Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Multitronic - jaką może przenieść moc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki maksymalny(bezpieczny) moment obrotowy moze przeniesc na kola skrzynia multitronic z 2004 roku z silnikiem 1.9 130 km ?

Opublikowano

Z tego co wiem - dla bezpieczenstwa tej skrzyni nie robi sie nic a nic z moca... Jest poprostu szalenie delikatna.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co wiem - dla bezpieczenstwa tej skrzyni nie robi sie nic a nic z moca... Jest poprostu szalenie delikatna.

niestety to mi dalej nic nie mowi jaka to moze byc moc a ze delikatna to wiem

Opublikowano

Kolego czytamy ze zrozumieniem... nie chcesz mieć kłopotów to nic tam nie ruszaj...

nie robi sie nic a nic z moca...

Opublikowano

w B6 wychodzily z silnikami do 120kW

w B7 do 188kW

jednak tak jak koledzy nie polecam... moze to drogo kosztowac

Opublikowano

Pytanie, czy np. Multi przy 1.9, a przy 2.5 to to samo w B6.

Analogicznie w B7 - czy przy 188kW to dalej ta sama skrzynia co przy poczciwym i znacznie slabszym 1.9TDI.

Sam nie wiem :mysli:

HiRide, niby masz skrzynke po ostatecznych modyfikacjach, ale nawet fachowcy nie zalecaja ingerencji w soft.

Opublikowano
  • Autor

Pytanie, czy np. Multi przy 1.9, a przy 2.5 to to samo w B6.

Analogicznie w B7 - czy przy 188kW to dalej ta sama skrzynia co przy poczciwym i znacznie slabszym 1.9TDI.

Sam nie wiem :mysli:

HiRide, niby masz skrzynke po ostatecznych modyfikacjach, ale nawet fachowcy nie zalecaja ingerencji w soft.

od pewnego czasu zastanawiam sie wlasnie czy skrzynia multitronic zamontowana w 2.5 tdi np wersja 180 km to ta sama co w 1.9 ale z innym softem.Dlatego zadalem to pytanie.

Nie mam zamiaru czipowac silnika co napewno wiazaloby sie z ingerencja w soft skrzyni.No chyba ze bedzie mi sie przelewalo i kupie sobie druga skrzynie :tongue4:

dodam jeszcze ze w b7 multitronic ma 7 przelozen a nie 6 jak w b6 i podobno zwiekszono ilosc ogniw na lancuchu

Opublikowano

Multi w B6 2.5 to 163 kuni i ośka. Przy Q tylko tiptronic.

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja mam 2,5 TDi z multitronikiem i wyszukałem na jakiejś stronie w necie ze max moment dla tej skrzyni to jest 310 Nm. mój silnik takim momentem dysponuje i nic więcej zbytnio nie można dodać aby skrzynia wytrzymała

Opublikowano

Zapomniałeś o benzyniakach ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

285 Nm ma 1.9 TDI AVF tak znalazłem,nawet w wikipedii jest :) a 2.5 TDi bez Quatro ma 350 Nm.

Pozdrawiam

Opublikowano

285Nm miały pierwsze AVF-y, od roku modelowego 2002 w AVF jest 310Nm - w 2.5TDi (B6) był taki sam moment który w B7 podniesiono do 320Nm. Idąc dalej za tropem - w 2.7TDi (B7) masz 380Nm... Co z tego skoro skrzynie różnią się między sobą konstrukcyjnie - póki co dla 01J w B6 lepiej nie przekraczać 310nM.

Opublikowano

285Nm miały pierwsze AVF-y, od roku modelowego 2002 w AVF jest 310Nm - w 2.5TDi (B6) był taki sam moment który w B7 podniesiono do 320Nm. Idąc dalej za tropem - w 2.7TDi (B7) masz 380Nm... Co z tego skoro skrzynie różnią się między sobą konstrukcyjnie - póki co dla 01J w B6 lepiej nie przekraczać 310nM.

ze 130 KM 1,9tdi,AVF-y zawze mialy 310Nm. 285Nm ma AWX.

generalnie z multitronikami bym nie szalal ani z moca ani momentem. pamietaj ze to skrzynia ktora ma zapewne juz kolo 150.000 a to nie malo.

zbyt duze ryzyko. naprawa - regeneracja skrzyni to koszt od 5000 w gore...

mulitronic jest przeznaczony do przemieszczania sie a nie scigania... :cool1:

lepiej sprzedac auto, dolozyc te 5000 z potencjalnej naprawy i kupic cos z manualem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

dokładnie lepiej nie przekraczać 310 Nm a 2,7 TDi maja już nowszą skrzynie multim, co do benzyny to chyba nie ma większego momentu benzyna od diesla. oczywiście mówimy o multi z lat 2001-02 bo w 2,5 quattro już szedł tiptronic

Opublikowano

jak dla mnie to to straszenie dzieci Mikołajem wszystko... :gwizdanie:

najlepiej będzie sprawdzić oznaczenie kodowe skrzyni z 2.5tdi i skrzyni z Twojego autka z tego samego rocznika

fakt że krążą "legendy" o multi jako skrzyni delikatnej... tak jak krążą legendy o wirusowaniu automatów...

ja zaryzykowałem i posunąłem się znacznie dalej niż sam soft i nie żałuję :wink4:

Opublikowano

2.7 w ośce wychodziły ?? czy tylko w Q

Opublikowano

2.7 w ośce wychodziły ?? czy tylko w Q

2,7 tdi?

to tylko w osce

3.0 tylko w Q