Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANB] Spadek mocy po instalacji gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka dni temu założyłem sekwencyjną instalację gazu marki Zenit, reduktor Arctic, wtryski Valtek czerwone. Liczyłem się z tym iż może nastąpić lekki spadek mocy na gazie ale niestety co dziwne spadek mocy nastąpił nie tylko na gazie ale i na benzynie. Przed założeniem instalacji sprawdzałem osiągi pojazdu które wynosiły:

elastyczność bieg 4 od 60 do 120 - 7,3 sek

bieg 5 od 80 do 120 - 10,5 sek

Po założeniu instalacji osiągi wyglądają następująco

bieg 4 od 60 do 120 - 9,3 sek

bieg 5 od 80 do 120 - 13,5 sek

Co ciekawe na gazie i na benzynie uzyskałem takie same osiągi. Dodam że oprócz straty mocy samochód zarówno na benzynie i na gazie chodzi bardzo dobrze. Co o tym myślicie, może macie jakiś pomysł.

Opublikowano

Posprawdzaj nieszczelności.

Opublikowano

u mnie kiepsko pali samochodów ale myślę że jedzie dobrze i jakiś szaman od lpg powiedział mi że jak zakładali lpg to mogli skopać coś w kompie od PB i u ciebie może być to samo

Opublikowano

Nieszczelności tzn. czy nie ma dziur, pęknięć ewentualnie czy obejmy się nie poluzowały w dolocie tak?

Myślicie że można coś skopać w kompie od pb? Można to jakoś naprawić?

Opublikowano

Myślicie że można coś skopać w kompie od pb?

Myśle, że jak byś podłączył vag to byś wiedział coś więcej. Wystarczy, że idzie w trybie awaryjnym, nie stroji mieszanki i już będzie gorzej jechał.

Opublikowano

Byłem dziś u mechanika i przy okazji podłączył pod komputer okazało się że miał jeden błąd coś z wtryskiwaczami ale mech. stwierdził że przy gazie to normalne bo zamiast wtryskiwaczy benzynowych chodzą gazowe i komputer stwierdza błąd. Czy to prawda?

Opublikowano

Czy to prawda?

Nie!

Opublikowano

Jadąc dzisiaj zauważyłem że samochód odzyskał moc ale później znowu tracił, jeszcze raz przyjżałem się silnikowi i okazało się że jedna z klamer na filtrze powietrza była niezapięta (akurat ta przy katalizatorze) i szilnik dostawał dodatkowe gorące powietrze do układu. Zapiąłem ją i A4 jeździ lepiej. Czy nieszczelność w filtrze mogła powodawać spadek mocy?

Opublikowano

Posprawdzaj nieszczelności.

Czy nieszczelność w filtrze mogła powodawać spadek mocy?

:mysli:

jak uwazasz, silnik ma wiecej mocy jak dostaje zimne czy cieple powietrze ?

Opublikowano

Masz racje zimne oczywiście :wallbash:

Powymieniałem jeszcze wężyki przy kolektorze, zrobiłem test i jest ok

4 bieg 60-100 benzyna 7,3 sek

4 bieg 60-100 gaz 7,8 sek

Jest ok 0,5 sek różnicy chyba jest dobrym wynikiem.

Dzięki za pomoc pozdrawiam :>

Opublikowano

pol sekundy to nic przeciez a instalacja wazy pare kilo.