Harpun Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witam, Jestem posiadaczem A4 Avant 2000r. (model 2001) silnik AJM Od jakiegos czasu przepuszcza mi uszczelka pokrywy zaworów. Zbliza mi sie wymiana oleju i chciałem przy okazji wymienic ta uszczelke. Okazuje sie ze zgodnie z ETKA dla silnika AJM ta czesc zostala wycofana z produkcji i nie ma zamiennika. Najgorsze jest to ze nie ma tego 9-cio cyfrowego nr-u czesci i nie mam jak poszukać nieoryginalnego zamiennika. Czy jest taka możliwość, że pasuje uszczelka od AWX'a? (b 038 103 483 D - swoja droga nie wiem czemu jest to małe "B" na poczatku). Jeśli nie to może jakaś inna pasuje? Może ktoś z Was miał już ten sam problem, proszę o poradę. W sklepie z częsciami VW/Audi powiedzieli mi, że w takim przypadku może będzie trzeba kupić cały komplet razem z pokrywa zaworów a to już koszt rzędu 400 PLN. Mam nadzieję, że to nieprawda. Co Wy na to?
wojak1980 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam, Pozwólcie że odgrzeje kotleta, bo kwestia uszczelki i pokrywy również mnie zainteresowała. Czy możecie doradzić czy uszczelka pokrywy dedykowana do min. AWX, AVF, AVB, BGW, BHW, BPW będzie pasowała do AJM ? A może ktoś miał możliwość przełożenia pokrywy z AWX/AVF/BPW... do AJM, Chodzi tutaj o pokrywkę z wypustem na jej górnej części pod kontem około 45st. do zaworu odpowietrzania (odmy) a nie jak w oryginalnej pokrywie AJM poprzecznie -w jej centralnej części. Czyli zamiast oryginalnej (w AJM) pokrywy 038103469AA - tą z nowszych modeli 038103469R (AWX/AVF/BPW...), która podobno ma lepiej separować olej (przynajmniej od 2004r jaki pisał "Musashi" w jednym z postów) Z góry dzięki za podpowiedź.
Jarol Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam, Pozwólcie że odgrzeje kotleta, bo kwestia uszczelki i pokrywy również mnie zainteresowała. Czy możecie doradzić czy uszczelka pokrywy dedykowana do min. AWX, AVF, AVB, BGW, BHW, BPW będzie pasowała do AJM ? A może ktoś miał możliwość przełożenia pokrywy z AWX/AVF/BPW... do AJM, Chodzi tutaj o pokrywkę z wypustem na jej górnej części pod kontem około 45st. do zaworu odpowietrzania (odmy) a nie jak w oryginalnej pokrywie AJM poprzecznie -w jej centralnej części. Czyli zamiast oryginalnej (w AJM) pokrywy 038103469AA - tą z nowszych modeli 038103469R (AWX/AVF/BPW...), która podobno ma lepiej separować olej (przynajmniej od 2004r jaki pisał "Musashi" w jednym z postów) Z góry dzięki za podpowiedź. Tak możesz zastosować nowszą poprawiona pokrywe. AJM ma taka samą głowice jak AWX, AVF itp. więc wszystko będzie pasować. Ja w swoim AWX zmieniałem starą typ pokrywy na nowy typ i wszystko pasoju P&P.
Rekomendowane odpowiedzi