Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problemy z odpalaniem, ubywa płynu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam problem z którym już męczę się długi czas mam nadzieje ze ktoś podpowie co się dzieje.

Audi A4 b5 1.8T 97r avant jakis czas temu ubywał mi płyn w zbiorniczku ale nie w niewielkich ilościach. W pierwsze mrozy podczas jazdy temp ponad 90 i rosnie mowie co jest zatrzymałem się a z pod maski para otworzyłem i widzę ze płyn ucieka i to szybko w okolicach czujnika temeperatury. Wiec auto do mechanika okazało się ze gumki króćca temp nie trzymały tak bardzo i to dlatego. I do pytania bo ostatnio brakło mi benzyny i awaryjnie próbowałem odpalic z gazu temp okolo -2 kręciłem z 30razy i nie chciał odpalić po czym wyszedłem patrze pod maskę znowu brak płynu pod autem mokro i w okolicach czujnika temp słyszałem jakie syczenie i strasznie gazem śmierdziało czy odpalanie z gazu może być przyczyna uciekającego płynu

Opublikowano

Od LPG raczej nic tu nie poszło, podejrzewam że poszła uszczelka pod głowicą albo pompa wody i robi ci ciśnienie i dlatego płyn ucieka gdzie ma najlżej czyli właśnie przy czujniku temperatury bo tam jest tylko oring wkładany i zapinka która to trzyma, jeżeli wymieniałeś już ten oring to zobacz czy ci ciśnienie się w układzie chłodzącym nie robi jak tak to musisz sprawdzić co jest nie tak czy pompa czy uszczelka :) A z olejem jak jest ubywa ?? :) A LPG, że ci śmierdziało to norma, i przy takich temp. raczej nie odpalaj go na lpg bo reduktor możesz rozwalić :) A w sprawie tego problemu z odpalaniem to VAG :)

Opublikowano

Olej jest ok nic nie ubywa

Opublikowano

to musisz sprawdzić pompe wody albo zobacz może po prostu korek ci nie działa bo korek powinien spuszczać zbyt wysokie ciśnienie, wymień korek i zobacz co się będzie działo :)

Opublikowano

No zobaczymy dzisiaj wymienię korek i zobaczę czy dalej wybija. Jak tak to w poniedziałek pojadę sprawdzić pompę. Dzięki za zainteresowanie szkoda ze nie mam w pobliżu kogoś kto się dobrze zna na Audi :(

---------- Post dopisany 13-01-2013 at 10:33 ---------- Poprzedni post napisany 12-01-2013 at 11:27 ----------

wymieniłem korek dolałem płynu i dzisiaj odpalił z pierwszego trzyma temperaturę płynu nie ubywa. Jestem ciekawy czy naprawdę odpalanie z LPG nie ma wpływu bo tak odpalałem 2 razy i tylko wtedy ucieka mi płyn??

Opublikowano

odpalanie auta bezpośrednio na gazie nie ma nic wspólnego z ubywającym płynem

Opublikowano

może dlatego ze na gazie muszę go kręcić długo i kilka razy ??

Opublikowano

potwierdzam słowa kolegi odpalanie na LPG nie ma wpływu na płyn :) Na 100% nie wina LPG

Opublikowano

nie wiem czy prawda ale slyszalem ze na lpg silnik mocniej sie grzeje

Opublikowano

po wymianie tego korka nie mam żadnego ciśnienia w zbiorniczku dzisiaj podłączyłem pod kompa i problem z odpalaniem zniknął narazie wszystko ok zobaczymy jak bedzie dalej

---------- Post dopisany 21-01-2013 at 15:01 ---------- Poprzedni post napisany 18-01-2013 at 02:01 ----------

nie wiem co jest nie tak po 2 dniach znowu nie mam płynu w zbiorniczku auto ciężko pali. Błąd czujnika temperatury jedyny jaki wyszedł na kompie

Opublikowano

korek nowy