Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wymiana rozrządu a kąt wtrysku oraz N75 i turbina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę wymienić rozrząd. Raczej sam go nie będę wymieniał gdyż nigdy nie wymieniałem sam osobiście. Faktem jest że wszystko inne robię sam.

Chyba że powiedzie że to łatwiza w AVG.

1 Pytanie czy po wymianie rozrządu reguluje się kąt wtrysku ponownie?

Pytam bo jak oddam do mechanika to nie chce by zrobili mnie w bambo jak powiedzą że trzeba a praktycznie nie jest to potrzebne.

Pytanie dotyczące N75 i turbiny

2 Czy aby sprawdzić wstępnie N75 wystarczy podmienić z N18

3 a wyeliminować turbinę wystarczy podać na gruszę podciśnienie bezpośrednie z przed N75 i jeżeli łopatki nie są zapieczone to turbina powinna kręcić od dołu?

Turbina wstaje od ok 2500obr i wkręca się na obroty płynnie zamiast od razu i dać od 1800obr maksymalne ciśnienie?

Jaki dobry warsztat Dąbrowa Górnicza Katowice Sosnowiec - Diesel i turbiny?

Chwalony jest: G & K S.C. WARSZTAT SAMOCHODOWY KRZYSZTOF WYROBEK ANDRZEJ MALAJKA Katowice Dudy Gracza 9 - ktoś może coś o nich powiedzieć

Opublikowano

Ad 1.

Po wymianie rozrządu należy najpierw sprawdzić wartość kąta wtrysku (temp. silnika minimum 80*C) i jeśli będzie wymagana korekta to należy to uczynić.

Ad 2.

Można wstępnie sprawdzić N75 poprzez podmianę w jego miejsce N18 lub sprawnie działający N75 z innego samochodu (dawcy).

Ad 3.

Jeśli turbo osiąga u Ciebie zadaną wartość ciśnienia doładowania dopiero przy 2500 RPM i dalej zadaną wartość trzyma to oczywiście należy zacząć sprawdzanie od szczelności układu podciśnienia (w szczególności wężyków) i/lub bezpośredniego podpięcia podciśnienia na gruchę przy turbo i/lub podmiany N75 a jeśli to nie doprowadzi do ustalenia przyczyny to należy wykonać logi (najlepiej komplet).