Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypiąca kierownica podczas kręcenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie, mam problem skrzypienia kierownicy w momencie skrecania .... jakby cos o cos tarlo, ale nie moge znalezc co, czy mam psiknac np WD40 na zewn tam gdzie kierownica spotyka sie z deską? czy jest to jakis powazniejszy problem ?

Opublikowano

Zawsze tak masz czy tylko od czasu do czasu ? Ja tak mialem jak umylem samochod, i w sumie z dnia na dzien zaczela mi skrzypiec jak by sie moglo wydawac kierownica. A okazaly sie hmm to raczej wahacze, strzykawka, igla i w kazda gume wcisnelem troche oleju i od paru miesiecy cisza :wink: Luzow zadnych nie mam wiec narazie jezdze.. U mnie np. nawet wcisniecie przodu powodowalo skrzypienie. Moze warto sprawdzic ? :wink:

Opublikowano

U mnie po sciagnieciu i ponownym zalozeniu kierownicy rowniez skrzypi. Nie wiem w czym problem :/

Opublikowano

u mnie taż skrzypi i wiem, że to wahacz. Mam zamiar wymienić. Ale najpierw spróbuje ak kolega wyżej pisze z olejem. Może mi też pomoże :decayed:

Opublikowano

tez tak mialem ze od czasu do czasu skrzypi,

co lepsze skrzypialo bo juz nie skrzypi po smarowaniu:)

kiedys myslalem ze to jakis plastik z oslony kierownicy,

ale majac na wierzchu kolumne kierownicza, poruszylem tym drazkiem co sie chowa, jak sie reguluje kierownice do przodu do tyłu/gora/dol,

i odziwo takie samo sprzypienie, ten drazek zakonczony jest plastikiem i to wg mnie stad to skrzypi,

wiec , proponuje, odkrecic poduszkie kiery, i srobe co trzyma kierownice, i tam wprowadzic wezyk z bialym smarem, pryskac i ruszac,

powinno przestac skrzypiec,

Jesli ktos to przetestuje, to pisac czy pomoglo

bo mi pomoglo, ale wiadomo duzo elementow moze skrzypiec, wiec nie koniecznie moze akurat to, tylko wahacze, dokladnie gumu/sworznie na wahaczach, ja akurat wahacze wykluczam bo mam nowy komplet,

Opublikowano
  • Autor

jak tylko bede mial chwilke to tak zrobie z tym olejem. u mnie wahacze odpadaja czy jakies gumy, to skrzypi ewidentnie podczas ruszania kierownica, bardzo spokojne ruchy ok 1cm w jedna czy w druga. na postoju, na zgaszonym silniku ... i to brzmi jak by oslona przy kolumnie, ale potestuje wasze sposoby, u mnie kierownica byla chyba raz sciagana do wyjecia zegarow, ale pewnosci nie mam, i od tamtej pory skrzypi.

Opublikowano

Hmm, znam to skrzypienie.. Sprawdź miejsce, w którym kolumna kierownicza przechodzi przez ścianę grodziową.

Opublikowano
  • Autor

co tam takiego jest ? ktorys z plastikow sie wypaczyl ? czy zle zamontowany/spasowany jest ?

Opublikowano

Nie wiem co tam moglo sie stac przy zdejmowaniu kierownicy ale jak opisuje Yarek wszystko jest mozliwe :decayed: . Ja nadal obstawiam wahacze, ja mialem tak ze nawet na postoju skrzypiala mi kierownica. Pomyslalem sobie maglownica jak zloto, bo skrzypiala i bylo czuc na kierownicy takie jakies minimalne chrobotanie. Pojechalem na diagnoze zawieszenia, nic, zero.. wszystko dobre. Gumy wszystko ok, luzow brak. Pozniej wcisnelem przod samochodu i byl delikatne skrzypienie, wiec poczytalem tu i tam i na drugi dzien do aptetki po strzykawe i igle :grin: . Olejow u mnie pod dostatkiem, wiec poszly we wszystkie gumy od wahaczy, procz stabilizatora. I pozniej zrobilem runde po miescie i tak srednio zadowolony bylem.. ale po 2 dniach przestalo skrzypiec. I jezdze juz tak z pol roku z cisza. Wierze ze podczas zimy znowu to sie pojawi.. Mechanik mowil ze czasem tak jest ze w audi i w meskach skrzypi zawieszenie bo na galkach jest jakis teflon ktory sie wyciera. Bylem przeciwny "wlewaniu" w tak drastyczny sposob oleju do wahaczy, ale jesli dziala to czemu nie ? Pozdrawiam :wink:

Opublikowano
  • Autor

ok posprawdzam wszystko po kolei i zobaczymy, tyle ze u mnie to ewidentnie obciera od kiery cos, bo to slychac...

Opublikowano

Też miałem takie skrzypienie i okazało się że to górne wahacze, dokręć śrubę od górnych wahaczy i sprawdź czy jest nadal

Opublikowano
  • Autor

sruby sa ok, a skrzypi dalej, to nie jest takie ostre skrzypienie a ocieranie kierownicy o cos .. tak to brzmi, skrzypienie to za duzo powiedziane.

Opublikowano
jak w temacie, mam problem skrzypienia kierownicy w momencie skrecania .... jakby cos o cos tarlo, ale nie moge znalezc co, czy mam psiknac np WD40 na zewn tam gdzie kierownica spotyka sie z deską? czy jest to jakis powazniejszy problem ?

Miałem takie problemy zawsze w okresie letnim przed wymianą drążków i końcówek układu kierowniczego. Przypuszczalnie szuranie przenosiło się z tych elementów do kabiny a odgłos wskazywał, że dochodzi z kolumny kierowniczej. Nigdy niczego nie smarowałem a szuranie po jakimś czasie samoczynnie zanikało, w chwili obecnie w ogóle nie występuje.

Opublikowano
  • Autor

napuscilem oleju tam gdzie sie dalo, ale to nic nie dalo, ja mysle ze to jednak cos w srodku..

Opublikowano

U mnie to bylo tak:

Zawieszenie - YouTube

Opublikowano
  • Autor

Nie no bez przesady, u mnie to jest delikatniejsze duzo .... nie jak u Ciebie , u Ciebie ewidentnie cos grubszego skrzeczy tam, a u mnie to takie cos:

Opublikowano

U Ciebie to cos popiskuje a nie skrzypi jak by wskazywal temat.. Jak by jakas guma. Nic tylko przykladac ucho i krecic, czasem szybciej czasem wolniej. Lap gdzie sie da i krec, moze poczujesz skad dochodzi to.. U mnie tak wlasnie skrzypialo zawieszenie, po dodaniu oleju do wahaczy cisza :decayed: