Pucek Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 Cześć! Jest sprawa, mam już powoli dość tego auta bo "zawsze coś" a włożyłem już worek kasy Od pewnego czasu podczas ostrego przyśpieszania tj. jadę wolno na 1 biegu po czym wciskam pedał do oporu, jest walnięcie niutona i w tym momencie występuje chrobotanie, tarcie lub wpadanie czegoś w rezonans (podejrzewałem półośkę/przegub wewnętrzny) tak że czuć to na kierownicy. Działo się tak tylko na 1 biegu, ale z przejechanymi kilometrami problem pojawił się również na drugim biegu, a teraz już nawet na trzecim, co zdążyłem zaobserwować: - auto przyśpiesza normalnie, nie ślizga sprzęgło - jak skręcę kierownicą to objaw zanika - nic nie śmierdzi - półośki nie mają znaczących luzów, minimalne na wewnętrznych - nie występuje problem ze zmianą biegów Kilka informacji o aucie/podzespołach: - auto po mocnym programie na seryjnych gratach (pewnie niuton dał o sobie znać) 198KM/320Nm - wzmacniane sprzęgło - docisk o 60% + tarcza organiczna(okładziny z tworzywa z kawałkami metalu) - przy wymianie sprzęgła nie wymieniany dwumas - był w stanie OK, całość wyważona ze sprzęgłem - auto jeździ na sporej glebie Co ja obstawiam? - zdarte okładziny tarczy sprzęgłowej - przeguby wewnętrzne na wykończeniu - dwumas - łożysko oporowe - skrzynia biegów Jakieś pomysły? Wiem że najlepszą opcją jest wyciągnięcie skrzyni biegów, ale może akurat miał ktoś podobny przypadek i to nic z tego co podejrzewam Dzięki za każdą odpowiedź.
SotoM Opublikowano 9 Października 2012 Opublikowano 9 Października 2012 układ wydechowy sprawdzany był? moze złacze elastyczne ma dosc zycia i na pierwszych biegach powoduje ze wydech wpada w wibracje. mniej wiecej gdzie do słyszysz ten dzwiek - bardziej komora silnika w nogach czy w podłodze...??
Pucek Opublikowano 10 Października 2012 Autor Opublikowano 10 Października 2012 układ wydechowy sprawdzany był? moze złacze elastyczne ma dosc zycia i na pierwszych biegach powoduje ze wydech wpada w wibracje.mniej wiecej gdzie do słyszysz ten dzwiek - bardziej komora silnika w nogach czy w podłodze...?? Aż takim laikiem nie jestem żeby nie zauważyć że to od wydechu, ale nie, to na bank coś przy silniku, zresztą miesiąc temu wyspawałem sobie cały układ wydechowy z nierdzewki, a problem pojawiał się wcześniej
swir88 Opublikowano 10 Października 2012 Opublikowano 10 Października 2012 Nie bede zakladal nastepnego tematu bo mam podobne objawy W swojej audi jak mocno przyspieszalem to takie jak by drżenie jak bym mial luzne kola posprawdzalem wszystko i ok... az ostatnio jade a tu nagle nie chce auto jechac tylko zgrzytanie słychac a jak podnioslem cale auto do gory to kola sie kreca .... mozliwe ze cos chrupło w skrzyni ?? np od tego ze mam z przodu 215/35 a z tylu 225/40?? Skrzynie juz wyciaglem i musze zawiezc do kogos kto naprawia skrzynie tylko gdzie u mnie w okolicy niema nikogo takiego .... Ktos poleci jakis warsztat ??
Rekomendowane odpowiedzi