Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Multitronic jaki olej i filtr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam audi b6 1.9TDI 2003/04 z tiptronic'em

za kilka tyg zamierzam wymienic w nim olej w skrzyni i filtr, ale nie wiem ktory wybrac.

ile oleju wchodzi do skrzyni ?

co ile tys km trzeba wymienic ? ( ja wymieniam bo kupilem to auto nie dawno wiec nie mam pewnosci kiedy ktos wymienial a przebieg ma juz spory 194tys)

---------- Post dopisany 16-07-2012 at 00:13 ---------- Poprzedni post napisany 14-07-2012 at 01:53 ----------

ok troche polecialem z tym tiptronic-em, dowiedzialem sie ze od roku modelowego 2004, multitronic mial tez opcje na skrzyni "S" tak jak u mnie ... no wiec mam jednak multi:)

wiec to samo pytanie tylko o multitronic-a:)

sorry za pomylke:)

Opublikowano
  • Autor

no ale tam jest tylko opisane co to jest i jak działa, a mi chodzi o rodzaj oleju i filtra :)

Opublikowano

jak przeczytasz uwaznie to znajdziesz ze jest tez napisane odnosnie oleju ;):facepalm:

Opublikowano

Okresowa wymiana oleju

W pierwszej fazie produkcji producent nie przewidywał wymiany oleju w przekładni multitronic – jednak gdy skrzynki zaczęły się masowo sypać szybko zmieniło to podejście do tego tematu. Jak już wcześniej wspomniałem – olej wymienia się tutaj co 50/60tyś km. W tym celu używamy tylko i wyłącznie oleju ATF o specyfikacji, którą przewiduje producent - fabryczne oznaczenie G 052 180 A2.

Niby prosta czynność – jednak wielokrotnie byłem świadkiem problemów jakie przysparza ona warsztatom ASO. Pomyłek było sporo i to dotyczących różnych aspektów – począwszy od prób zalewania oleju o nieprawidłowej specyfikacji. Najlepsze jest to, że w przypadku wykrycia takiego podejścia serwis uparcie twierdził, że to prawidłowy olej i nic się nie stanie – prawda niestety nie jest tak kolorowa, po jakimś czasie przekładnia odmówi nam posłuszeństwa. Najczęściej ASO myli multitronika z tiptronikiem – serwisanci chcą wymieniać filtr (o którym jeszcze napiszę kilka zdań) nie zdając sobie sprawy z tego, że w przeciwieństwie do tipa aby wykonać tę czynność trzeba rozebrać skrzynię!!! Niestety mimo szkoleń poziom niektórych autoryzowanych warsztatów – jeśli chodzi o CVT – jest żenujący. Przestrzegam Was przed oddawaniem skrzyni na serwis osobom, które nie mają o tej przekładni zielonego pojęcia – kilka błędów przy tak prostej czynności jak wymiana oleju (o naprawie dot. poważniejszych usterek już nie wspomnę) i będzie po przekładni.

Kolejna sprawa to filtry, wokół których także krąży już sporo legend. Multitronic posiada dwa filtry – pierwszy to magnetyczny (zabudowany w skrzyni, aby go wymienić trzeba ją rozebrać), którego zadaniem jest zbieranie opiłków znajdujących się w oleju chłodzącym i smarującym poszczególne elementy przekładni. Opiłki mogą się pojawić w wyniku zużycia elementów ciernych skrzyni – wszystko zależy od eksploatacji i obciążenia jednostki. Oprócz tego oczywiście znaczenie ma okresowa wymiana oleju – pamiętajmy, że z czasem ATF jak każdy olej traci swoje właściwości smarujące. Jeśli tylko jest taka możliwość – należy sprawdzić płyn, który spuszczamy z przekładni, pod kątem obecności opiłków. Jeśli takie znajdziemy – sugerowałbym wymianę filtra oraz płukanie układu hydraulicznego. Oznaczenie filtra różni się w zależności od rodzaju silnika i zastosowanej skrzyni (dla przykładu w 1.9TDI AVF jest to 01J 301 517 D – koszt 106zł).

Drugi filtr znajduje się na zewnątrz – zamocowany na przewodzie układu chłodzenia oleju. Ten wymienia się niezwykle rzadko (w zasadzie tylko w przypadku kompletnego zapchania). W większości przypadków da się zaoszczędzić po prostu czyszcząc ten filtr (oznaczenie przewodu olejowego z zamocowanym filtrem to 8E0 317 823 L – koszt w ASO to 1121zł). Ponoć nowsze oprogramowanie umożliwia diagnostykę tego elementu (sprawdzenie ciśnienia na wejściu i wyjściu filtra) – do tej pory jednak nie udało mi się tego potwierdzić.

Wracając jeszcze do samej wymiany oleju. Przy sprawnej przekładni – stosujemy jedynie statyczną (spuszczając płyn przy pomocy korka upustowego). Tym sposobem pozbywamy się mniej więcej 60% starego oleju, reszta pozostaje w układzie hydraulicznym i po wymianie miesza się z nowym ATF – jest to jednak zupełnie wystarczające jeśli ze skrzynią nic się nie dzieje.

W przypadku gdy nie znamy stanu przekładni, lub w spuszczonym oleju znajdziemy spore ilości opiłków a także gdy zachodzi konieczność rozebrania skrzyni – przepłukujemy układ hydrauliczny, dwukrotnie wykonując wymianę statyczną. Po pierwszej wymianie należy wymieszać stary fluid z nowym (auto odbywa trasę testową ok. 50km).