Serek_7 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam od 2 miesięcy jestem w posiadaniu mojej A4 i mam prośbę o pomoc w diagnozie usterki. Samochód po całej nocy odpala i odrazu go dusi,zaczyna szarpać, nie ma mocy. Po utrzymywaniu go na gazie przez ok.2 min żeby nie zgasł zaczyna powracać wszystko do normy silnika pracuje normalnie, odzyskuje moc (oczywiście świeci Check). VAG pokazuje następujące błędy: 16684 P0300 wypadanie zapłonu 16685 P0301 Cyl. 1 wypadanie zapłonu 16688 P0304 Cyl. 4 wypadanie zapłonu 16686 P0302 Cyl. 2 wypadanie zapłonu 16687 P0305 Cyl. 3 wypadanie zapłonu Mechanik zdiagnozował że cewki i świece są ok ale wg niego do wymiany jest napinacz hydrauliczny łańcucha rozrządu, bo ponoć się zawiesza. Proszę o wasze opinie i sugestie.
german81 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 błedy ewidentnie masz zwiazane z wypadaniem zapłony napinacz nie ma nic do wypadania zaplonów zacznij od wymiany swiec i sprawdezenia kabli i cewki
Serek_7 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 cewki są pojedyńcze na każdym cylindrze i są ok, świece też.
german81 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 a jak sprawdziłes ze sa ok ? masz instalacje LPG ?
Serek_7 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 Mechanik sprawdził wykręcając świece i cewki też sprawdzał tak twierdzi. Poza tym wczoraj zgasł sam Check.
german81 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 decyzja nalezy do ciebie co wymienisz tylko mechanik zapomniał ci powiedziec ze napinacz kosztuje 1500 pln i jest tylko dostepny w serwisie . zacznij od wymiany czesci na które wskazuje bezposrednio bład . swiece wizualnie moga byc dobre ale jesli staca swoja ciepłte to beda miał problem z działaniem na zimnym silniku a nie da sie tego wtwierdzic wyzalnie czy nie straciła ciepłty .
Serek_7 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 A może ten mechanik mnie wkręca że są oddzielne cewki a jest tylko jedna wspólna? Czy ktoś wie jak jest w silniku AVV? ---------- Post dopisany at 21:20 ---------- Poprzedni post napisany at 19:52 ---------- Okazuje się że mechanik nie sprawdził ani świec ani cewki bo cewka jest jedna podwójna ale tłumaczy się że cewka albo działa albo nie a nie że jak jest zimna to przerywa a jak się rozgrzeje to jest ok. Ktoś miał podobne doświadczenie?
german81 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Opublikowano 7 Stycznia 2013 tak jak pisałem zacznij od wymiany swiec bo to jest najczesciej przyczyna nie palenia na zimnym silniku a koszt swiec jest nie wielki . do twojego silnika powiny byc swiece z tego linku NGK - Wyszukiwarka produktów cena to ok 20 pln za sztuke .
Rekomendowane odpowiedzi