Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] A4 B8 Avant 3.0 TDI, ~320PS ~640NM - pierwsza strona po aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Sporo tego oleju trzeba wlać. Do benzyniaka 3,2 V6 zalewałem 5,5l. A co do pobierania oleju to myślę że chyba głównie styl jazdy ma znaczenie(dynamicznie-oleju ubywa, spokojnie-nic nie zauważyłem). Wydawało mi się że w TDI to zupełnie normalne.

Opublikowano

Mistic ja przytoczylem subaru odnonie dyskusji o oleju a ty Tfsi chyba z jakis tobie znanych osobistych zaczytuje cie bo w takim razie sam nievwiesz co piszesz

Trochę to znaczy ile ? Nie sądzę aby nowe łykało 100ml na 1000km ? Wiem o co Ci chodzi, wszyscy wiedzą, że fabryka dała doopy z 2.0tfsi i sam wiesz, że to nie jest normalne zużycie tylko ściemnianie przez producenta i brak woli wzięcia na klatę swojego błędu.
co do mojgo zuzycia to kupie ci nawet ilet zebys sobie go zaplabowal , bo widze ze satysfakcja z twojego rozczarowania moze byc wrta kazdych pieniedzy
Opublikowano

Turdzi twój "znikomy" jak piszesz pobór oleju w TFSI może mieć związek z "emeryckimi" ograniczeniami prędkości panującymi w kraju w którym przebywasz i raczej mało kto łamie tam przepisy . W PL jest jednak trochę inaczej , nikt nie zwraca za bardzo uwagi tak skrupulatnie na ograniczenia a prędkość jazdy ma znaczący wpływ na pobór oleju....

@ Milart ja na twoim miejscu spróbował bym Amsoil deo , sam już od bardzo dawna na nim latam i jest to według nie nr1

[TABLE]

[TABLE]

[TABLE]

[TABLE]

[TD=colspan: 2][TABLE]

Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D-445)

14.5

Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445)

87.9

Viscosity Index (ASTM D-2270)

172

CCS Viscosity @ -30°C, cP (ASTM D-5293)

5932

Flash Point °C (°F) (ASTM D-92)

228 (442)

Fire Point °C (°F) (ASTM D-92)

246 (475)

Pour Point °C (°F) (ASTM D-97)

-46 (-51)

NOACK Volatility, % weight loss (g/100g) (ASTM D-5800)

8.8

Four-Ball Wear Test @ 40 kg, 75°C, 1200 rpm, 1 hr, Scar, mm (ASTM D-4172)

0.51

Total Base Number (ASTM D-2896)

10.4

High Temperature/High Shear Viscosity, cP (ASTM D5481)

4.0

Sulfated Ash Content, wt. %

1.0

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TD]

[/TABLE]

[TABLE]

[/TD]

[TD]

[/TABLE]

Opublikowano

Carlos nawet po miescie jezdze bardzo dynamicznie w zimie kilka razy w tygodniu upalam ze znajomym dla relksu wiec ohtsniczenia nie msja tu rsczej wplywu.Zreszta jak trm motor bierze to birze bez znaczenia jsk sie jezdzi ale nie robmy wiecej ot o 2.0 tfsi bo to nie ma zwiazku z tematem.

Opublikowano
  • Autor
Turdzi twój "znikomy" jak piszesz pobór oleju w TFSI może mieć związek z "emeryckimi" ograniczeniami prędkości panującymi w kraju w którym przebywasz i raczej mało kto łamie tam przepisy . W PL jest jednak trochę inaczej , nikt nie zwraca za bardzo uwagi tak skrupulatnie na ograniczenia a prędkość jazdy ma znaczący wpływ na pobór oleju....

@ Milart ja na twoim miejscu spróbował bym Amsoil deo , sam już od bardzo dawna na nim latam i jest to według nie nr1

[TABLE]

[TABLE]

[TABLE]

[TABLE]

[TD=colspan: 2][TABLE]

Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D-445)

14.5

Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445)

87.9

Viscosity Index (ASTM D-2270)

172

CCS Viscosity @ -30°C, cP (ASTM D-5293)

5932

Flash Point °C (°F) (ASTM D-92)

228 (442)

Fire Point °C (°F) (ASTM D-92)

246 (475)

Pour Point °C (°F) (ASTM D-97)

-46 (-51)

NOACK Volatility, % weight loss (g/100g) (ASTM D-5800)

8.8

Four-Ball Wear Test @ 40 kg, 75°C, 1200 rpm, 1 hr, Scar, mm (ASTM D-4172)

0.51

Total Base Number (ASTM D-2896)

10.4

High Temperature/High Shear Viscosity, cP (ASTM D5481)

4.0

Sulfated Ash Content, wt. %

1.0

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TABLE]

[/TD]

[/TABLE]

[TABLE]

[/TD]

[TD]

[/TABLE]

Faktycznie Amsoil ma fajne parametry. Myślę że najpierw spróbuję Millersa NanoDrive. Lubię przycisnąć i ten olej wydaje mi się odpowiedni. A jak będzie to na pewno opiszę na forum jakiś czas po wymianie.

---------- Post dopisany at 20:09 ---------- Poprzedni post napisany at 09:22 ----------

Ponawiam info o starym wydechu który wciąż mam do sprzedania. Miałem już dwóch chętnych i nie szło tego wysłać a mieli za daleko żeby przyjechać i odebrać:kwasny:. Jeżeli znacie kogoś chętnego z Warszawy bądź okolic to chętnie sprzedam

Opublikowano

ten AMS wyglada bardzo fajnie !

Opublikowano
ten AMS wyglada bardzo fajnie !

Dlatego na nim jeżdżę , ale najważniejsze , że na tym oleju osiągnąłem najmniejsze zużycie silnika. Jakiś czas temu oddawałem do analizy każdy olej na którym jeździłem no i ten okazał się najlepszy i nawet z Dpf-em daje sobie radę.

Turdzi tylko z tego co piszą on nadaje się tylko do diesla ...

Opublikowano

W jaki sposób analiza oleju pokazuje zużycie silnika?, gdzie ją można wykonać?, Jakie są róznice pomiedzy olejami w zużyciu silnika? Czy jeżeli silnik zrobi 300 kkm da sie zauważyć różnicę? bo jak nie to po co zaprzątać sobie tym głowę?

Wiele pytań ;)

Opublikowano

Mam podejrzenie o podróbe motula, gdzie mogę próbkę wysłać do analizy Carlos*?:hi: Sorry za OT

Opublikowano

Panowie do wszystkich poprzednich auto lałem motula, do B8 na pierwszą zmianę zapodałem też motula, wtedy dowiedziałem się o podróbach, olej kupowałem w sklepie, ale już sam nie wiem czy był to ori, w każdym razie 2.0 tdi zjadł po 10k 1 litr oleju (auto było w tym czasie chipowane i jezdzilem dosc ostrzej) i po tym fakcie przerzuciłem się na CASTROL EDGE...

Sam zauważyłem, że jak się ciśnie tdki do mx osiągów na każdym biegu to łyknie oleju, przy spokojnej jeździe oleju nie ubywa :)

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj minęło 1200km od ostatniej kontroli poziomu oleju i tak się składa że nic nie ubyło. No cóż nie będę płakał z tego powodu:wink:

Znacie może kogoś kto ma dobre dojście do produktów Millers'a? Interesuje mnie następujący zestaw:

1. 7L Millers Oils CFS 5w40 NT Motorsport;

2. Płukanka silnika Millers Engine Flush 250 ml;

3. Millers Oils Diesel Power ECOMAX 500ml;

4. Millers Oils Diesel Injector Cleaner 250ml;

---------- Post dopisany 23-10-2012 at 15:54 ---------- Poprzedni post napisany 20-10-2012 at 16:54 ----------

Na stronie Kreatora Mocy znalazł się opis modyfikacji zrobionych w samochodzie przed wykonaniem układu wydechowego:

A4 3.0 TDI Fap Off, Chip Tuning, Nowy IC

Po ostatecznej korekcie zostanie uzupełniony:wink:

Opublikowano

Panowie, cieszcie się takimi zużyciami, bo to absolutnie ŻADEN problem :). Traktowałbym to jako normę.

W V8 to dopiero mamy wir olejowy....

ps. musi się to straaaasznie odpychać - gratuluje! ;)

Opublikowano

fajnie jeszcze pare zdjec coolerka BiT

Opublikowano
  • Autor
Panowie, cieszcie się takimi zużyciami, bo to absolutnie ŻADEN problem :). Traktowałbym to jako normę.

W V8 to dopiero mamy wir olejowy....

ps. musi się to straaaasznie odpychać - gratuluje! ;)

Dzięki. To fakt, świetnie się odpycha:decayed:

---------- Post dopisany at 22:24 ---------- Poprzedni post napisany at 22:18 ----------

fajnie jeszcze pare zdjec coolerka BiT

Z tego względu zamieściłem link. Fajnie opisali więc może komuś się przyda:wink:

Opublikowano

A co robiles z wezami wsadzales od bit czy skracales swoje ?

Opublikowano
  • Autor

Swoje. Od BiT tylko IC.

Opublikowano

Ale skracales czy dopasowalws na sile z tego co widze to ic z bitma inaczej wyptofilowane wejscia przez co weze sa krotsze do w tfsi jest problem gdyz orginalne weze maja troszke inna srednice no sle cos die wymydli.

Opublikowano
  • Autor

Z jednej strony był skracany a druga bez zmiany(idealnie pasowało).

Opublikowano

Nie pamietasz z ktorej ?

Opublikowano
  • Autor

Chyba strona kierowcy pasowała a od pasażera trzeba było skrócić.

---------- Post dopisany 25-10-2012 at 15:01 ---------- Poprzedni post napisany 24-10-2012 at 15:00 ----------

Jeździliście może na letnich oponach Bridgestone Potenza S001 lub Potenza RE050A? Jakieś ciekawe spostrzeżenia?