Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż wentylowanych siedzeń w Audi A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do regulacji wystarczy tylko podpiąć zasilanie (Brązowa szyna, bezpiecznik nr 5, 30A (pin do bezpiecznika: PIN 000 979 306 E 4,8mm) i do masy, odryglowanie klapy będzie działać, dostałem razem z nowym boczkiem i działa :grin: wystarczy wpiąć wtyczkę od boczków w sterownik drzwi.

taki mądry jestem teraz, koledzy z forum dali fachowa pomoc i cenną informację :hi: jak montowałem fotele u siebie

Opublikowano

zasilanie sterowania jest w czerwonej wtyce tak dla upewnienia pytam...

Opublikowano

si :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moje dylematy dotyczna sie A5 ,ale mysle ze to akurat jest tak samo jak w A4 ;)

Nosze sie z zamiarem zmiany foteli na poliftowe ,oczywiscie grzane ,w elektryce i z pamiecia

Moja obecna konfiguracja to : klima 3 strefy ,MCE z koncowka D czyli full ,fotele grzane i elektryczna regulacja ledzwi ,czyli pod fotelem mam wszystkie 4 kostki.

Z moich ustalen wynika ze musze jedynie dolozyc CANy do czerwonej wtyczki ,piny 6 i 7 oraz pin 10 ,czyli przewod do sterownika drzwi.

Ktos pisal w tym temacie ,ze przy opcji z pamiecia funkcje podgrzewania fotela przejmuje od MCE sterownik pamieci fotela ,czyli trzeba wykodowac podgrzewanie w MCE a sygnal wlaczenia z klimatronika do sterownika pamieci idzie wtedy po CANach i zielona wtyczka w podlodze zostaje wtedy wolna ?

Edytowane przez MarcinOslo

Opublikowano

Nic nie musisz zmieniać z ogrzewaniem foteli, zostaw tak jak jest - czyli ogrzewanie foteli sterowane przez MCE.

Dołóż tylko CAN-y ten jeden kabelek do sterownika drzwi, kodowanie, CP i wszystko będzie hulało :wink:

Opublikowano

To elegancko :)

Jeszcze mnie zastanawia jedna rzecz ,sterowniki pamieci maja te same numery ,kierowcy i pasazera ,do tego sa polaczone tymi samymi CANami ,wiec jak sa rozpoznawane ktory to 36 a ktory 06 ?

Roznica tkwi w kodowaniu czy to ten dodatkowy kabelek od sterownika drzwi do fotela kierowcy ma znaczenie ?

Opublikowano

Tak ,chce zmienic

Od zawsze mi sie marzą polifty z RS5 w alkantarze ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak sprawdzić czy fotele są wyposażone w masaż ? Wentylacja wiadomo, wiatraki pod fotelem, ale masaż ?? Jak w ogóle się go uruchamia, s przyciski na klimatroniku, czy może z poziomu MMI ?

Edytowane przez mumen

Opublikowano

Ktoś pisał że w RS5 były z wentylacją i masażem, mam na oku komplet z wentylacją który pochodzi z RS4 ale są kształtem jak komforty. Przyszło mi do głowy że skoro to było w RS fabrycznie to może i jakiś masaż mają. Tak jak oglądałem to jednak nic nie widać.

Opublikowano

Czyli że składane by były oparcia, ale poza tym powinny pasować do A4 ...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem zwykłe siedzenia i przełożyłem już na siedzenia z regulacją lędźwi(tylko) i chciałbym te lędźwie podłączyć ale nie wiem jak i gdzie ma ktoś jakiś shemat i jak puścić wiązkę ?

Opublikowano

To Cię interesuje:

- czerwone 10 PIN - 4F0 937 743 B - lędźwie i światełka
+ 000 979 134 E (zestaw 5 przewodów 1mm^, pin 2.8) - 2 przewody na fotel do zasilania elektryki lędźwi
+ (opcjonalnie) 000 979 020 E (zestaw 5 przewodów 0.5mm^, pin 1.5) - 2 przewody na fotel do zasilania oświetlenia nóg z tyłu

Podłączenie zasilania siedzeń do listwy bezpieczników po stronie kierowcy:
Brązowa szyna, bezpiecznik nr 5, 30A (pin do bezpiecznika: PIN 000 979 306 E 4,8mm) ja nie potrzebowałem bo miałem bezpiecznik od grzanych foteli 30A
[...]
potrzebujemy jeszcze 10 metrów kabla 0.5mm aby dociągnąć wiązkę od obu siedzeń do bezpiecznika. (lewa strona kierowcy)

Siedzenie z elektryką:
Robimy jedną wtyczkę do siedzenia czerwona 10 PIN - 4F0 937 743B
podłączenie jest bardzo proste
1.0 mm masa (pin-5 brązowy) może być złapana w dowolnym punkcie na drodze wiązki z pod siedzenia przez lewy próg do bezpiecznika PIN 3 Duza czerwona wtyka
1.0 mm Zasilanie (pin-4 czerwony)

wtyka CZERWONA 10 PIN

PIN 4 to zasilanie 12V do bezpiecznika nr 3 w czerwonej duzej wtyczce od strony kierowcy
PIN 5 to masa
PIN 3 to masa od lampki oswietlenia fotela
PIN 2 zasilanie do MCE 09 WTYKA T17l ( czarna) PIN 14

mase łapiesz pod plastikową osłoną- przy nogach po stronie kierowcy po lewej, po stronie pasażera po prawej przy drzwiach- jest tam śrubka pod którą podciągnięte są inne "masy" a plus ciągniesz do skrzynki z bezpiecznikami. oczywiście potrzebna Ci jest czerwona wtyka- na allegro używki kupiłem po 10zł już z pinami ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniałem fotele wczoraj. Miałem kierowcę z pamięcią niestety bez modułu. Dorwałem inny fotel w full elektryce, podmieniłem wiązki i przełącznik i obyło się bez żadnej kabelkologi :)

wsjo działa jakby fotel nigdy pamięci nie miał. Oczywiście cany i sygnał już z pod fotela wyprowadziłem :) Temat bardzo pomocny jednak przydałoby się wszytko porządnie poukładać.

Mam jakiś opis i kilka zdjęć jak bebeszyłem auto, więc może ten temat zamknąć i otworzyć nowy, świeży i poukładany?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A fotel pasażera jak przeciągnąć instalacje do elektrycznej regulacji ? Tak samo do skrzynki bezpiecznikow kolo kierowcy czy są może bezpieczniki kolo pasażera?

Opublikowano

A fotel pasażera jak przeciągnąć instalacje do elektrycznej regulacji ? Tak samo do skrzynki bezpiecznikow kolo kierowcy czy są może bezpieczniki kolo pasażera?

mostkujesz z kierowcą i ciągniesz pod tylną kanapą

edit:

mógłby ktoś napisać co trzeba wymienić/przerobić/zrobić żeby zagrał panel klimy z polifta?

Edytowane przez wrzosu

Opublikowano

Przeczytałem kilka razy pierwszy post i nie rozumiem gdzie wpiąć sie w bezpieczniki. W brązowa wtyke bezpiecznik nr 5 od grzania d*p, czy czerwona wtyka bezpiecznik nr 3 ? Przydałoby się faktycznie trochę uporządkować ten wątek. Dzięki wrzosu o to mi chodziło jak to najlepiej puścić :)