Krzysiekcalibra Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Witam czytałem czytałem i nie znalazłem, wszyscy zaczynają temat ale w żadnym nie ma konkretnych odpowiedzi, mianowicie, chcę podłączyć krańcówki drzwi pod fisa żeby pokazywało otwarte drzwi na fisie ale nie chcę ciągnąć przewodów od każdej krańcówki bo strasznie dużo przewodu potrzeba a wiem że wszystkie przewody od krańcówek spotykają się gdzieś w progu i teraz pytanie w którym progu od kierowcy czy pasażera i jakie to kolory przewodów ??? dodam że to audi 2000r po lifcie ---------- Post dopisany 03-10-2012 at 20:04 ---------- Poprzedni post napisany 27-09-2012 at 18:12 ---------- Dzisiaj próbowałem coś zadziałać z tymi krańcówkami zajrzałem w lewy próg pasażera bo ponoć tam są przewody od krańcówek i myślałem ze znalazłem podłączyłem pod licznik i po otwarciu drzwi pokazywało że są otwarte drzwi i które drzwi ale niestety po zamknięciu drzwi światełko w kabinie nie gaśnie i cały czas pokazuje że drzwi są otwarte więc to nie te przewody chyba nie wiem już gdzie tego szukać
machina Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Wszystko jest tu opisane http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b5-efekt-wymiany-licznika-fis-6227/index54.html#post1889240 Fakt, trzeba się naczytać, widziałem kiedyś zdjęcie kostek w prawym słupku ale nie mogę teraz namierzyć. Miernikiem ogarniesz temat. Prawe oraz tylne drzwi masz w prawym przednim słupku pod osłoną. Z tego co pamięta trzeba po znalezieniu kabli wstawić szeregowo diodę. Ja odpuściłem z braku czasu i na chwile obecną sygnalizuje mi tylko drzwi kierowcy i klapę bagażnika. Może w przyszłe lato podłącze resztę.
Krzysiekcalibra Opublikowano 3 Października 2012 Autor Opublikowano 3 Października 2012 no właśnie grzebałem w tym przednim prawym słupku podłączyłem się pod 3 przewody brązowo białe we wszystkich 3 po podaniu masy zapalają się światełka w kabinie ale jak podłączyłem wszystko to okazało się ze nie gasną po zamknięciu drzwi właśnie się zastanawiałęm czy ta dioda musi być czy nie bo na krótko jak się podłączy przewody od licznika do masy to pokazuje wszystkie drzwi itp więc myśle że te diody to nie muszą być ale mogę się mylić
machina Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 W wolnej chwili poszukam jak to ma być, ale cholernie dużo stron w tym wątku:facepalm: Przeczytaj tą stronę http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b5-efekt-wymiany-licznika-fis-6227/index87.html jest tu wszystko opisane o diodach.
machina Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Tak jak napisane jest w wątku; kable trzeba rozcinać i wstawić diodę prostowniczą.
Krzysiekcalibra Opublikowano 4 Października 2012 Autor Opublikowano 4 Października 2012 oki temat krańcówek ogarnięty mianowicie w lewym słupku pasażera są przewody trzy przewody brązowe z białym paskiem są odpowiedzialne za krańcówki ale jak kolega z forum zauważył jak się podepnie pod nie licznik to ikonka samochodu na liczniku wariuje więc trzeba rozciąć te trzy przewody i podpiąć się z licznikiem do tych przewodów co idą do kostki a te co zostają odcięte zaizolować i wszystko działa jak należy
machina Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 Nie bardzo rozumiem, w lewym słupku pasażera? mowa o tylnym słupku? (a może chodziło Ci o prawy słupek pasażera?) Nie wstawiałeś diod? i poprawnie działa podświetlenie wnętrza przy otwieraniu drzwi od których odciąłeś kable oraz komunikaty na fisie? Trochę to dziwne skoro w słynnym wątku mowa była o diodach.
Krzysiekcalibra Opublikowano 4 Października 2012 Autor Opublikowano 4 Października 2012 sorry oczywiście że chodziło mi o prawy słupek pasażer tak też się zdziwiłem że wszystko działa ale tak jest na fisie wszystko się pokazuje a i światełka w środku zapalają i gasną jak trzeba i diód nie wstawiałem
flex78 Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 Sorry, że pytam, ale może zmieniałeś licznik na licznik z A6? Ja wymieniałem licznik z A6 (półfis) i niestety licznik nie informuje o otwartych drzwiach Czasami zdarzało się tak, że podczas jazdy zapalił mi się symbol samochodu i migał bagażnik (może jakiś błąd to spowodował) Nie wiem czy jest na to jakaś rada pozdro sorry oczywiście że chodziło mi o prawy słupek pasażer tak też się zdziwiłem że wszystko działa ale tak jest na fisie wszystko się pokazuje a i światełka w środku zapalają i gasną jak trzeba i diód nie wstawiałem
machina Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 Licznik z A6 nie będzie poprawnie pokazywał otwartych drzwi w modelu A4 - brak modułu komfortu w A4 ---------- Post dopisany at 22:07 ---------- Poprzedni post napisany at 21:56 ---------- sorry oczywiście że chodziło mi o prawy słupek pasażer tak też się zdziwiłem że wszystko działa ale tak jest na fisie wszystko się pokazuje a i światełka w środku zapalają i gasną jak trzeba i diód nie wstawiałem Ok, może i ma to sens, prawdopodobnie chodzi o to że ori w liczniku 1/2 FIS sygnał dociera z drzwi kierowcy na oddzielny pin w liczniku, natomiast pozostałe drzwi są podane na inny jeden pin który jest obsługiwany tylko w liczniku 1/2 FIS i wyświetla zawsze otwarte te same drzwi, przecięcie tych kabli w słupku z doprowadzeniem do licznika pod oddzielny pin pozostałych trzech krańcówek załatwia sprawę. Tylko jakim cudem działa podświetlenie? no chyba że chodzi o sterowanie podświetlenia plusem a komunikaty idą masą? Przecinałes plusy czy masę? Jak będę miał czas to również się za to wezmę. Zrobiłbyś fotkę jak to wygląda po Twojej przeróbce w tym słupku?
Krzysiekcalibra Opublikowano 4 Października 2012 Autor Opublikowano 4 Października 2012 przecinałem masę ogólnie tak jak napisałem przeciąłem trzy przewody i wszystkie trzy były cienkie brązowe z białym paskiem i piny z licznika odpowiadające za drzwi podłączyłem pod te przecięte przewody co idą do kostki a a resztę przewodów zaizolowałem też się dziwiłem że podświetlenie normalnie działa i też to pytanie zadałem koledzę z forum który mi opisywał jak to zrobił u siebie ale to działa
machina Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 Masz może wolne piny do kostki w liczniku? Bo w mojej nie mam wyprowadzonych kabli do drzwi i muszę dokładać piny, przynajmniej tak mi się wydaje.
Krzysiekcalibra Opublikowano 5 Października 2012 Autor Opublikowano 5 Października 2012 nie mam takich pinów bo ja nie mam oryginalnej kostki od fisa tylko dorobioną z przewodu do komputera łączącego cd-rom z płytą główną ten kabelek audio taki i ta wtyczka pasuje idealnie do licznika
machina Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 Ale można przełożyć same piny z tego przewodu audio do ori wtyczki?
Krzysiekcalibra Opublikowano 5 Października 2012 Autor Opublikowano 5 Października 2012 hmm tego nie próbowałem musiał byś sprawdzić
machina Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 Przerobiłem temat i działa jak należy. Faktycznie tak jak napisałeś wystarczy odciąć i zaizolować kable, a te od kostki pociągnąć do licznika. Piny dorobiłem z wtyczki audio od peceta (dzięki za pomysł) W tym słupku są 4 brązowo-białe kable, gdy rozciąłem nie ten co trzeba to oświetlenie i przekaźnik od niego zaczął wariować, ponowne zlutowanie załatwiło sprawę Wszystko wskazuje na to że diody nie są do niczego potrzebne. Teraz fis pięknie pokazuje każde drzwi plus klapę z osobna:wink: Nie ma to jak forum natchnie do rezania:grin:
Rekomendowane odpowiedzi