HaHeHiHoHu Opublikowano 15 Lipca 2012 Opublikowano 15 Lipca 2012 Czesc, Od tygodnia pojawil mi sie problem z turbodoładowanie w aucie, mianowicie 2 razy wskoczyl mi w tryb awaryjny. Zazwyczaj to bylo w granicach 120km/h ale nie zawsze turbo sie wylacza. Podlaczylem u znajomego na szybko auto zeby sprawdzic na czym problem polega. Wynik testu: 00564 P0234 - przekroczona gorna granica regulacji cisnienia doladowania sporadycznie N75 - zawor elektromagnetyczny G31 - ciesnienia turbodoladowania komputer stwierdzil ze chodzi o jedno z dwóch, może ktos mial podobny problem. Auto ma przejechane 145tys. km 2007rok, odpala za pierwszym razem zero jakich kolwiek innych objaw.
Sztomel Opublikowano 16 Lipca 2012 Opublikowano 16 Lipca 2012 N75 - zawor elektromagnetyczny G31 - ciesnienia turbodoladowania komputer stwierdzil ze chodzi o jedno z dwóch Komputer to optymista Jestem pewien, że problem będzie powodowała przycinająca się zmienna geometria turbosprężarki (będzie konieczność jej czyszczenia). Czujnik G31 można wykluczyć lub wskazać jako sprawcę dopiero patrząc w wartości w logu statycznym grupy 010 oraz dynamicznym grupy 011. Elektrozawór N75 można na próbę podmienić na inny sprawnie działający lub podmienić go miejscami z elektrozaworem N18 od sterowania zaworu EGR, który masz w silniku. Szkoda tylko, że nie podałeś symbolu silnika bo nie wiemy czy mamy do czynienia z pojedynczymi elektrozaworami czy też ze zintegrowanym elektrozaworem magnetycznym.
HaHeHiHoHu Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Opublikowano 16 Lipca 2012 N75 - zawor elektromagnetyczny G31 - ciesnienia turbodoladowania komputer stwierdzil ze chodzi o jedno z dwóch Komputer to optymista Jestem pewien, że problem będzie powodowała przycinająca się zmienna geometria turbosprężarki (będzie konieczność jej czyszczenia). Czujnik G31 można wykluczyć lub wskazać jako sprawcę dopiero patrząc w wartości w logu statycznym grupy 010 oraz dynamicznym grupy 011. Elektrozawór N75 można na próbę podmienić na inny sprawnie działający lub podmienić go miejscami z elektrozaworem N18 od sterowania zaworu EGR, który masz w silniku. Szkoda tylko, że nie podałeś symbolu silnika bo nie wiemy czy mamy do czynienia z pojedynczymi elektrozaworami czy też ze zintegrowanym elektrozaworem magnetycznym. Jest to typ silnika BRE Jezeli chodzi o Turbo do czyszczenia, dlaczego ma byc odrazu kiedy nie mam zadnych szarpan podczas dodawania gazu. Kiedys mialem golfa GT TDI tam mialem tez problem z turbo, okazalo sie ze byly lopatki zapieczone ( bylo czuc szarpanie podczas dodawania gazu + tryb awaryjny odlaczajacy turbo) Tutaj tylko ze odlaczajace sie turbo przy okolo 120km/h i dzis tez mi sie tak stalo. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi