak coś się spier**** to na całe szczęście mamy Bartka ;)

Nie zamieniłbym mojego multi na żadnego manuala :)

Dobrze napisane - popieram :thumbup1:

Opublikowano
U mnie przed naprawą w Długołęce czyli jakieś 70 tysi temu objawy były : szarpanie na wstecznym lub jego "brak" oraz w późniejszym czasie nawet na 1-2-3-4 czyli przy ruszaniu dławił się całkowicie, że niemal gasł. Po drugim remoncie od 40 tysi problemów brak tylko sama przyjemność. Polecam tą skrzynkę i w przyszłości jak dla mnie to będzie albo manual S4 albo jakaś mocna benzynowa a4/a5 z multi właśnie.

Pozdrawiam

Kolego Kaiser26 widzę że serwisowałeś skrzynię w długołęce, mam do nich blisko.Jak to wygląda u nich cenowo, dramat czy idzie się dogadać? Serwis w porządku czy raczej omijać ich szerokim łukiem? Pytam w związku z ewentualnym serwisowaniem mojego multi. pozdro

Opublikowano

Więc tak:

zapłaciłem 8240zł brutto za generalkę. Po około 20 tysiach zajeXXłem ją na śmierć i w ramach gwarancji zrobili na nowo. Teraz śmigam już kolejne 50 tysi i jest super bezawaryjnie. Po prostu za pierwszym razem coś*skopali i tyle bo teraz całkiem inaczej chodzi i naprawdę jak koledzy wyżej napisali czysta przyjemność z jazdy.

Ja może i bym miał taniej naprawę, ALE:

jak kupiłem auto to poprzedni właściciel chciał żeby skrzynię zrobili gratis jego mechanicy. tak zrobili że jak na początku zero wycieków i jedynym problemem był wsteczny od czasu do czasu to skonczylo sie na tym, że jadąc z Kalisza do Wrocka (gdzie mieszkałem wcześniej) wyciekł cały olej i skrzynia po prostu zdechła ledwo dotaczając się do lecznicy w Długołęce.

W każdym razie pomijając dalsze wywody polecam ten serwis ponieważ honorują swoją gwarancję i potrafią naprawiać dobrze. Zawsze byli mili i w porządku / pełna kulturka.

Z mojej strony warto chociaż każdy by chciał oczywiście za to samo zapłacić nie łosiem a cztyry tysiONce:))

Opublikowano
W związku z tym, że zaczynam myśleć o zmianie auta za kilka miesięcy mam nastęujące pytanie: czy skrzynia MULTITRONIK uszkadza się w ten sposób, że "przestaje jechać"?

Tak, może się tak zdarzyć, tak jak przy pękniętym wahaczu, czy zniszczonym kole dwumasowym :wink:

Poczytałem "encyklopedię", inne wątki i trochę już wiem o tej skrzyni, ale chciałbym wiedzieć, czy jest niebezpieczeństwo, że nagle samochód zostanie unieruchomiony?

Jest takie niebezpieczeństwo, ale skrzynia daje wcześniej o sobie znać - jeżeli nie zignorujesz tych ostrzeżeń, to raczej nie staniesz w przysłowiowym polu.

Według teg, co wyczytałem, to w benzynowych autach nie stosowano 7-mio lamelowych skrzyń nawet po 2003roku?

7 lamel był stosowany dla silniejszych jednostek, które mają wysoki moment.

Jeżdżę takim autem z 2002 roku (MY'03). Mam ją prawie dwa lata. Jazda jest bardzo przyjemna, jest cichutko i nic nie klekocze. Średnie spalanie mieszane na poziomie 9 litrów.

Jak już pewnie wyczytałeś na forum, skrzynia wymaga pewnego poziomu świadomości technicznej i stosując się do zaleceń, które m.in. Bart wypisywał odnośnie jej użytkowania, można się cieszyć bezawaryjną jazdą :decayed:

Ja pierwsze co usłyszałem "na mieście" po zakupie samochodu, to to, że ta skrzynia to szmelc, wynalazek i powinienem się jak najszybciej tego pozbyć. Jest to obiegowa opinia i faktycznie może mieć swoje uzasadnienie w tym, że część użytkowników aut zwyczajnie nie dba o samochody, na właściwie nie umie tego robić. W większości naprawy są budżetowe, a to się szybko mści - w przypadku Multitronic'a jeszcze szybciej :kwasny:

Pamiętaj też, że na forach głównie przeczytasz, że coś nie działa, lub się psuje - taka jest specyfika takich "zgromadzeń". Jeżeli komuś auto jeździ i nie ma większych problemów, to nie zakłada o tym wątku, żeby się pochwalić :wink:

Opublikowano
Więc tak:

zapłaciłem 8240zł brutto za generalkę. Po około 20 tysiach zajeXXłem ją na śmierć i w ramach gwarancji zrobili na nowo. Teraz śmigam już kolejne 50 tysi i jest super bezawaryjnie. Po prostu za pierwszym razem coś*skopali i tyle bo teraz całkiem inaczej chodzi i naprawdę jak koledzy wyżej napisali czysta przyjemność z jazdy.

Ja może i bym miał taniej naprawę, ALE:

jak kupiłem auto to poprzedni właściciel chciał żeby skrzynię zrobili gratis jego mechanicy. tak zrobili że jak na początku zero wycieków i jedynym problemem był wsteczny od czasu do czasu to skonczylo sie na tym, że jadąc z Kalisza do Wrocka (gdzie mieszkałem wcześniej) wyciekł cały olej i skrzynia po prostu zdechła ledwo dotaczając się do lecznicy w Długołęce.

W każdym razie pomijając dalsze wywody polecam ten serwis ponieważ honorują swoją gwarancję i potrafią naprawiać dobrze. Zawsze byli mili i w porządku / pełna kulturka.

Z mojej strony warto chociaż każdy by chciał oczywiście za to samo zapłacić nie łosiem a cztyry tysiONce:))

No toś trochu wydał na te remonty.Dzięki za info.pozdro

Opublikowano
  • Autor

Tak, może się tak zdarzyć, tak jak przy pękniętym wahaczu, czy zniszczonym kole dwumasowym :wink:

Jest takie niebezpieczeństwo, ale skrzynia daje wcześniej o sobie znać - jeżeli nie zignorujesz tych ostrzeżeń, to raczej nie staniesz w przysłowiowym polu.

7 lamel był stosowany dla silniejszych jednostek, które mają wysoki moment.

Jeżdżę takim autem z 2002 roku (MY'03). Mam ją prawie dwa lata. Jazda jest bardzo przyjemna, jest cichutko i nic nie klekocze. Średnie spalanie mieszane na poziomie 9 litrów.

Jak już pewnie wyczytałeś na forum, skrzynia wymaga pewnego poziomu świadomości technicznej i stosując się do zaleceń, które m.in. Bart wypisywał odnośnie jej użytkowania, można się cieszyć bezawaryjną jazdą :decayed:

Ja pierwsze co usłyszałem "na mieście" po zakupie samochodu, to to, że ta skrzynia to szmelc, wynalazek i powinienem się jak najszybciej tego pozbyć. Jest to obiegowa opinia i faktycznie może mieć swoje uzasadnienie w tym, że część użytkowników aut zwyczajnie nie dba o samochody, na właściwie nie umie tego robić. W większości naprawy są budżetowe, a to się szybko mści - w przypadku Multitronic'a jeszcze szybciej :kwasny:

Pamiętaj też, że na forach głównie przeczytasz, że coś nie działa, lub się psuje - taka jest specyfika takich "zgromadzeń". Jeżeli komuś auto jeździ i nie ma większych problemów, to nie zakłada o tym wątku, żeby się pochwalić :wink:

Wiem o tym doskonale, bo juz wpakowałem w moje AUDI wiecej, niz za nie zapłaciłem. Ale ja nie idę na skróty.

Nie odzyskam już tych pieniędzy, jakie włożyłem (wystarczyłoby na tanie B6 O-:) i muszę troche pojeździć tym autem(przynajmniej do wiosny).

Na razie sobie patrzę, co kupie w przyszlości i coraz bardziej kieruję się w stronę B6. No i oczywiście AUTOMAT.