Opublikowano 2 Sierpnia 201214 l Witam! mam taki problem ponieważ kupiłem auto i mam duży brief a mały gdzieś sie zawieruszyl u sprzedającego i szuka. I teraz czy na duzym briefie powinna byc data wymeldowania pojazdu czy tylko na małym ? Jeśli sie mały brief nie znajdzie to sa jakies szanse zeby auto zarejestrowac lub odtworzyc ten mały brief? pomocy! :/
Opublikowano 3 Sierpnia 201214 l jak malego brifu nie bedziesz mial to zapomnij o rejestracji auta w polsce
Opublikowano 3 Sierpnia 201214 l Jeśli sie mały brief nie znajdzie to sa jakies szanse zeby auto zarejestrowac lub odtworzyc ten mały brief? pomocy! :/ ...fakt, problem jest, bo nabyłeś auto bez dowodu rejestracyjnego z samą tylko kartą pojazdu ... ...z doświadczenia podpowiem Ci, że w tej sytuacji po prostu kontaktujesz się ze sprzedającym telefonicznie lub listownie i prosisz o udanie się do urzędu i wydanie wtórnika a następnie przesłanie na Twój adres - w obu przypadkach, które przerabiałem sprawa załatwiona został pozytywnie. Co prawda w jednym przypadku musiałem bodajże trzykrotnie kontaktować się z Niemcem ale po około 1,5 m-ca dowód był w skrzynce pocztowej....
Opublikowano 3 Sierpnia 201214 l ...z doświadczenia podpowiem Ci, że w tej sytuacji po prostu kontaktujesz się ze sprzedającym telefonicznie lub listownie i prosisz o udanie się do urzędu i wydanie wtórnika a następnie przesłanie na Twój adres - w obu przypadkach, które przerabiałem sprawa załatwiona został pozytywnie. Co prawda w jednym przypadku musiałem bodajże trzykrotnie kontaktować się z Niemcem ale po około 1,5 m-ca dowód był w skrzynce pocztowej.... gorzej jak auto kupiłeś od handlarza w Polsce z umową pisaną na Helmuta na kolanie. w 99% przypadków handlarz się wypnie i ci nie pomoże.
Opublikowano 3 Sierpnia 201214 l gorzej jak auto kupiłeś od handlarza w Polsce z umową pisaną na Helmuta na kolanie.w 99% przypadków handlarz się wypnie i ci nie pomoże. ...a to fakt, no ale jeżeli kupuje się auto bez dowodu rejestracyjnego (a w dodatku od handlarza) to trzeba też brać pod uwagę takie ryzyko...
Opublikowano 3 Sierpnia 201214 l Autor Kupiłem tak jak napisaliscie ale normalnie odbiera i mówi że jak nie znajdzie to załatwi na pewno pierwszy raz mu się tak zdarzyło i mówi że na pewno będzie i żeby się nie martwić bo na pewno bedzie. Wysłane z HTC Wildfire S za pomocą tapatalk :-) ---------- Post dopisany at 17:15 ---------- Poprzedni post napisany at 15:13 ---------- Na duzym briefie powinna byc data wymeldowania auta ? jesli tak to w ktorym miejscu ?
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l nic sie nie przejmuj tez mialem problem i niemialem malego briefu, sprawe zalatwilem w ten sposob, poszedlem do tlumacza jezyka niemieckiego powiedzialem jej o co chodzi i zadzwonila do wydzialu komunikacji w niemczach (do miejsca gdzie auto bylo wyrejestrowane) i poprosila o wystawienie kopi tego malego lub zaswiadczenia ze auto bylo poprostu wyrejestrowane a nie skasowane i po problemie. takze jezeli ten niemiec ci tego nei zalatwi to sobie zalatwisz to sam
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l Autor Dzieki! mam jeszcze na duzym briefie adnotacje tam na dole ze brief o numerze takim i takim zostal zniszczony i uniewazniony a zyski utrzymal duzy brief. mam znajoma w wydziale komunikacji wiec podjade w poniedzialek i sie dowiem co i jak jest jakas nadzieja ze auto nie pojdzie na zyletki bo szkoda mi poniewaz szukalem takiego jakie chciałem...
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l jezeli auto bylo skasowane to nic nie zalatwisz, ale jezeli bylo tylko wyrejestrowane to sprawa jest do zalatwienia bez wiekszych problemow w ktorym roku bylo auto wyrejestrowane?
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l Autor nie wiem bo to powinno byc na malym briefie tam z tyłu.. mam taka informacje na duzym briefie ''der bisherige fz brief wurde entwertet und ausgehändigt umtausch in zlbII erfolgte''
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l w poniedzialek sprawdze moje stare papiery i powiem ci czy tez tak mialem napisane,
Opublikowano 4 Sierpnia 201214 l Autor Jeszcze pisałem do osob co sa w niemczech i mowia ze brief mały jest do odzyskania obejrzeli ten moj brief i mowia ze jest ok tylko ta usluga kosztuje prawie 300 euro :/
Opublikowano 9 Sierpnia 201213 l Autor Czytałem jeszcze o tym ze w niektórych landach urzedy komunikacji niszcza mały brief i nie daja go. ---------- Post dopisany 09-08-2012 at 10:43 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2012 at 11:19 ---------- I brief przyszedl z niemczech wystarczylo napisac pismo po angielsku i po tygodniu jest u mnie. Mam jeszcze takie pytanie poneiwaz chce byc wspolwlascicielem auta a na umowie jest wpisany jest tylko ojciec jako właśćiciel. Wystarczy napisać pismo od darowizny auta ?
Opublikowano 9 Sierpnia 201213 l ja bym zarejestrował na Tatę i spisał z tatą umowę darowizny i ty jako współwłaściciel zostaniesz dopisany długopisem + pieczątka w DR w rubryce "adnotacje urzędowe". Ja tak mam u siebie.
Opublikowano 9 Sierpnia 201213 l Czytałem jeszcze o tym ze w niektórych landach urzedy komunikacji niszcza mały brief i nie daja go.---------- Post dopisany 09-08-2012 at 10:43 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2012 at 11:19 ---------- I brief przyszedl z niemczech wystarczylo napisac pismo po angielsku i po tygodniu jest u mnie. Mam jeszcze takie pytanie poneiwaz chce byc wspolwlascicielem auta a na umowie jest wpisany jest tylko ojciec jako właśćiciel. Wystarczy napisać pismo od darowizny auta ? Napisz nową umowę na Ciebie i na ojca i po sprawie.
Opublikowano 9 Sierpnia 201213 l Autor A więc tak. Problemów ciąg dalszy.. :/ na dowodzie jest wpisana data pierwszej rejestracji 8.03.2000 a na karcie pojazdu 9.03.2000 papiery dałem już do tłumaczenia i ciekawi mnie co z tego wyjdzie. W małym briefie zamiast wymeldowania jest pieczątka duża UNGULTIG. jutro jade do celnego jestem bardzo ciekaw czemu urzędasy w DE sie pomylili przy wydawaniu nowego briefu...
Opublikowano 10 Sierpnia 201213 l Autor W celnym jak na razie wszystko ok. Wysłane z HTC Wildfire S za pomocą tapatalk :-)
Opublikowano 10 Sierpnia 201213 l Dokładnie wszędzie pisz to co jest w dużym a tego że w małym jest ineczej pewnie nikt nawet nie zauważy.