Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaka skrzynia manualna do 2.8 Q ? , która wytrzyma duże obciążenia w przyszłości .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam b5 2.8 APR Quattro w automacie , chcę założyć manuala, ale takiego który wytrzyma większe mocy, ponieważ w przyszłosci planuje wsadzic dużo mocniejszy silnik.

Myślałem nad skrzynia z s4, ale są drogie a dowiedziałem się , że do modów wykorzystuje sie skrzynie od 2.5 TDI Quattro.

Chciałbym sie dowiedziec czy do obecnego silnika da rade podłączyć ta skrzynie , a jeśli tak to czy ktos mógłby podpowiedziec jakie podzespoły musze do tego miec, ponieważ znalazłem oferte przekładki 2.5 TDI na manuala wszystko w komplecie i chciałbym wiedziec czy bedzie to na tym jeździło .

chodzi mi głownie o to czy sprzęgło półosie będą pasowały i jak wyglądałoby połączenie tego .

Pozdrawiam :)

Opublikowano

do 2.8 chcesz skrzynię od 2.5tdi ? auto straci strasznie na dynamice, za słaby silnik do tak długiej skrzyni...

Opublikowano
  • Autor

Teraz jezdze automatem to myśle , że dynamika gorsza nie bedzie na tym silniku .A skrzynia musi dac rade jak w przyszłości dostanie docelowy silnik który będzie dużo mocniejszy, teraz dopóki ma seryjny silnik auto służy mi głownie w trasy wiec powinno dac rade , chociaz moge sie mylic bo nie pamietam jakie tam długie jest przełozenie ale w 2.8 tez jest długa skrzynia

Opublikowano

skrzynie w benzynowych Q manualach były krótsze...

a czy przypadkiem skrzynia z 2.7bit i 2.5tdi 6bieg manual nie były takie same? tzn nie miały tego samego przełożenia?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego za tą rozpiske :) przyda sie w przyszłości . roznica bedzie dośc duza w porównaniu ze skrzynia od 2.8 więc narazie wsadze manuala od 2.8 . Mam mozliwośc kupienia całego zestawu oprócz pedałow w przyzwoitej cenie a konkretnie skrzynia DWM od silnika ACK, dobrze mysle że to bedzie bez problemu chodziło z moim APR'em prosze o podpowiedz

Opublikowano

APR to bliźniak - montuj śmiało;) Ja również mam auto w q i tipie, jak się wkurzę, to zrobię swapa na manual, ale jednak na razie odpuszczam;D Chyba, że mi powiecie, gdzie trafić DSG w dobrej cenie, które mechanicznie przypasuje, to wyrezam;D

Opublikowano
  • Autor

to trzeba będzie działac :) , Dzieki :)

DSG fajne , ale nie masz sprzęgła to nie mozna sie za bardzo pobawić :D

Opublikowano

tak tylko z ciekawości to Tip i manual mają te same przełożenia mostu czy też trzeba wymieniać?

Opublikowano

Wały i mosty bankowo są inne

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano
  • Autor

wał pewnie sie różni bo skrzynie maja inne wymiary , ale co do mostów to zdaje mi sie , że pasowałby bo przeciez obroty na wał sa odpowiednie dostosowane w stosunku do przedniej oski i tył bedzie dostawał tyle co trzeba bez wymiany mostu bo i tak juz beda zmienione obroty wału na wyjsciu ze skrzyni , tak myśle , ale moge sie mylic

Opublikowano

tyle było dyfrów w B5, jak widać każdy prawie ma inne przełożenia

01H500040G - 41:9 / DQA,DRL CKK

01H500040J- 35:9 / DAJ - 5bieg benzyna

01H500040K -37:9 / DAK - 6bieg 2.5tdi

01H500040L -37:9 / DQA - S4

01H500040M - 37:10 / DRL - ?????

Opublikowano

dlatego zadałem to pytanie bo z tego co wiem przełożenie skrzyni i wału musi być to samo - więc po wymianie na manual szykuje się chyba zmiana mostu

• 3 lata później...
Opublikowano

Czy w przypadku wymiany na manual trzeba wymieniać jeszcze dodatkowo torsen? Czy manual pasuje plug&play?

Edytowane przez kajmanovsky