Jump to content
IGNORED

AWA Delikatne szarpanie po uruchomieniu silnika

Recommended Posts

Posted

W moim autku A4 z silnikiem AWA 2.0 150 KM pojawił się problem z delikatnym szarpaniem po uruchomieniu silnika, a mianowicie gdy uruchomie silnik po kilku chwilach podczas jazdy ( pojawia się to też na biegu jałowym ) kilka krotnie szarpnie silnikiem tak jakby brakowało paliwa. Po kilku szarpnięciach silnik zaczyna pracować bez problemu i można przejechać setki kilometrów i nic się nie dzieja, dopiero po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu objaw się powtarza. Dodam że pojawiło się to po wymianie rozrządu.

Jeśli ktoś może mi coś doradzić z góry dziękuję.

Posted

To że źle ustawiony rozrząd to można wykluczyć bo piszesz że auto po chwili zaczyna pracować normalnie... Ja obstawiła bym problem z pompą paliwa albo problem ze szczelnością układu paliwowego czy też może filtr paliwa zasyfiały ? Ew możesz też sprawdzić świece zapłonowe :eusathink:

Posted

u mnie objawy byly podobne z tym ze tak bylo przez ok 40s z rana tylko i wylacznie na zimnym silniku, powodem byly zasyfione wtryski, po wymontowaniu i zawiezieniu do czyszczenia, wymianie filtra paliwa, jest ok.

radze tylko tankowac na renomowanych i pewnych stacjach

Posted

Raczej nie. Z tego co wiem problemem silników FSI jest nagar odkładający się na zaworach ssących ponieważ nie są opłukiwane paliwem. Może też coś dziać się z pompą wysokiego ciśnienia