Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż wentylowanych siedzeń w Audi A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie gdzie znajdę czy mój samochód obsługuje grzane fotele?

Fabrycznie była pełna skóra z elektryką i pamięcią ale nie było grzanych foteli.

Po zmianie wnętrza mam grzane fotele ale nie wiem czy będzie to działać.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdź ostatnią literkę w mce i zobacz czy masz zielone gniazdo pod siedzeniem.

Opublikowano

Zielonego gniazda pod fotelem nie mam :(
A co to ta "mce" mka"???

Opublikowano

Zielonego gniazda pod fotelem nie mam :(

A co to ta "mce" mka"???

MCE - Moduł Centralnej Elektryki ,ten sterownik odpowiada za grzane fotele .

Do wymiany jest jeszcze Klimatronik wraz z okablowaniem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, szybkie pytanko. Czy fotele z polifta podejdą bez rzeźby do przedlifta przy tym samym wyposażeniu (grzanie, lędźwie) Podobne pytanie o boczki...

Opublikowano
  • Autor

Tak

Opublikowano

W boczkach sa bodajze 2 mocowania w innym miejscu :) ale podejdą

Witam .A czy po wymianie foteli z grzaniem i regulacją lędźwi na takie z tymi samymi funkcjami konieczne jest jakieś kodowanie w Vcds czy wystarczy usunąć błedy po wypięciu poduszek???

Czy przy wyłaczaniu wtyczki z poduszką są jakies srodki ostrożnosci czy tylko wystarczy wylaczony zaplon???

Opublikowano

Jeżeli nowe fotele maja dokładnie te same funkcje to wystarczy skasować blędy z poduszek. Odłączasz je na wyłączonym zapłonie i tak samo podpinasz, później kasujesz błąd poduszek. Z którego roku masz nowe stołki?

Opublikowano

Jeżeli nowe fotele maja dokładnie te same funkcje to wystarczy skasować blędy z poduszek. Odłączasz je na wyłączonym zapłonie i tak samo podpinasz, później kasujesz błąd poduszek. Z którego roku masz nowe stołki?

Przymierzam się do zakupu Allroada z 2010 roku i zamierzam wymienić fotele bo mają jasną welurowa brudną tapicerke.Znalazlem na Allegro z wersji przedliftowej Avanta.

Opublikowano

TO powinno zabanglać. Obędzie się bez rzeźby.

Opublikowano

Temat jest w budowie więc proszę poczekać na końcowy efekt. Dopiero wtedy uporządkuje wszystko i opiszę :)

*lecz na pewno nie będzie to w wysokim standardzie Grzesia :naughty:

moduły CE nie obsługujące grzanych dupek:

- 8K0 907 063 N (Nie obsługuje grzanych foteli)

- 8K0 907 063 C (Nie obsługuje grzanych foteli)

Kupiłem czarne pełne skórzane stoki z grzaniem i wentylacją - lecz bez pamięci.

imageimg.png

Panel klimatronika - mam klimę 1 strefową ale wyczytałem, że powinno działać po przeprogramowaniu i dołożeniu kilku sensorów

poszedłem o krok dalej i zdecydowałem się na: panel od poliftowego 2012 z białym wyświetlaczem... zobaczymy co z tego się uszyje?

8t1820043piae.jpg8t1820043sial.jpg

Do tego potrzebuje piny i 4 zestawy wtyczek i kabelków.

2 x do wentylatorów z modułu 09 CE plus 2 x do sterowania ze skrzynki bezpieczników.

Wyczytałem, że sterowanie to kable o przekroju max 0.5mm a do zasilania muszą już być 1,5 mm

schematy wkleję jak będe miał do mego modelu, jak na razie mam do poprzednich wersji

grzanie.jpg

Ochrona komponentu jest tylko w sterowniku klimy, Jak będziemy chcieli założyć pamięć to również jest podróż do ASO aby ściągnąć ze sterownika i z foteli czyli jeszcze x 3 CP

na razie czekam na fanty :whistling:

Ok siedzenia już są więc teraz piny i kostki:

1. Wtyka 6-PIN (czarna) wychodząca z fotela: 4F0 937 731 + PIN 1,2 000 979 026 E (1- zasilanie czujnika temp, 2-masa cz.temp) + PIN 3, 4 000 979 243 E (3- masa el. grzejny, 4- zasilanie el.grz.)

2. Gniazdo 6-PIN (czarne) pod fotelem: 4F0 937 741 + PIN 1, 2 000 979 022 E (cz. temp)+ PIN 3,4 000 979 228 E (el. grzejny)

3. Wtyka 6-PIN (czarna) wpinana do MCE 09 (złącze G): 4F0 937 731 + PIN 1, 6 000 979 242 E (wyjście zasilania elementów grzejnych L/P)+ PIN 3 000 979 308 E (zasilanie 4mm^2 od bezpiecznika)

4. PIN 000 979 306 E (gniazdo bezpiecznika)

5. Do wtyczki T32b w MCE 09 (32PIN, czarna, złącze B)dodajemy PINy: 14 (zasilanie czujnika temp. str. lewa), 19 (zasil. czujnika temp. str. prawa) oraz 25 (masy czujników temp. wcześniej spięte w punkcie 401, w wiązce wnętrza) nr PIN -------> 000 979 009 E

- czerwone 10 PIN - 4F0 937 743 B - lędźwie i światełka

+ 000 979 134 E (zestaw 5 przewodów 1mm^, pin 2.8) - 2 przewody na fotel do zasilania elektryki lędźwi

+ (opcjonalnie) 000 979 020 E (zestaw 5 przewodów 0.5mm^, pin 1.5) - 2 przewody na fotel do zasilania oświetlenia nóg z tyłu

Podłączenie zasilania siedzeń do listwy bezpieczników po stronie kierowcy:

Brązowa szyna, bezpiecznik nr 5, 30A (pin do bezpiecznika: PIN 000 979 306 E 4,8mm) ja nie potrzebowałem bo miałem bezpiecznik od grzanych foteli 30A

Z okablowaniem nie jest problem. Cena za piny i wtyczki w ASO to koszt +- 110zł

potrzebujemy jeszcze 10 metrów kabla 0.5mm aby dociągnąć wiązkę od obu siedzeń do bezpiecznika. (lewa strona kierowcy)

Siedzenie z elektryką:

Robimy jedną wtyczkę do siedzenia czerwona 10 PIN - 4F0 937 743B

podłączenie jest bardzo proste

1.0 mm masa (pin-3 brązowy) może być złapana w dowolnym punkcie na drodze wiązki z pod siedzenia przez lewy próg do bezpiecznika

1.0 mm Zasilanie (pin-4 czerwony)

2 przewody na fotel do zasilania oświetlenia nóg z tyłu (opcjonalnie) 0.5mm,

Siedzenie elektryczne z funkcją grzania i wentylowania:

Zielona 6-pinowa wtyczka ....

Przed robieniem wiązki warto się zastanowić czy:

nie będziemy robić (jak nie mamy) pakietu oświetlenie i dołożyć kable, piny do lampek oświetlenia nóg pasażera?

dokładając inne mody może warto pociągnąć 2/3 luźne kabelki z przodu do modułu komfortu skoro i tak kanapa, progi będą ściągnięte, później jak znalazł :naughty:

Jak już uprzędliśmy lub zakupiliśmy gotowe zestawy kabli do podłączenia siedzeń to zaczynamy :decayed:

1. Na poczatek aby latwiej i sprawniej mozna było poprowadzić kable rozbieramu kilka elementów. Druga strona analogicznie lecz bez rączki do pokrywy silnika.

zapożyczony link od wrclaguny :wink:http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/all-b8-swap-nakladek-podstopnicy-rs4-b7-b8-190992/

2. Odłączamy stare siedzenia kostki (zachowujemy szczególną ostrożność przy wtyczce żółtej - poduszki i napinacze!) Odkręcamy siedzenie 4 śruby mocujące i wyciągamy.

3. Podnosimy wykładzinę aby dostać się do śruby, która trzyma puszkę z wtykami. Śruba jest gwiazdkowa i tylko jedna lecz odkręcenie jej wymaga trochę gimnastyki

4. wyciągamy puchę i odczepiamy gniazda. Robimy miejsce do ewentualnego lutowania i łączenia przewodów.

5. przeciągamy wiązkę kabli do progu łączymy ją z istniejącą wiązką główna za pomocy parcianej taśmy tesla doprowadzając kable do bezpieczników i modułu CE.

6. Łączymy się z gniazdem bezpiecznika i wtyką w module CE zostawiając 20-30 cm kabli luzem aby połączyć się z siedzeniem pasażera.

7. Połączenia i schematy: (prześlę linki później)

8. Sprawdzamy drugi raz czy wszystko dobrze podłączyliśmy jak założymy siedzenie będzie trudno podejść do gniazda wtyków pod siedzeniem.

9. Zakładamy nowe siedzenia :decayed: i sprawdzamy czy elektryka poprawnie pracuje (wszystkie silniki, grzanie i wentylacja po kodowaniu)

10. Kodowanie VCDS możemy wykonać na końcu lub po pierwszym fotelu:

a) moduł 09 CE

B) moduł 08 HVAC (brak jakich kolwiek podpowiedzi) :kwasny:

c) sterowniki siedzeń podzespół J800 i J799 (brak jakich kolwiek podpowiedzi)

11. Przechodzimy do fotela pasażera analogicznie postępując

12. Kasowanie błędów po odłączeniu poduszek, ect.

Tylna kanapa:

Nie będę opisywał bo demontaż i zamiana jest banalna.

(zaczynajcie od siedziska) :wink:

Boczki drzwi: http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/all-b8-demonta-przedniej-tapicerki-drzwi-216816/

schematy siedzeń wentylowanych: wentylowane fotele.pdf - audi a4 b8 - darecy - Chomikuj.pl

schematy siedzeń grzanych: OGRZEWANIE.pdf - audi a4 b8 - darecy - Chomikuj.pl

Zrobione zdjęcie panela klimy po odpalenu systemu :decayed:

20130205141746.jpg

Po kilku miesiącach przyszedł czas na dołożenie serca klimatronika - nagrzewnicy 3 strefowej.

transplant udany (po ciężkiej pracy - 2 dni) Błędy zniknęły:

- 4 silniczki extra,

- nawiew na tył z pełną regulacją

- 2 czujniki temperatury w kanałach extra

- czujnik jakości powietrza

a jak miałeś ten panel od trzystrefowej zapięty a pozostałośc po staremu to któreym pokrętłem regulowałeś temp i nawiewy??

Opublikowano
  • Autor

2 pokrętła zachowywały sie tak samo - jeśli Ci o to chodzi...

Opublikowano

Dałbyś spis części

-4 silniczki extra,
- 2 czujniki temperatury w kanałach extra
- czujnik jakości powietrza

Opublikowano
  • Autor

Daj to do właściwego tematu - klimatyzacji

Tam masz info odnoście czujników, silniczki masz juz w nagrzewnicy.

Opublikowano

A pomyliłem się sorki za błąd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,

Prośba o pomoc , a mianowicie jestem po wymianie ze foteli na grzane , wymieniłem też panel klimatronika na taki który obsługuje grzanie foteli .

Okablowanie i połączenia elektryczne miedzy panelem ,a MMI i sterownikiem MCE są raczej OK. - sprawdzone miernikiem.

Fotele podpięte elektrycznie do MCE.

MCE obsługuje i jest zakodowany pod grzane fotele i nie wiem co dalej ???

Problem leży w tym , że włączając przycisk podgrzewania fotela dioda pod przyciskiem zapala się na chwilę i po kilku sekundach gaśnie .

Nie pojawia się żadna informacja na MMI ( robiłem restart MMI ) podczas włączenia grzania oraz kręcenia pokrętłem temperatury na klimatroniku .

Po wymianie panelu sama klimatyzacja działa bez zarzutu - problem leży tylko w grzanych fotelach .

Z ochroną panela poradziłem sobie podmieniając małego scalaka - brak błędów o ochronie w VCDS.

Czy muszę jeszcze coś dokodować w klimie lub MMI - zmienić ustawienia , czy problem leży gdzie indziej ???

Edytowane przez Rys125

Opublikowano

a jakiekolwiek błędy w 09 masz? powinno coś sypnąć

Opublikowano

trzeba zakodować Klimatronik pod grzene fotele... Address 08: Auto HVAC (J255); dla KLIMA 3

dla zgodnie z postem #17 "... U mnie climatronic 3-strefowy z opcja grzanych (bez wentylacji): 66080000 "