Opublikowano 2 Kwietnia 201313 l Piotr, AJL ma dłuzsze przełożenia od AEB miałem AEB a mam AJL więc dokładnie wiem przy tych samych obrotach silnika sa inne predkosci (w AJL-u wyższe) wszystko pozostałe zgadza sie co napisałes
Opublikowano 2 Kwietnia 201313 l a w przedliftach? w sumie tylko rok AJL byl produkowany przedliftem ---------- Post dopisany at 23:57 ---------- Poprzedni post napisany at 23:52 ---------- shiftback najlepiej niech wstawi VIN to sam sobie sprawdze bo kiedys widzialem chyba naklejke z bagaja gdzie bylo polaczenie skrzyn DWR i silnika AJL, DWR mam u siebie w AEBie
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l Miałem AJL-a ale się silnik skończył... włożyłem teraz silnik AEB. Różnice jakie zauważyłem, to tylko ciśnienie doładowania się zmieniło było 0,8-0,9 teraz jest 0,75...Prędkości max nie mierzyłem - brak warunków. Wymieniłem tylko słupek, cały osprzęt pozostał z AJL-a: turbina, wtryskiwacze, komputer itp. Skrzynia biegów pasuje, półosie również. Potwierdzam to co Dev napisał, to te same silniki, tylko diabeł tkwi w szczegółach typu komuter, turbina, pompa paliwa, wydajność wtryskiwaczy/?/itp. Przy okazji jak było wszystko na wierzchu to zmieniłem sprzęgło, wymieniłem odmę, sprawdzono szczelność dolotu, wymieniłem uszczelniacze, uszczelki kolektorów. Nie wiem jak teraz jest moc silnika - logi zrobię jak będzie cieplej, może przepływka coś powie o KM. Jestem zadowolny z całej "operacji" tylko te koszta...mnie przerażają. Reasumując, moc 150a 180km jest i tak duża w obu przypadkach by jednoznacznie stwierdzić brak lub nadmiar kilku kucy bez hamowni i logowania. A w życiu prywatnym przy zwykłej jeździe obie są wystarczające...trzeba zadbać tylko o szczelność dolotu i ogólne "zdrowie" jednostki napędowej bo jak tego nie ma to i mając 200km które uciekną w powietrze nic nie da, bo zostanie tylko połowa stada... Pozdrawiam. Dzięki Panowie za wcześniejszą pomoc.
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l turbina / wtryski sa te same wiec powinienes miec to samo co przed swapem jesli wszystko jest na tip top przelozone
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l Pogoda jaka jest to widać...Nie ma warunków na testowanie i logowanie. Wg wskaźnika to tylko ciśnienie doładowania jest mniejsze...a odczucia z jazdy z przyspieszania, zbierania się auta wręcz przeciwnie - teraz jest lepiej. Przyjdzie wiosna to wszystko posprawdzam. Na razie jest ok.Planuję jeszcze tylko montaż wskaźnika ciśnienia oleju, nauczony doświadczeniem z poprzednim silnikiem...
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l moze miales delikatne przeladowanie wczesniej? ale jak ogolna kondycja motoru jest ok i odczucie masz tez ok to ja bym juz nie szukal problemu szczegolnie w taka pogode jaka mamy ;]
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l czyli podsumowując: nic nie stoi na przeszkodzie, zeby do AEBa założyc ECU od AJLa. oczywiscie lepiej jes wymienic polosie i przeguby na "silniejsze" ale fizycznie nie ma takiej potrzeby. poprawcie mnie jezeli zle cos podsumowalem.
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l Zeby wszystko hulalo musisz zdjac immo w ECU Zeby zmienic polosie i przeguby musisz wymienic tez zwrotnice A to bez sensu.
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l tak, o zwrotnicach nie napisalem, ale pamietalem o nich. o immo tez wiedzialem. dzieki za wypisanie btw ma ktos ecu od ajl?
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l zwrotnice olej, polosie tez, ludzie robia po 250km i jakos nikt nie uszkodzil polosi jeszcze napisz tylko czy sterownik masz na 5 czy na 2 wtyczki, bo kompy od AJLa mialy tylko 2 wtyczki i tylko do takiego AEBa podejdzie a jesli nie chcesz wywalac immo to szukaj tez licznika typowo od AJLa albo najlepiej kup juz komplet licznik+komputer z jednego auta wtedy pozostanie ci tylko adaptacja kluczyka i ewentualne dorobienie calej kabelkologii do zrobienia FISu
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l fisa mam juz dorobionego bo w moim aebie nie bylo. kompa mam na dwie wtyczki 557t chyba takie oznaczenie. a ktos juz to robił? tzn wymienial samego kompa?
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l ja wymieniałem ale żeby nie wywalac immobilizera (bo komp z AJL nie chcial chodzic na zadnym liczniku jaki mialem a mialem ze 3 rozne) to dokupilem ori licznik z AJLa EU na bialych tarczach kwestia tego czy licznik poliftowy AJL dziala z przedliftowym kompem AJL i na odwrot, i jeszcze jaki licznik/instalacje FIS masz teraz, na czerwoną czy na szarą wtyczke środkową licznika
Opublikowano 3 Kwietnia 201313 l co do koloru wtyczek to nie wiem, bo nie zwracalem uwagi, calosc robil mi kolega. lisznik mam przed liftowy, na czeronych literach i cyfrach. temat zmiany kompa poki co to ogarniam tylko teoretycznie, bo narazie i tak nie mam kasy na licznik od ajla bo na allegro sa po 450zl....
Opublikowano 5 Kwietnia 201313 l bede jeszcze sprawdzał szczelność dokładnie bo mechanicy nie chcą mi zrobić tylko pół auta rozebrać. Spadło mi już o 0,15 czyli dziursko jakieś.... Jednak jak sie ma do tego luźny napinacz? (pare osób już mi powiedziało że ten temat może robić robote - nierówna praca czy coś i spadnie moc) był rozrząd cofnięty o ząbek jak go zmieniałem, a niedawno kolega wspomninał coś napinaczu i że ucieka mi pasek i tego typu tematy.... Jak to z grubsza wygląda?
Opublikowano 12 Kwietnia 201313 l Panowie od poczatku mam problem a dzisiaj to juz hardkor , otóz na nierównosciach odcina mi gaz , obroty spadają na 0 i wracają spowrotem, dzisiaj juz nawet zgasł kilka razy wie ktoś w czym może być problem?