Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy silnik 1.8TFSI w Audi A4 B8 jest wadliwy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie,czy ten silnik jest wadliwy?

Opublikowano

Po co pytac o opinie jak juz dokonales zakupu ?

Nawet nie sadziles ze 1.8 TFSI wypuscil tez taki slaby silnik :shock3:

Opublikowano
  • Autor

co w nim nie tak?

Opublikowano

Np. Wyciagajace się lancuchy rozrządu' padające nastawniki rozrządu, cewki zaplonowe, wypadanie za plonów i parę innych dupereli z katalizatorem i kolektorem ssacym. Tak to na co dzień się dzieje z tfsi w VW.

Opublikowano
  • Autor

a czy łańcuch jest z przodu czy z tyłu?

Opublikowano
Po co pytac o opinie jak juz dokonales zakupu ?

Nawet nie sadziles ze 1.8 TFSI wypuscil tez taki slaby silnik :shock3:

1.8 tfsi 118kw-160ps:wink:

Opublikowano

.... podstawową jednostką jest nowa konstrukcja silnika rzędowego 4-cylindrowego z doładowaniem (turbo) 1.8 TFSI o mocy 120 KM oraz jego mocniejsza wersja o mocy 160 KM, w których zastosowano nową konstrukcję napędu wałka rozrządu przekładnią łańcuchową ... ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

Opublikowano

Kolejnym gościem naszej listy jest stosunkowo młoda konstrukcja grupy Volkswagena czyli benzynowy motor 1,8 TSI. Ten silnik znajdziemy między innymi w VW Passacie B6, Passacie CC, Skodzie Yeti, Octavii II oraz w modelu Superb II. Jednostka ta montowana była również w Audi A3 8P, A4 B8 i A5 z oznaczeniem TFSI. W tym przypadku zastosowano wadliwy napinacz łańcucha rozrządu, który z czasem przestaje odpowiednio napinać i w związku z tym łańcuch zaczyna przeskakiwać. Taki stan rzeczy może doprowadzić do uderzenia zaworów w tłoki i zniszczenia jednostki napędowej. Remont takiej usterki to wydatek około 8000 zł.

Tych silników unikaj jak ognia! cz. 2 [poradnik] Ť AUTOKULT.pl

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

cichy śpij spokojnie - ten silnik ma mniej wad niż inne benzynowe w Audi B8 bo np nie wciąga oleju ...a rozrząd na łańcuchu nigdy nie był mocną stroną grupy VW :kwasny: dobrze że nie jest tu tak jak w 1.4TSI w VW :whistling:choć niby to poprawili już

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja mam 1.8 TFSI 160KM z przebiegiem 54 kkm - miał akce serwisową na wariator a pozatym nic się nie działo.

Olej schodzi pomiedzy MAX i MIN z zapasem, na 15 kkm przebiegu więc tak ma byc

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Jestem Nowy, posiadam wersję A4 1.8 TFSI 170 KM, czy coś z tym silnikiem jest nie tak ? czytam forum i czytam i nie do końca jeszcze kumam oznaczenia itd... :) Przepraszam, jeżeli strzeliłem jakąś gafę. Do tej pory jeździłem przeważnie Toyota: Corolla, Avensis, Peugeot, Fiat. W końcu przesiadłem się na Audi i .... następne auto to Audi lub BMW. Zrobiłem do tej pory ok 12 tys km i jak na razie ciężko wysiada się mi z auta pod blokiem heheh nie chce wracać do domu, a do pracy jeżdżę najdłuższa możliwą drogą :). Po Avensisie mam tylko koszmar cen serwisu i części... a w środku wyglądało gorzej niż Panda.... :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U Ciebie rozwiązali problem nagaru. Dodali dodatkowe 4 wtryskiwacze pośrednie. Do tego zrezygnowali z połowy czujników na silniku a sterownik łyka wsio po mapach i MAPsensorze. Powinieneś być zadowolony :).

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

To w końcu jak to jest bo zastanawiam się nad 1,8 T 160 koni (2010r), a dieslem 2.0 tdi 170koni i sam już nie wiem który silnik jest mniej awaryjny.

Edytowane przez lcu

Opublikowano

Bierz Diesla. Jednak pewniejszy silnik moim zdaniem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

dislem zawsze taniej :))

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Diesel po 2010 roku czy też od 2008 można brać?

Opublikowano

Możesz brać od 2008, wszystkie w b8 są już CR i problem z imbusem pompy oleju praktycznie nie istnieje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem raczej zwolennikiem benzyny ale te FSI.......

Gaziarz mi mówił że LPG w silniku z FSI ratuje życie bo nie powoduje gromadzenia się nagaru...ile w tym prawdy jakby tak było to to zostalby w benzynie tylko rozrząd.Ale te spalalnia na dodatek.Cięzki dylemat z tymi silnikami...

• 1 rok później...
Opublikowano

Jeśli diesel to tylko 3.0 ? w audi innych silników raczej bym nie szukał