YATES Opublikowano 26 Lipca 2012 Opublikowano 26 Lipca 2012 Mam wielki sztapel jakiegoś drzewa twardego ale nie mam pojęcia co to za gatunek . Może mi ktoś oblatany w temacie powie - chodzi mi o drzewa na zdjęciu głównym na tej aukcji Drewno suche owocowe naturalnie suszone 15 lat (2496756458) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. <br /><br />
Norbis Opublikowano 26 Lipca 2012 Opublikowano 26 Lipca 2012 Trudno określić. Weź kawałek i podjedź do najbliższego tartaku, stolarza, leśnika i się dowiesz, albo od pierwszego klienta.
bigos_s Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 Jaka wilgotność ? mierzyłeś ? Jakie proporcje masz tego dębu vs jesionu ? bo piszesz w aukcji o dwóch gatunkach.
YATES Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Opublikowano 28 Lipca 2012 Nie mierzyłem wilgotności bo nie mam czym ale powinno być suchutkie bo leży ponad 15 lat przykryte. Jeszcze nie wiem ile jest dębu, a ile jesionu bo musiałbym całą kupę rozebrać , a że ja sam nie potrafię rozpoznać dębu i jesiona muszę wezwać wsparkie jakiegoś kolegi który zna sie na drzewie.
Auudii Opublikowano 28 Lipca 2012 Opublikowano 28 Lipca 2012 musisz sprawdzic czy te brusy nie sa spekane bo jak sa to nadaja sie raczej na opal do kominka niz na jakis material na schody
GILI Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 dąb i jesion są w podobnych wzorach,podstawowa różnica,to kolor,bo jesion jest znacznie jaśniejszy,dąb w odcieniu brązowym i wypełniony charakterystycznymi ciemnymi krótkimi włóknami widocznymi zwłaszcza po polakierowaniu.
ryba85 Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 jak bedzie w nim kornik to lipa.bo nic z tego nie zrobisz.
YATES Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Opublikowano 29 Lipca 2012 Wydaje mi się, że nie powinno być bo drzewo było dobrze okorowane. Jak wyjąłem kilka kawałków ze środka sztapla to nie było w nich kornika.
Rekomendowane odpowiedzi