Dragon30 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Panowie czy 1 zielona i 1 biała kropka na sprężynie tył to 1 BE?
szczupak1991 Opublikowano 1 Lutego 2013 Opublikowano 1 Lutego 2013 a dwie rozowe i zielona z przodu to jakie to zawieszenie? 1be?
soobolek Opublikowano 2 Lutego 2013 Opublikowano 2 Lutego 2013 Szczupak1991: Jak pisałem wcześniej zielona kropka i dwie różowe/fioletowe to 1BE, sprężyna ma 29,5cm wysokości. Sam na takich jeżdżę. Jak wsadzisz amorki 1ba do sprężyn 1BE to nie uzyskasz obniżenia takiego jak zakładała fabryka, że o właściwościach jezdnych nie wspomnę. Przy dłuższym trzpieniu sprężyna bardziej rozciąga tłoczysko amortyzatora co powoduje, że wysokość po dociążeniu sprężyny wagą auta może wyjść bardzo różna - zależna w tym przypadku tylko od twardości sprężyny (a nie od jej wysokości) - twarda sprężyna - niewielkie obniżenie, miękka - duże. Temat przerabiałem niejednokrotnie więc wiem co piszę. Dragon30: Czy masz auto po lifcie ? Po lifcie wprowadzono kategorie wagowe osi więc zmienił się trochę system oznaczeń i nawet nie wiem czy w etce są zamieszczone kolory oznaczeń (nie działa teraz etka online więc nie mam jak sprawdzić). W B6 chłopaki z forum ładnie rozpisali kategorie wagowe na numery katalogowe a numery na kolory kropek. Co do b5 po drugim lifcie się nie wypowiem, bo nie wiem.
dani270 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Opublikowano 3 Lutego 2013 Co do pytania Dragona to sa sprezyny 1BE
Dragon30 Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 Tak po lifcie mam auto. Czyli mam 1 BE ? Na sprezynie mam 1 białą i 1 zieloną kropkę - BE czy BA ? numer amortyzatora (amortyzator jest czerwony oryginał aud)i a to jego oznaczenia OOOO Made in Belgium B10C99 8DO513031D 67102 HB548
szczupak1991 Opublikowano 6 Lutego 2013 Opublikowano 6 Lutego 2013 soobolek. z przodu mam krotszy trzpien bo sa dwa rodziaje. jest dluzszy i krotszy i ja mam tez krotszy. a jak rozpoznac czy sprezyna jest twardsza czy miekka?
mih82 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A ja mam z przodu 2 niebieskie i 1 pomarańczowa Z tyłu natomiast 2 białe i 1 zielona Co za tym idzie tył siedzi akurat a z przodu to szparę mam ze 3 cm lekko... A to 1 be ponoć... PS. Gdzie znaleźć jakie obciążenie ma być na przednią i tylną oś? Patrzyłem na wlepkę i nic... :-(
bialas14 Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Pany poszukuje przednich sprężyn do zawieszenia 1BE, ktoś na sam przód wrzucił springi waitec które są strasznie miękkie. Czy sprężyny z kropkami 1zielona 2fioletowe będą w porządku do AVANTA 1.9TDI?
Rekomendowane odpowiedzi