Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co to za element ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie, co to za element w silniku ?

Na zdjęciu go nie widać, jest za/odrobinę poniżej rury od domy, mniej więcej na równej wysokości tego króćca, w którego wchodzą węże chłodzenia.

To taka tak jakby puszka z raczej trójkątnym wieczkiem, przykręconym na 3 śruby od góry, a z góry do tego wychodzi wężyk o ok. 1,5 cm średnicy.

Kojarzycie co to jest, bo ja nie wiem szczerze powiedziawszy, a chciałbym... :/

dzięki za pomoc :)

Untitled.jpg

<br /><br />

Opublikowano

Króciec chłodnicy ?

Leci Ci z tego?

Opublikowano
Witam,

Mam pytanie, co to za element w silniku ?

Na zdjęciu go nie widać, jest za/odrobinę poniżej rury od domy, mniej więcej na równej wysokości tego króćca, w którego wchodzą węże chłodzenia.

To taka tak jakby puszka z raczej trójkątnym wieczkiem, przykręconym na 3 śruby od góry, a z góry do tego wychodzi wężyk o ok. 1,5 cm średnicy.

Kojarzycie co to jest, bo ja nie wiem szczerze powiedziawszy, a chciałbym... :/

dzięki za pomoc :)

http://s18.postimage.org/udcftz8at/Untitled.jpg

<br /><br />

to chyba chodzi o pompę podciśnienia(vacum)

Opublikowano
  • Autor

Króciec nie, dzisiaj go wykręcałem bo miałem wyciek płynu i szukałem przyczyny...zdaje się, że uszczelkę miałem już do niczego, bo ewidentnie ciekło z tego miejsca, a na samym króćcu plastikowym nie ma żadnych podejrzanych śladów rozszczelnień.

pompa podciśnienia, możliwe...jutro zrobię zdjęcie, to nie będzie żadnych wątpliwości, chyba, że może macie jakieś tego obszaru spod maski ?

Opublikowano

Z pewnością chodzi o pompę podciśnienia o

Opublikowano

Na pewno chodzi o pompę podciśnienia turbiny.

Wpisz sobie w google "pompa podciśnienia turbiny" przełącz na grafikę i zobaczysz o czym mówimy.

Pozdrawiam

Opublikowano
Króciec nie, dzisiaj go wykręcałem bo miałem wyciek płynu i szukałem przyczyny...zdaje się, że uszczelkę miałem już do niczego, bo ewidentnie ciekło z tego miejsca, a na samym króćcu plastikowym nie ma żadnych podejrzanych śladów rozszczelnień.

pompa podciśnienia, możliwe...jutro zrobię zdjęcie, to nie będzie żadnych wątpliwości, chyba, że może macie jakieś tego obszaru spod maski ?

co ciekło?olej płyn chłodniczy czy może ON?

Opublikowano
  • Autor

Ok, to jest pompa podcisnienia turbiny, dzięki za pomoc.

A co ciekło? Wyciekal plyn chłodniczy, obejrzałem dokładnie krócieć...niby ok, ale kiedy go wyczyściłem od wewnątrz, bylo tam mikro-peknięcie idące w stronę otworu na śrubę.

Wymysliłem sobie, że na skutek cisnienia i temperatury , rozszerza się i woda ucieka (podczas pracy silnika szczególnie)...dodatkowo uszczelka była już też zmarnowana.

Zakupiłem dzisiaj nowy krócieć (14 zł w moto. :]), za godzinę zakładam... :)

Dodatkowo postanowiłem zlać stary płyn i przeczyścić caly uklad (szczególnie nagrzewnice). nowy koncentrat też kupiony :)

Zatem, przechodze do działu czyszczenia układu chlodniczego :)

dzięki za pomoc!

Opublikowano

14 zł za ten kruciec?????

ja w aso kupiłem go za 65 zeta.ori.

Opublikowano
14 zł za ten kruciec?????

ja w aso kupiłem go za 65 zeta.ori.

Kupiles ORI... a kolega zamiennik... Generalnie nie polecany.

Opublikowano

wiem kolezanko.słyszałem cos na temat tych elementów,ze zamienniki szybko padaja.:naughty:

Opublikowano
wiem kolezanko.słyszałem cos na temat tych elementów,ze zamienniki szybko padaja.:naughty:

Dokladnie... nic dodac nic ujac.

Opublikowano

ja o zamienniku nawet nie myslałem.chciałem kupic uzywke ori ale za 60 zł to szkoda zachodu.przynajmniej bedzie pewna czesc.:naughty:

Opublikowano
  • Autor

okej, okej...wiadomo co powinno się kupowac, a co nie.

Bedę obserwował, umyję dokładnie silnik i zobaczymy jakie będą efekty...kiedy będzie ciekło, w najgorszym wypadku kupię nowy ori. Przeboleje te 14, które wydałem, nie zbiednieje :]

Opublikowano

czasem to zamiennik dłuzej wytrzyma:naughty:nie zawsze jest gorszy.

Opublikowano
  • Autor

Widziałem różne zamienniki, ten wygląda całkiem porządnie (wiadomo, wiadomo może tylko wygląda), na solidne tworzywo...zobaczymy :P

Opublikowano

oby słuzył jak najdłuzej.

Opublikowano
  • Autor

amen :)

---------- Post dopisany 18-07-2012 at 22:51 ---------- Poprzedni post napisany 13-07-2012 at 00:07 ----------

jak na razie sucho ;)

pogadamy za rok...to byłby sukces.

Opublikowano
:thumbup1:
Opublikowano

Ja kupiłem w zeszłym roku za niecałe 20zł ten kruciec co jest z tyłu za głowica. Niektórzy mają metalowe ze świecami żarowymi, ja mam zwykły plastikowy. Pekł w zeszłym roku, załozyłem zamiennik i od roku zero problemu.

Zamiennik firmy Topran, kupiony w InterCars