Ryś Opublikowano 26 Listopada 2006 Opublikowano 26 Listopada 2006 Witam, Naczytałem się trochę na temat adaptacji przepustnicy i chciałbym wiedzieć, czy po odłączeniu akumulatora należy ją koniecznie przeprowadzić za pomocą VAGa, a może po ponownym podłączeniu zasilania następuje to samoczynnie (tzw. autoadaptacja). Jeśli nie, to jaki ma to wpływ na pracę silnika, bo już kilka razy byłem zmuszony odłączyć akumulator, a po podłączeniu nie zaobserwowałem niepokojących objawów. Czy to ma wpływ na zużycie paliwa?. Nie posiadam VAGa i jeśli to jest konieczne to jazda z tym do servisu za każdym razem może być kłopotliwe. W servisie ASO mówią, że jeśli się coś robi przy elektryce, to aby uniknąć błędów komputera, należy odpiąć akumulator. Dla informacji: W mojej niuni zamontowano silnik - ADR /1,8 / 125KM (96r. - nie wiem, czy rocznik ma wpływ na zmiany konstrukcyjne i osprzętu silnika) - sterowanie za pomocą linki gazu - kolektor ssący aluminiowy Czy bez względu na typ silnika, należy to zrobić i dlaczego? Proszę, powiedzcie, czy powinienem pojechać z tym do servisu, czy dać sobie spokój.
adamq Opublikowano 26 Listopada 2006 Opublikowano 26 Listopada 2006 Powiem tyle, że wcale nie musisz jechać do ASO. Poszukaj jakiegoś kolegi z forum, który mieszka we Wrocku i uwów się z nim na VAGa. Zawsze to taniej wyjdzie... W sumie to mógłbyś sobie kupić interfejsik i napewno by Ci się zwróciło! Co do Adaptacji, to słyszałem i czytałem, że po odłączeniu aq zalecana jest adaptacja. Proces samoadaptacji wymaga czasu. Trzeba przejechać parę km. Tak mi przynajmniej pewien mechanik powiedział.
szogun0 Opublikowano 27 Listopada 2006 Opublikowano 27 Listopada 2006 . Proces samoadaptacji wymaga czasu. Trzeba przejechać parę km. Tak mi przynajmniej pewien mechanik powiedział. NIE Autoadaptacja rozpocznie się sama po podłączeniu akumulatora i włączenu zapłonu. Trzeba tylko nie naciskać niczego, a na pewno nie gazu i odczekać około 1 minuty. Opisałem to juz na forum AKP.
adamq Opublikowano 27 Listopada 2006 Opublikowano 27 Listopada 2006 OK! Spoko, tak mi tylko mechanik powiedział... kolega szogun0 ma większe doświadczenie z A4 Ja używam dopiero ponad 2 miechy. Dla mnie to nie problem, bo mam VAGa. U mnie nie chciała się za cholere zaadaptować, ale po przeczyszczeniu i włączeniu adaptacji pare sekund pochodziła i napis "ADP RUN" zmienił się na "ADP O.K" Pozdrawiam, HACK
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 27 Listopada 2006 Opublikowano 27 Listopada 2006 Witam,Naczytałem się trochę na temat adaptacji przepustnicy i chciałbym wiedzieć, czy po odłączeniu akumulatora należy ją koniecznie przeprowadzić za pomocą VAGa, a może po ponownym podłączeniu zasilania następuje to samoczynnie (tzw. autoadaptacja). Jeśli nie, to jaki ma to wpływ na pracę silnika, bo już kilka razy byłem zmuszony odłączyć akumulator, a po podłączeniu nie zaobserwowałem niepokojących objawów. Czy to ma wpływ na zużycie paliwa?. Nie posiadam VAGa i jeśli to jest konieczne to jazda z tym do servisu za każdym razem może być kłopotliwe. W servisie ASO mówią, że jeśli się coś robi przy elektryce, to aby uniknąć błędów komputera, należy odpiąć akumulator. Dla informacji: W mojej niuni zamontowano silnik - ADR /1,8 / 125KM (96r. - nie wiem, czy rocznik ma wpływ na zmiany konstrukcyjne i osprzętu silnika) - sterowanie za pomocą linki gazu - kolektor ssący aluminiowy Czy bez względu na typ silnika, należy to zrobić i dlaczego? Proszę, powiedzcie, czy powinienem pojechać z tym do servisu, czy dać sobie spokój. jakbyś potrzebował VAG'a to posiadam interfejs i służę pomocą.
Ryś Opublikowano 28 Listopada 2006 Autor Opublikowano 28 Listopada 2006 Wielkie Dzięki za zainteresowanie i pouczające wypowiedzi, jak również rozwiewające moją niepewność w tym zagadnieniu. Kaziu_Wichura - Fajnie, że posiadasz tego typu zabawkę, jeśli faktycznie zajdzie potrzeba, to odezwę się na GG lub pw i chętnie skorzystam z twojej pomocy - Dzięki
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 28 Listopada 2006 Opublikowano 28 Listopada 2006 Wielkie Dzięki za zainteresowanie i pouczające wypowiedzi, jak również rozwiewające moją niepewność w tym zagadnieniu. Kaziu_Wichura - Fajnie, że posiadasz tego typu zabawkę, jeśli faktycznie zajdzie potrzeba, to odezwę się na GG lub pw i chętnie skorzystam z twojej pomocy - Dzięki nie ma sprawy, do usług
Rekomendowane odpowiedzi