szymi100 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Witam koledzy, Przy wymianie oleju w silniku zauważyłem dziwny wyciek z (wstyd sie przyznać) ale nie wiem z czego . Nie leje się wiadrami, ale chyba nie powinno "pocić się" wcale. Na zdjeciu widać ten element z którego wycieka, a lokalizacja... na lewo od silnika patrząc ze strony stojącego twarzą do silnika, zaraz pod plastikową osłoną silnika. Jeśliby kto wiedział co to jest, do czego służy, dlaczego tam jest ten wyciek i czy jest on groźny będę wdzięczny za podpowiedź. Jeszcze, jak by była potrzeba to model: 1.9tdi, 85kw, 2001r, avant Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi,
flex78 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Ten element, który ci się poci to zawór EGR, jest to standard, u mnie jest to samo, i przestałem się tym przejmować. Nie jest to duży wyciek więc się nie przejmuj JAk chcesz możesz go wymienić ale trochę ten zawór kosztuje. Ilej wydobywa się z takich małych otworków pod tym widocznym na foto "talerzem"
sebastiank1 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2012 u mnie to samo jest. I na dodatek oleju nie ubywa chodź się leje z tego zaworu ;D . Podobno najlepiej całe to ustrojstwo wywalić i zaślepić dziurę od tej rurki w dół to urządzenie odpowiada za mieszanie spalin z powietrzem z wlotu, Ten wynalazek ma bardzo wątpliwe zastosowanie(podobno silnik się szybciej nagrzewa). Sam planuje to wywalić.
szymi100 Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Opublikowano 1 Lipca 2012 hmm, zastanawiające jest chyba to skąd tam jest ten olej skoro dochodzą tam spaliny i powietrze, bo olej wyglada jak silnikowy - czarny - przepalony. wiec teraz pytanie, czy problemem jest sam zawór - bo przepuszcza gdzieś olej, czy to że jest w przewodzie olej, krórego nie powinno tam być i przechodząc przez sprawny zawór (nieprzystosowany do pracy z olejem) poprostu go wypuszcza gdzieś bokiem. bo po co wymieniać zawór - faktycznie nietani, skoro i nowy może sie popsuć od tego oleju, albo ciec identycznie jak poprzedni
tomasl91 Opublikowano 1 Lipca 2012 Opublikowano 1 Lipca 2012 turbina juz poszcza olej i dlatego jest mokro jak auto zwinie sie porusza to nie wymieniaj egera nie ma potrzeby na nowym bedzie to samo
dante0018 Opublikowano 2 Lipca 2012 Opublikowano 2 Lipca 2012 Olej z z turbosprężarki i odmy, w niewielkich ilościach zawsze tam będzie i jest to nieszkodliwe, im więcej oleju w dolocie to może świadczyć o uszkodzeniu uszczelniaczy w turbo. W tych modelach z EGR czesto leci, pomaga wymiana na nowy lub wywalenie go...
Cyrkiel Opublikowano 7 Lipca 2012 Opublikowano 7 Lipca 2012 Dokładnie wywalenie go. Akurat dzisiaj zabrałem się za EGR'a u siebie. Zdemontowałem umyłem wymieniłem uszczelki, oring i co?? narobiłem sobie tylko więcej bałaganu:facepalm: Nie wiem jakim cudem ale... przy dojściu do 2000tys obrotów nastopił wyrzut kłębu czarnego dymu z rury wydechowej coś za zgrzytało pod maską i d*pa... Teraz przy 2tys obrotów coś mi gwizda pod maską i znowu czeka mnie ciężka niedziela!!! A miało być tak pięknie... Pozdrawiam
Sztomel Opublikowano 8 Lipca 2012 Opublikowano 8 Lipca 2012 Cyrkiel, ale nie wiń za to EGR bo to nie jego wina ani nawet jego braku. Coś Ci się sypnęło i zbiegło w tym samym czasie.
Cyrkiel Opublikowano 8 Lipca 2012 Opublikowano 8 Lipca 2012 @Sztomel, myślisz, że to tylko dziwny zbieg okoliczności?? Też tak przez chwilę myślałem bo prócz założenia EGR'a umyłem silnik i zakleiłem (tymczasowo) dziurę bo znalazłem w jednym z węży. Ale co by to miało do czynienia ze spalenizną z pod maski i kłębem dymu jestem załamany.
Sztomel Opublikowano 9 Lipca 2012 Opublikowano 9 Lipca 2012 Nie załamuj się tylko odpal silnik i spójrz pod maskę, ktoś drugi niech manipuluje pedałem gazu a Ty obserwuj - dojdziesz co się stało a jeśli nie to przynajmniej postaraj się zlokalizować miejsce dymienia i ewentualnego zgrzytania i wklej fotki. Jestem pewny, że jest to zwykły zbieg okoliczności chyba, że poknociłeś coś z rurą doprowadzającą spaliny z kolektora wydechowego do EGR.
Cyrkiel Opublikowano 9 Lipca 2012 Opublikowano 9 Lipca 2012 Hey! Sprawdziłem wszystko i już chyba mam wyjaśnienie:D Więc tak: -dziwny dźwięk-->podczas regeneracji EGR'a znalazłem, ze mam dziurę w jednym z węzy więc ją TYMCZASOWO zakleiłem taśmą, ciśnienie w wężu było tak duże, że wydobywało się z pod taśmy i robiło ten dziwny pisk!! -dym--> wydobywał się z plecionki w dniu zakładania EGR'a myłem rożnymi chemikaliami silnik:)) pewnie gdzieś tam napryskało i teraz się wypalał. Przegoniłem Audiczke 20km ostry but i po zapachu i po dymie pod maską ani śladu -nie wiem jeszcze skąd się wziął wyrzut tego dymu czarnego z wydechu ( może EGR w końcu jakoś zadziałał ), i ten zgrzyt ale w każdym bądź razie ustało i jest ok! @Sztomel dziękuję za porady i może jeszcze jakieś spostrzeżenia?? Pozdrawiam
szymi100 Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Opublikowano 16 Lipca 2012 hehe, widzę, ze moj wątek troche namącił, ale dobrze sie skonczyło ---------- Post dopisany 16-07-2012 at 21:24 ---------- Poprzedni post napisany 09-07-2012 at 18:21 ---------- a, i jeszcze jedno pytanie, bo zauważyłem że ten wężyk który widać na zdjeciu po prawej stronie na dole wychodzi z egr'a i ... wisi sobie swobodnie - chyba wypadł z jakieś nasadki wie ktoś może gdzie on powinien być podpięty?
Rekomendowane odpowiedzi