Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z zapalniczką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapalniczka w tunelu środkowym nie działa jak powinna.

Opiszę to tak: gdy podłącze transmiter fm do gniazda, wyświetlacz w transmiterze się zapala lecz pulsuje.

Często jak zapale światła mijania to transmiter gaśnie całkowicie lub ekran przygasa (podświetlenie słabnie).

Wygląda to tak jak by gniazdo miało co kilka sekund przerwe w dostawie prądu lub za mało.

Sam transmiter działa( sprawdzałem w innym aucie).

Ładowarkę do tel podłączyłem, dioda na ładowarce się paliła lecz samego tel nie dało rady naładować.

Zrobiłem wszystko co przyszło mi do głowy:

- odgiołem blaszki do środka

-sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (all ok)

Proszę o pomoc!!

Opublikowano

Pewnie masz gdzieś zwarcie we wtyku zapalniczki.

wysłane za pomocą tapki

Opublikowano

Wyciągnij gniazdo, odłącz od wtyczki i sprawdź czy nie ma luzu na środkowym zacisku (+).

cf8e8c257e8ccff5m.jpg

Mogą być jeszcze inne niespodzianki, ale potrzebujesz miernik lub wskaźnik samochodowy.

Opublikowano

jeśli ktoś w aucie wcześniej palił to gniazdo może być mocno zabrudzone, szczególnie pin środkowy na którym jest zasilanie, wtedy jest bardzo słaby styk, sprawdź czy gniazdo jest czyste, ewentualnie wyczyść, byleby nie metalowym elementem bo zrobisz zwarcie.

Opublikowano
Można wyciągnąć zapalniczkę bez rozbierania tunelu środkowego?

Czy jest na to inny patent?

DZIEKI ZA POMOC!

Nie trzeba rozbierać tunelu, masz pokazane na rysunku, że wystarczy tylko nacisnąć aby zwolnić zaczep i pociągnąć lekko tą stroną gniazdo do góry. Wtedy odłączysz sobie zasilanie i możesz grzebać w gnieździe, bez ryzyka zrobienia zwarcia.