Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płyn Chłodzący G12 - który? (FEBI czy Hart)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwazajcie tez na Mannola wg mnie to dziadostwo wchodzi w reakcje z aluminium i zapycha cały układ.

Uwazajcie tez na Mannola wg mnie to dziadostwo wchodzi w reakcje z aluminium i zapycha cały układ.

Na jakiej podstawie wnosisz bo akurat mam zalany?

Opublikowano

G12 wyszedł z produkcji, G13 jest jego następcą i zastępuje G12 w starszych autach (jeśli chodzi o ori koncentrat chłodniczy Audi&VW)

Edytowane przez cabanmat

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do tej pory zawsze lałem Dynagel 2000+ ale niestety zaczął gdzieś wyciekać i zanim to naprawię muszę dolewać płyn co jakiś czas. W związku z tym jaki TAŃSZY płyn mam lać żeby nie zbankrutować do momentu naprawienia usterki ale żeby też nie narobić sobie biedy przez sam kiepski płyn? Dynagel niby jest mieszalny ze wszystkimi, a już np. Borygo/Petrygo nie, ale ile w tym prawdy to już nie wiem.

Edytowane przez dliwski

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

skopiowane z Wikipedii:

• auta 1989-1996 płyn G11
  • auta 1996-2001 płyn G12
  • auta 2001-2004 płyn G12+
  • auta 2004-2008 płyn G12++
  • auta od 2008 r. płyn G13

Płyny chłodnicze są barwione w celu łatwiejszej lokalizacji przecieków i uniknięcia przypadkowego spożycia. Czasami spotykane jest stwierdzenie, że barwa pozwala łatwo zidentyfikować typ płynu (IAT — zielona i niebieska, OAT — jasnoczerwona lub pomarańczowa, HOAT — ciemnoczerwona lub fioletowa), które obecnie nie jest już prawdziwe (np. płyny POAT z glikolem polipropylenowym są także barwione na zielono).

Podział ze względu na zawartość krzemianów
  • płyn typu G11, zawartość krzemianów 500-680 mg/l
  • płyn typu G12/G12+, nie zawiera krzemianów
  • płyn typu G12++/G13, zawartość krzemianów 400-500 mg/l.

Nie zalecane jest mieszanie płynów zawierających krzemiany, z płynami nie zawierającymi krzemianów. Nie wolno mieszać płynów starszej generacji G11 (kolor niebieski, zielony) z płynami klasy G12 (czerwony, pomarańczowy) i G12+ (fioletowo-czerwony, fioletowo-różowy

sam zastanawiam się jaki płyn wybrać oryginał VW G12++ czy FUCHS MAINTAIN FRICOFIN DP G12++

Opublikowano

płyn G13 jest następcą wszystkich poprzednich płynów G i i jest z nimi mieszalny

oto cytat ze strony producenta

,,Stężona ciecz na bazie glikolu etylonowego nowej generacji zawierająca ograniczone inhibitory korozji z przedłużoną żywotnością - 5 lat.
Ciecz jest mieszalna z płynami G12 i G12+ które odpowiadają normom VW TL 774 D i F (zmiana koloru przy mieszaniu nie wpływa na funkcjonalność cieczy).

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie.

Rozszczelnił mi się w końcu ten nieszczęsny króciec i zaczęło mi ubywać dość znacznie płynu. Zanim oddam auto do mechanika to będę musiał dolewać płynu. Czy takie coś na dolewki wystarczy http://allegro.pl/plyn-do-chlodnic-g12-k2-kuler-35-czerwony-5l-i6582914564.html ?

Edytowane przez władysław

Opublikowano

Panowie.

Rozszczelnił mi się w końcu ten nieszczęsny króciec i zaczęło mi ubywać dość znacznie płynu. Zanim oddam auto do mechanika to będę musiał dolewać płynu. Czy takie coś na dolewki wystarczy http://allegro.pl/plyn-do-chlodnic-g12-k2-kuler-35-czerwony-5l-i6582914564.html ?

Wystarczy.