Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, obecnie na a4 b7 avancie mam kola 18" i opony 225/40/R18, czy na takie felgi moge zalozyc opony z profilem 55??, 40 to nie na nasze drogi:(

Opublikowano

Teoretycznie mozesz. A praktycznie to na 99% nie zmiesci sie w nadkolach.

Powinieneś dobrać zamiennik opony którego średnica zewnętrzna opony mieści się w zakresie od +1,5% do -2% średnicy zewnętrznej oryginalnego podstawowego rozmiaru.

W twoim przypadku podstawowy rozmiar to 195/65r15.

Tutaj masz przelicznik zamienników:

Zamienniki opon. Kalkulator opon. Przelicznik opon. Opony.com.pl

Albo przejść na felgi o mniejszej średnicy (np. 16",17") wtedy zyskasz na komforcie.

Opublikowano

głównie chce zmienić ze względu na zawieszenie, zaczęło coś już delikatnie pukać, a mam jak narazie orginalne zawieszenie, nic nie ruszane a jak się zacznie coś grzebać to się już nie skończy, dlatego musze zmienić koła, z profilem opony minimum 55

Opublikowano

To pozostaje Ci zmienić felgi na 16" i do tego opony 205/55r16.

Opublikowano

A jakbym założył zestaw felgi 17" i na to 205/50/r17?? czy była by znaczna różnica na korzysc niż w przypadku kółek 18" i 225/40/r18, czy te 17" już nadają sie na polskie trasy??

Opublikowano

raczej sie nie zmiesci, moze zadzwon do salonu i podpytaj ?

Opublikowano

na 17 cali to opona 45, ja na takich jezdze ale zastanawiam sie czy nie zalozyc 18

Opublikowano

205/50r17 jak najbardziej będzie odpowiednia bo jest zamiennikiem oryginalnego rozmiaru. Tylko pytanie jaką szerokość felgi będziesz miał? Żeby się nie okazało że opona jest za wąska.

Opublikowano

Wracam do tematu

na wiosne bede chciał przejśc z 18 cali, na, no i własnie na co?? chodzi mi głównie o komfort zarówno dla mnie jak i samochodu (niektóre drogi totalna porażka) mam dwie opcję do wyboru, albo 16" i oponka 205/55/16r albo pewny kompromis 17" i oponka 205/50/17r. czy będzie duża korzyść na przejście z profila 40 na 50?? czy juz lepiej dac 16" z profilem opony 55??

obecnie mam 225/40/18r, czy jest warta gra o róznice 5mm??

Opublikowano

Rzuć fotki swoich 18-stek skoro chcesz się ich pozbyć :wink:

Opublikowano
Wracam do tematu

na wiosne bede chciał przejśc z 18 cali, na, no i własnie na co?? chodzi mi głównie o komfort zarówno dla mnie jak i samochodu (niektóre drogi totalna porażka) mam dwie opcję do wyboru, albo 16" i oponka 205/55/16r albo pewny kompromis 17" i oponka 205/50/17r. czy będzie duża korzyść na przejście z profila 40 na 50?? czy juz lepiej dac 16" z profilem opony 55??

obecnie mam 225/40/18r, czy jest warta gra o róznice 5mm??

No i tu jest pies pogrzebany.

To co dla jednych jest komfortowe dla innych wcale nie musi być. Najlepiej byłoby jakbyś się przejechał autem na takich kołach. Może ktoś wśród Twoich znajomych ma takie koła w swoim aucie. Wtedy byś sobie sprawdził co Tobie odpowiada.

Opublikowano
raczej sie nie zmiesci, moze zadzwon do salonu i podpytaj ?

a po co dzwonić do salonu skoro tu są ludzie którzy wiedzą czasami lepiej od pracowników takich salonów....

niestety źle. podstawowy rozmiar to 205/55R16

a odpowiadając na pytanie możesz założyć takie koła: 235/45R17, 215/55R16

Opublikowano

niestety źle. podstawowy rozmiar to 205/55R16

a odpowiadając na pytanie możesz założyć takie koła: 235/45R17, 215/55R16

Mylisz się.

195/65r15 też jest podstawowym rozmiarem (i jednocześnie jest zamiennikiem 205/55r16) dla auta podanego przez kolegę w opisie.

Poniżej konfiguratory potwierdzające to:

Felgi stalowe ALCAR: KFZ-STAHLRAD. Aluminiowe: AEZ DEZENT DOTZ ENZO

Felgi stalowe Audi A4 - konfigurator felg stalowych

Opublikowano

ja jeżdżę na 215/50/17 i jest ok wszystko się mieści, chodź jakość opony wydaje mi się kiepska, mam zimówki dunlop winter sport i nie jestem z nich zadowolony - słaba przyczepność jak jest śnieg :facepalm:, może dlatego że opona jest z 2005 r a bieżnik 7mm

Opublikowano

Witam

może i by się dało jeździć na, 225/40/18", tylko że ja mam na nich opony marki Wanli, bardzo twarda, sportowa, trudno ścieralna

Opublikowano

ja jeżdżę w lato na 225/40/18 i nie odczułem różnicy 17 a 18, mi sie wydaje że zawias w B6 jest kiepski u kumpla w B5 jest o wiele lepszy

Opublikowano
to moje 18", ale mimo jakbym zakupił nowe felgi to myślę że tych bym się nie pozbywał, oponka na nich 225/40/18

A4.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

A4-1.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

fajne felgi od golfa r32 lub r36, jak chcesz 55 profil to max 17 cali felga

Opublikowano

tylko obawiam się że przy A4 B7 avant profil 55 przy feldze 17" nie zmieści się, może coś obcierać, ale sam nie wiem, chyba że ktoś z was praktykuje takie zestawienie?? i wszystko jest ok??

Opublikowano

tylko obawiam się że przy A4 B7 avant profil 55 przy feldze 17" nie zmieści się, może coś obcierać, ale sam nie wiem, chyba że ktoś z was praktykuje takie zestawienie?? i wszystko jest ok??

no wydaje my sie że będzie obcierać

ja mam 215/50 i jest git B6, kumpel miał opone 225/50 felga ma 7,5J ET45 i obcierało w B5 - trzeba było dystanse