Peterka Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam, proszę o pomoc w sprawie klimatyzacji. Zaznaczę na początku, że klimę mam manualna. Włączam klimę słyszę spadające obroty i załączającą się sprężarkę. Uruchamia sie wiatrak. Ale to powietrze nie jest lodowate, te rurki od klimy tez nie są za zimne. Daje obroty 2 tys i trzymam, po chwili słyszę "cyk" i mam w kabinie lód z nawiewu, rurki tez lodowate, 20 sekund i znów "cyk" i w środku znów letnio. Cała sytuacja sie powtarza na wyższych obrotach. proszę o pomoc co to może być, czy padające sprężarka? czy jakiś czujnik sam nie wiem. Proszę o rade.
baskecior Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Czy dziala wentylator elektryczny ?
Peterka Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2008 Właśnie wróciłem od autka i włączam klimę , a wentylator nie działa, stoi i nic nie drgnie Chyba trzeba sie do niego dobrać. Czy on może być przyczyną takiego stanu rzeczy?[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2008, 14:02 _________________________________________________Sam wentylator działa jak się go podłączy na szybko dodatkowym prądem. Czyli prąd nie dochodzi do wiatraka. Czytałem forum i pisze się o jakimś bezpieczniku pod nogami kierowcy nr 40 ale raczej u mnie takiego nie ma. (zaznaczę klima manualna i była dokładana przez Niemca w 1996 roku). To zdjęcie kolegi z forum http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc01346nw4.jpg i tam widać ten 40 a to u mnie Po prawej tak jak u kolegi widac numer 50, po lewej jakis zielony bezpiecznik a 40 brak. Błagam o radę jak to szukać czy coś !!!!
baskecior Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Właśnie dlatego klima się odłącza Podpowiem , że miałem identyczny problem, ale w moim przypadku po prostu umarł wentylator - naprawiłęm go i jest :th:
Peterka Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2008 U mnie coś jest z elektryką a w tej kwestii nic nie banglam... Może ktoś mi pomoże...[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2008, 21:56 _________________________________________________Czy nikt nie wie gdzie jest ten przekaźnik czy bezpiecznik???
wojtek2626 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Opublikowano 16 Czerwca 2008 U mnie tez jest manual i tez dokładana i mam przekaźniki i bezpieczniki na podszybiu przy obudowie ECU pod taka pokrywka, tylko właczanie wentylatora jest inaczej realizowanie przez podpiecie sie do przewodów od czujnika temp w chłodnicy
YATES Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Właśnie wróciłem od autka i włączam klimę , a wentylator nie działa, stoi i nic nie drgnie Chyba trzeba sie do niego dobrać. Czy on może być przyczyną takiego stanu rzeczy?[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2008, 14:02 _________________________________________________Sam wentylator działa jak się go podłączy na szybko dodatkowym prądem. Czyli prąd nie dochodzi do wiatraka. Czytałem forum i pisze się o jakimś bezpieczniku pod nogami kierowcy nr 40 ale raczej u mnie takiego nie ma. (zaznaczę klima manualna i była dokładana przez Niemca w 1996 roku). U mnie było tak samo ,bo było zwarcie na kablach do wentylatora i wywalało bezpiecznik pod kierownicą. Dokładne zaizolowanie kabli do wentylatora i wymiana tego bezpiecznika pomogły.
Rekomendowane odpowiedzi