Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hamulec dziwnie stwardniał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Odpalajac teraz samochod i przejezdzajac ok 10 km zauwazylem dziwny problem mianowicie jakby hamulce mi stwardnialy, temperatura na zewnatrz to -4c.

Objaw jest taki ze jadac i chcac lekko hamowac musze troszeczke mocniej nacisnac pedal hamulca

Nic nie grzebalem przy ukl. Hamulcowym. Wrocilem z uczelni 45km, samochod na daorze postal z 2 godziny no i taki dziwny objaw.

Jakies sugestie?

Sent from my iPhone using Tapatalk?

Opublikowano

jeśli w B6 jest podobnie jak w B5 musisz sprawdzić wszystkie cztery zaciski hamulcowe, u mnie było tak samo jak u ciebie pedał hamulcowy stwardniał i się lekko podniósł, tylne zaciski na regulatorach były zapieczone poprzez rdzę do tego jeden klocek był ledwo starty a na drugim zacisku zostały blaszki, wszystkie cztery rozebrałem, wyczyściłem i założyłem nowe uszczelniacze gumowe hamuje tak jak trzeba:naughty:

Opublikowano

dwie mozliwosc:

- vacuum pompa

- woda w serwie

Opublikowano

Jak auto jest wylaczone i pompuue pedal jest twardy hamulec. Jak wlacze silnik pedal opada.

Opublikowano

to normalny objaw

wepnij vakuometr i sprawdz podcisnienie

powinno byc minimum -0.9, jezeli jest wyzej to siada vacuum

Opublikowano

Co to vacunmetr?

Opublikowano

Próżniomierz

wakuometr-podcisnienia-59075.jpg

Opublikowano

U mnie ruszał się króciec przy pompie vacum bardzo delikatnie jednak po naprawie połączenia podciśnienie wzrosło z -0,6 do -0,9 i nie mam twardego hamulca.