Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja fabrycznego modułu Bluetooth w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli nie mam pinu 16 w mojej wtyczce z bt tej niebieskiej co msm zrobic.

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Wyświetleń 424,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W pinie 16 ma być szary kabelek, ale jak go rzeczywiście nie masz, to jak Ci zostanie jakiś niewykorzystany to sobie przepniesz.:wink:

Opublikowano

Tez tak zrobilem teraz zostalo mi pociagnsc kaniy i linie k i znslesc ta wtyczke i powinno wszystko byc oki.

---------- Post dopisany 16-04-2014 at 07:40 ---------- Poprzedni post napisany 15-04-2014 at 23:56 ----------

W pinie 16 ma być szary kabelek, ale jak go rzeczywiście nie masz, to jak Ci zostanie jakiś niewykorzystany to sobie przepniesz.:wink:

Podlaczone wszystko wedlug opisu jedynie tej wtyczki nie zmalazlem chyba ze to jest ta:

jynavemy.jpg

ydygy4y8.jpg

Opublikowano

Bez tego pewnie to nie ruszy co. Bo mam caly czas taki blad. A czy te kabelki z czerwonej wtyczki ida az do samego modulu czy gdzies indziej bo bede musial je poszukac od drugiej strony.

---------- Post dopisany at 07:53 ---------- Poprzedni post napisany at 07:52 ----------

ma byc czerwona lub szukaj jaks obcietych kabelków w kolorach 4eryba5e.jpg

Taki mam blad

Opublikowano

To jest blad po wejsciu w rns ale nie ma podlaczonej tej wtyczki z tymi trzema kabelkami

---------- Post dopisany at 09:29 ---------- Poprzedni post napisany at 08:51 ----------

A te kabelki musza isc w tej mojej ori wiazce z

---------- Post dopisany at 10:27 ---------- Poprzedni post napisany at 09:29 ----------

Rozpiska kabli w Twojej centralce:<br />

1 - brązowy - masa<br />

4 - szary - muting<br />

7 - czarny - NF-<br />

9 - czarny - mikrofon<br />

11 - czerwono/niebieski - zasilanie<br />

16 - zielony - NF+ <br />

18 - zielony - mikrofon+ <br />

<br />

Rozpiska kabli w BT:<br />

1 - czerwono/niebieski - zasilanie<br />

2 - brązowy - masa<br />

8 - zielony - NF+<br />

9 - czarny - NF-<br />

11 - zielony - mikrofon +<br />

12 - czarny - mikrofon - <br />

16 - szary - muting<br />

<br />

dodatkowo z radia dociągasz do BT:<br />

15 - zielono/czerwony - linia K<br />

17 - pomarańczowo/fioletowy - CAN H<br />

18 - pomarańczowo/brązowy - CAN L <br />

17 i 18 muszą być ze sobą splecione. Kable nie muszą być grube 0,35 lub 0,5<br />

Zrobilem wszystko wedlug tego opisu. Jedynie brakuje mi tej czerwonej wtyczki ale to jeszcze ogarne dzis i teoretycznie powinno dzialac mam nadzieje. Kany do rns doprowadzilem z licznika rns dziala wiec wszystko chyba dobrze jest podlaczone.

---------- Post dopisany at 19:05 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ----------

Pany ma ktos zdjecie tej niby czerwonej wtyczki albo z ktorej wiazki ona wychodzi. Bo nie potrafie jej znalesc a jedyna luzna wtyczka ktora mam to ta. Byla ona wpieta do poprzedniego radia rns-d innej nie widze

---------- Post dopisany at 19:07 ---------- Poprzedni post napisany at 19:05 ----------

To jest blad po wejsciu w rns ale nie ma podlaczonej tej wtyczki z tymi trzema kabelkami

---------- Post dopisany at 09:29 ---------- Poprzedni post napisany at 08:51 ----------

A te kabelki musza isc w tej mojej ori wiazce z

---------- Post dopisany at 10:27 ---------- Poprzedni post napisany at 09:29 ----------

Rozpiska kabli w Twojej centralce:<br />

1 - brązowy - masa<br />

4 - szary - muting<br />

7 - czarny - NF-<br />

9 - czarny - mikrofon<br />

11 - czerwono/niebieski - zasilanie<br />

16 - zielony - NF+ <br />

18 - zielony - mikrofon+ <br />

<br />

Rozpiska kabli w BT:<br />

1 - czerwono/niebieski - zasilanie<br />

2 - brązowy - masa<br />

8 - zielony - NF+<br />

9 - czarny - NF-<br />

11 - zielony - mikrofon +<br />

12 - czarny - mikrofon - <br />

16 - szary - muting<br />

<br />

dodatkowo z radia dociągasz do BT:<br />

15 - zielono/czerwony - linia K<br />

17 - pomarańczowo/fioletowy - CAN H<br />

18 - pomarańczowo/brązowy - CAN L <br />

17 i 18 muszą być ze sobą splecione. Kable nie muszą być grube 0,35 lub 0,5<br />

Zrobilem wszystko wedlug tego opisu. Jedynie brakuje mi tej czerwonej wtyczki ale to jeszcze ogarne dzis i teoretycznie powinno dzialac mam nadzieje. Kany do rns doprowadzilem z licznika rns dziala wiec wszystko chyba dobrze jest podlaczone.

---------- Post dopisany at 19:05 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ----------

Pany ma ktos zdjecie tej niby czerwonej wtyczki albo z ktorej wiazki ona wychodzi. Bo nie potrafie jej znalesc a jedyna luzna wtyczka ktora mam to ta. Byla ona wpieta do poprzedniego radia rns-d innej nie widze

myjeheze.jpg

Opublikowano

No to się dowiedzieliśmy że miałeś RNS-D.:decayed: To nie będzie ta wtyczka, ani w tym wypadku nie znajdziesz też czerwonej wtyczki.

Masz tu schemat z RNS-D, potrzebujesz tel+ (zielony), tel- (czarny) oraz tel mute (szary) :wink:

205961034-w988.jpg

W RNS-E (a właściwie masz RNS-PU):

tel+ do kostki C pin 12

tel- do kostki C pin 6

tel mute do kostki D pin 11

Czyli musisz sprawdzić czy dobrze prowadzą piny z przejściówki, do której wpina się czerwoną kostkę której nie posiadasz w zestawie.

Opublikowano
No to się dowiedzieliśmy że miałeś RNS-D.:decayed: To nie będzie ta wtyczka, ani w tym wypadku nie znajdziesz też czerwonej wtyczki. Masz tu schemat z RNS-D, potrzebujesz tel+ (zielony), tel- (czarny) oraz tel mute (szary) :wink:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/190/8060/56168109/205961034-w988.jpg

tel+ do kostki C pin 12

tel- do kostki C pin 6

Czyli musisz sprawdzić czy dobrze prowadzą piny z przejściówki, do której wpina się czerwoną kostkę której nie posiadasz w zestawie.

Czyli wniosek taki ze te kabelki ktore lutowalem wedlug tego opisu co mi poslales sa oki tylko musze teraz poprowadzic jeszcze 3 kabelki z radia do wtyczki z bt tak to mam rozumiec tak?

Opublikowano
Czyli wniosek taki ze te kabelki ktore lutowalem wedlug tego opisu co mi poslales sa oki tylko musze teraz poprowadzic jeszcze 3 kabelki z radia do wtyczki z bt tak to mam rozumiec tak?

Dobrze rozumiesz. Pamiętaj że kable CAN winny być splecione ze sobą.

Opublikowano
No to się dowiedzieliśmy że miałeś RNS-D.:decayed: To nie będzie ta wtyczka, ani w tym wypadku nie znajdziesz też czerwonej wtyczki. Masz tu schemat z RNS-D, potrzebujesz tel+ (zielony), tel- (czarny) oraz tel mute (szary) :wink:

tel+ do kostki C pin 12

tel- do kostki C pin 6

Masz schemat z RNS-D to sprawdź w kostkach czy ich nie masz, bo po to Ci ten schemat podałem. A CANy i linię K już chyba pociągnąłeś.

Opublikowano

tel+ do kostki C pin 12

tel- do kostki C pin 6

Masz schemat z RNS-D to sprawdź w kostkach czy ich nie masz, bo po to Ci ten schemat podałem. A CANy i linię K już chyba pociągnąłeś.

Oki kabelki sprawdzone wszystko jest. Tel mute zgadza sie a tel+ i tel~ musze podlaczyc badz zlutowac. Poniewaz w miejsce wtyczki gdzie tyly tel+ i tel- mam wpiete can od licznika bo tak kazano mi zrobic zeby dzialal RNS. A ten zielony i czaryn wystawaja z wiazki.

ujumumu4.jpg

Wiec w tym momecie lutuje kable z pinow 6 i 12 wtyczki C do tego zielonego i czrnego i wszystko na temat powinno dzilac.

heqydupa.jpg

---------- Post dopisany at 18:49 ---------- Poprzedni post napisany at 02:13 ----------

Czeee Pany ogarniete wszystko pieknie ladnie dziala. Jednak co 2 glowy to nie jedna :)

Opublikowano

Panowie tak na szybko jakie mam możliwości, radio concert 2 bluetooth iphone 5s kiera bez multi

Opublikowano

Dzięki, kontakty się nie wyświetliły jedynie nr tel

Opublikowano

Panowie jak zmniejszyć głośność sygnału przychodzącego w głośnikach na rns'ie. Po aktualizacji softu w telefonie, dźwięk jest za głośny a rozmowa już ok. We fonie coś grzebać czy w radiu? Pzdr

Opublikowano

to teraz ja poprosze o pomoc :)

posiadam wiazkę w której kiedys był chyba telefon ponieważ:

1.posiadam wtyczkę do BT pod fotelem pasażera

2. posiadam wtyczki pod podłokietnikiem

3. posiadam wtyczki prawa szyba tył ( bagażnik)

4. radio Symphony 2

chciałbym zamontowac BT

Teraz moje pytanie jest takie :

czy wystarczy jak zamontuje tylko BT ( np: 8 PO 862 335 D ) z anteną pod nogami pasażera i mikrofon w lampce ?

czy coś jeszcze potrzebuje zeby to działało ??

Czy odpuscic wszystko i kupic jakiś zestaw zewnetrzny np: NOKIA CK-200

IMAG1519.jpg

IMAG1523.jpg

Opublikowano
Panowie jak zmniejszyć głośność sygnału przychodzącego w głośnikach na rns'ie. Po aktualizacji softu w telefonie, dźwięk jest za głośny a rozmowa już ok. We fonie coś grzebać czy w radiu? Pzdr

Próbuj zmniejszać głośność gałką w RNS-E podczas gdy ktoś dzwoni.

to teraz ja poprosze o pomoc :)

posiadam wiazkę w której kiedys był chyba telefon ponieważ:

1.posiadam wtyczkę do BT pod fotelem pasażera

2. posiadam wtyczki pod podłokietnikiem

3. posiadam wtyczki prawa szyba tył ( bagażnik)

4. radio Symphony 2

chciałbym zamontowac BT

Teraz moje pytanie jest takie :

czy wystarczy jak zamontuje tylko BT ( np: 8 PO 862 335 D ) z anteną pod nogami pasażera i mikrofon w lampce ?

czy coś jeszcze potrzebuje zeby to działało ??

Czy odpuscic wszystko i kupic jakiś zestaw zewnetrzny np: NOKIA CK-200

http://s3.postimg.org/qrotfepgf/IMAG1519.jpg

http://s1.postimg.org/6ueeeuu17/IMAG1523.jpg

Jeśli masz instalację, to mikrofon w lampce masz, tylko czemu nie miałbyś modułu, ktoś tak Ci ograbił?

Moduł D do Symphony 2 wystarczy (kiedyś miałem taki i nie narzekałem na połączenie z różnymi fonami)

100% jesteś pewny że masz kostkę od BT pod fotelem? Puszkę masz? Nie masz uzupełnionego profilu i nie wiem jaki masz rocznik aby stwierdzić czy kostka będzie od BT czy od Cullmana. Też nie zrobiłeś zdjęcia tej kostce aby to ocenić.

Opublikowano

w samochodzie była wymieniona cała instalacja elektryczna:

oryginalna miała:

-alarm fabryczny

-elektryczny fotel

- bi-ksenony

- drl

- szyber dach

- elektryczne szyby tył

- światła przestrzeni nóg oraz światła ułatwiające wsiadanie w tapicerkach drzwi

- tempomat

- czujnik deszczu

- lusterko fotochrom

- komfort 8E0959433BM

nowa wiązka:

- telefon

- bi ksenon

- tempomat

- szyby tylko przód

- drl

- komfort 8E0959433CC

- nie wiem- ale działają światła przestrzeni nóg oraz światła ułatwiające wsiadanie w tapicerkach drzwi

Dlatego uzupełniam braki w nowej wiazce i sie tak zastanawiam telefonu nie potrzebuję ale zestaw głośnomówiący by się przydał :) w poprzedniej audi miałem i całkiem to fajnie działało. Reasumując jeżeli wsadził bym pod fotel pasażera BT i domontował mikrofon to teoretycznie powinno ruszyć?

Chcę jeszcze zamontować kierownice multi ale to już inny post

Opublikowano

Aha no teraz już jaśniej jest :wink: Jeśli masz wiązkę pod BT to przewód pod mikrofon powinien w niej być (chyba że wybrakowana, to musisz dołożyć). Jak zamontujesz powinno działać (dobrze jest sprawdzić kodowanie i ewentualnie przekodować).

Możesz sobie popatrzeć jak ma być połączone na tej rozpisce domina, ale patrz tylko na piny w kostce BT, bo te następne są pod RNS-E http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/b6-b7-instalacja-fabrycznego-modulu-bluetooth-21473/index17.html#post1766724 ale masz też tam schemat w dwóch rodzajach kostek radia, więc nie będzie problemu :wink: A kierkę też bez problemu zamontujesz (oczywiście z odpowiednią taśmą), ale jak pisałeś to już inny temat.

Opublikowano

w sufitowej nie mam instalacji na pewno jest w wyprowadzona pewnie w lewym słupku muszę to posprawdzać hmmmmmmmmm

muszę się przymierzyć do BT szkoda że tyle rozbierania jest żeby sie tam dostać ehhhhhhhhhhhhh :(

kiera taśma i instalacja kiery zakupiona właśnie :)

Opublikowano

witam, w moim autku A4 b6 2003 mam oryginalny moduł 8E0 862 333 A telefon Nokia i obecnie RNSE 8E0 035 192 C, wszystko śmiga z tym telefonem książka na fis odbieranie z kierownicy RNS E wycisza się i z głośnika słychać dzwoniącego, w lampce mam mikrofon. Czy da się wykorzystać instalacje ( gdzie to ustrojstwo się znajduje, czy tez pod fotelem kierowcy?) , mikrofon do założenia BT.

Czytałem wyżej że moduł z literka H będzie współdziałał z IPhone 5s

zdjęcia sprzętu który jest w mojej Audi :)

IMG_2394.jpg

IMG_2393.jpg

Opublikowano

Wystarczy że zmienisz moduł pod siedzeniem pasażera na High, wiązkę już masz odpowiednią :wink:

Im nowszy moduł tym nowsze oprogramowanie, ale do iphone H wystarczy