Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze sterownikiem Airbag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto-VW Touran 2004

problem pojawił się jakiś czas temu, standardowo-kontrolka na zegarach, ale do tego jeszcze doszło brak kontrolki zapięcia pasów, brak gonga związanym z kontrolką pasów i brak info na FISie o błędzie Airbagu-co zawsze było, po przekręceniu kluczyka...

po podpięciu vaga -wszędzie po CANie idzie info, czy to silnik, czy zegary-nie ma łączności ze sterownikiem airbag...z samym sterownikiem nie można się połączyć, bezpieczniki sprawdzone....kiedyś było identycznie, ale jakoś się "naprawiło", więc domyśliłem się, ze kostka się wypięła...postanowiłem się za to wziąć, ale napotkałem przeszkody-nie wiem, gdzie dokładnie się on znajduje-tropiłem po kablach od lampki dezaktywacji airbagu i po kablu od wyłącznika poduszki w schowku- idą gdzieś za radiem, ale tam nie mam jak ręki włożyć, wszystko fabrycznie pospinane...po odkręceniu schowka-jest jakiś sterownik, ale nie wiem, czy to to, rozebrałem trochę tunela środkowego-ale tam za wiele nie widać, trzeba zwalić wszystko-wyjąłem radio, klimę i dalej nic nie widziałem-miał ktoś do czynienia ze sterownikiem w Touranie? Gdzie on jest i jak się do tego dobrać-biorę też pod uwagę całkowity zgon sterownika:kwasny:

Opublikowano

N97_0535.jpg

podobno pod konsolą środkową, na zdjęciu widok jest od strony pedałów. Kostka jak to w przypadku AirBag musi być koloru żółtego.

Opublikowano

dzięki-będę szukał:wink:

Opublikowano

VCDSa 10,6- wszystko śmigało wcześniej:wink:

---------- Post dopisany at 21:51 ---------- Poprzedni post napisany at 21:11 ----------

sterownik namierzony i wszystko siedzi ciasno...chyba zdechł...jak można sprawdzić sterownik, czy w ogóle działa?

---------- Post dopisany 12-07-2012 at 20:51 ---------- Poprzedni post napisany 10-07-2012 at 21:51 ----------

wszystko wróciło do normy, tzn jest info na FISie o błędzie airbaga, kontrolka, kontrolka od pasów i gong, jak niezapięte... o co tu chodzi?:eusathink::eusathink::eusathink::eusathink::eusathink: potem podejdę z vagiem do auta-zobaczę co "mówi"...

---------- Post dopisany at 22:40 ---------- Poprzedni post napisany at 20:51 ----------

vag wysypał takie błędy:

01578-lampka dezaktywacji airbagu,brak obiegu, 01221, 01222 zapalnik poduszek bocznych przód-zwara-to rozumiem

ale tego już nie bardzo :01638, 01639-zwara na zapalniku bocznych poduszek pasażerów z tyłu? Przecież ja tam nawet poduszek nie mam...kable sprawdzałem i to jest takie miejsce, ze nie mogą być przetarte, czy uszkodzone...i nagle zwara we wszystkich poduszkach, nawet tych, których nie mam? sprawdzałem w blokach pomiarowych, ale tam wszystko pokazuje dobrze-poduszki aktywne, statusy OK-nie rozumiem tego...