Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dzik jest dziki , dzik jest zły . Kolizja .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kolejny absurd i przyklad w jak ciekawym kraju zyjemy...

W pierwszy dzien swiat wracalismy z zona i moim bratem z Konstancina od tescow do domu w warszawie.

Jako ze z tesciem dobrze popiłem to zona prowadziła. A jak siedze obok to jeździ ostrożnie .

Tak wiecj jedziemy (ulica sie chyba przyczólowa nazywa) jakies 60km/h (limit właśnie jest 60) kiedy zonie wybiegają dwa dziki .

Nie bylo szans na wychanowanie bo raz ze ciemno , dwa ze mokro trzy ze auto ktore nas wyprzedzało przesłoniło dzika.

Tak wiec 100 kilowy dzik zniszczył zderzak , grill , blotnik , lampę i navet przedni drzwi .

Dzik wyladowal na drugim pasie , ten drugi na niego czekal . Ale mniejsza z tym

Dzwonie po policje , ta przyjezdza , sporządza notatka wszystko pieknie , posmialismy sie panamia itd..

Panowie sprawdzili ze droga nie jest oznakowana , tzn nie nie ma znaku o zwierzynie lesnej . Wiec nie nasza wina.

I tu sie zaczynaja schody .

Ubezpieczyciel stwierdza ze wyplaci mi tylko 45% wartosci czescie bo takie ma AC .

Ja mowie ze chyba sobie jaja robia ze to nie moja wina i ze chce cale 100 % bo to ma isc z polisy albo zarzadcy drug albo lesnictwa .

Oni ze nie i spadac.

Tak czy inaczej staneło na tym ze to ja mam sobie sam scigac winnego o pozastale 55 % wartosci czesc...

Tak tylko pisze ku przestrodze :)

Opublikowano

Michał ale to przecież norma że odliczają "amortyzację" :kwasny:

Gdyby Ci policzyli 100% cen nowych części z ASO - podejrzewam że wyszłoby z 10.000 :wink:

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie tyle wyjdzie .

Ale gdyby to robili powidzmy z oc sprawcy to wyszlo by ze maja do wzrotu 100 %

Opublikowano

dobrze że miałeś AC. Znajomemu podczas jazdy spadło na golfa drzewo - chłopak cudem przeżył, bujał się rok z Zarządem Dróg i dostał połowę wartości golfa :facepalm:

nie miał Auto Casco.

Opublikowano

Zgłosiłeś szkodę z AC i dziwisz się że jest likwidowana zgodnie z OWU AC? Jak chcesz likwidować szkodę tak jak z OC to musi być zgłoszona z OC. Proste. Nie polecam zgłoszenia z AC z regresem bo po 1. z AC jest mniejszy zakres odpowiedzialności, po 2 występuje amortyzacja jak ktoś nie wykupił, po 3 zabiorą Ci część zniżek na czas postępowania regresowego potem nawet jak jakimś cudem uda im się zrobić ten regres to zapomną Ci oddać zniżki. W efekcie jest z tym więcej problemu niż ze zgłoszeniem od razu z OC.

Opublikowano

nawet jak byl by dzwon i nie twoja wina to i tak licza czesci po amortyzacji nigdy nie dostaniesz 100% , chyba ze jest opcja zakupu takiego pakietu u ubezpieczyciela ,mialem 2 razy taka sytuacje , pzu i warta niestety wyplacaja kase za czesci po amortyzacji badz bezgotowkowo ale uzywki zamienniki po amortyzacji :-(

Opublikowano

Praktycznie każdy ubezpieczyciel daje opcję wykupienia amortyzacji. Niestety z doświadczenia w kontakcie z Klientami wiem, że przy podpisywaniu umowy 95% patrzy na cenę. Wiele razy poległem właśnie na tym, że do 2-3 letniego samochodu dodawałem od razu np. stała sume ubezpieczenia itd., informowałem Klienta, że jest to praktycznie konieczne. Kończyło się na tym, że facet szedł do innego agenta bo miał taniej o 50zł. Nie liczyło się to, że przy szkodze straci sporo kasy.

Popełniłeś duży błąd- wykorzystałeś własne AC, wypłacili mało, bo amortyzacja, straciłeś zniżki. Regresem ściągną sobie tyle co wypłacili, jak ubezpieczyciel solidny to anuluje szkodę w UFG. Gdybyś skorzystał z OC zarządcy drogi to miałbyś pokrytą wartość faktury z warsztatu.

Opublikowano

A to że skorzystał ze swojej polisy AC dyskwalifikuje go z możliwości ubiegania się o odszkodowanie z polisy OC właściciela drogi? :whistling:

Opublikowano
A to że skorzystał ze swojej polisy AC dyskwalifikuje go z możliwości ubiegania się o odszkodowanie z polisy OC właściciela drogi? :whistling:

Tak. Możesz uzyskać tylko jedną rekompensatę za jedną szkodę.

Jeżeli będzie fakturka na naprawę i z AC odmówią wypłaty pełnej kwoty, to różnicy można się ubiegać bezpośrednio od winnego.

Opublikowano

W takim razie nie bardzo rozumie dlaczego skoro są to dwie odrębne polisy wykupione przez różne "podmioty" w dodatku najprawdopodobniej w odrębnych firmach ubezpieczeniowych. Czy AC nie jest traktowane "dodatkowo"?

Opublikowano

Nie. Ubezpieczenie jest po to, żeby wyrównać Ci straty, a nie dać zarobić, więc robisz z OC sprawcy albo ze swojego AC, a potem regres.

Innej opcji nie ma.

Opublikowano

Od śmierci też możesz mieć różne polisy w różnych ubezpieczalniach i w jej przypadku uposażeni dostają odszkodowanie z każdej z tych polis zatem czemu tutaj miałoby być inaczej? Zarobić nie zarobić, usługa którą sobie wykupujesz prywatnie jak każda inna :whistling: Oczywiście nie jestem specjalistą od ubezpieczeń, tak się tylko zastanawiam :whistling:

Opublikowano
Opublikowano
  • Autor

No to pieknie , bo dziś dostałe wycenę i chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobic karte lowiecka i isc sobie postrzelac do dzikow .

Zostałem poinformowany ze mogę wystąpić o zwort tych 55% do sprawcy

a tu wyliczenia , możecie rzucić okiem ?

Ps

Wybaczcie moja naiwność ale to tej pory nie miałem styczności z kasacja szkody z ac w pl .

W Irlandii sprawa trwa 4 xa szybciej i nie ma czegoś takiego jak amortyzacja części .

Ps2

Czy fakt ze jest to tylko wycena a środki nie zostały wypłacone sprawia ze juz jest po jablkach czy moge anulowac wyplate ac i zglosci sie do sprawcy ?

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

<br /><br />

Opublikowano

za 3100 ciezko bedzie to wszystko zrobic:kwasny:

Opublikowano

sie ciesz ze i tyle dostaniesz! ja nie mialem tyle szczescia i musialem sie bujac z tym sam

Opublikowano

"Ciesz sie ze i tyle dostaniesz" ?

Właśnie dzięki takiemu podjeściu, firmy ubezpieczeniowe robią co chcą. Zawsze trzeba się odwołać, jak nie raz to 2 i 3.

Wystarczy spojrzeć na statystyki, większość osób przyjmuje pierwszą, zawsze zaniżoną wycenę i jeszcze się cieszy, że w ogóle coś dostało:facepalm:

Opublikowano

dokładnie,odwoływać się trzeba,inaczej robią sobie żarty z ludzi

Opublikowano
  • Autor

Czyli co ?

Isc do znajmego warsztatu zeby zrobily wycene na 2 x tyle?

Opublikowano

To zalezy na jakich warunkach kupiłeś AC. Jesli nie wykupiłes amortyzacji i naprawy na nowych cześciach w ASO na podstawie faktury i udzialu własnego to taka wycena nic nie da. Pozostaje udać sie do zarzadcy drogi i jego ubezpieczyciela i tam zgłosic szkode z OC.