Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jest tempomat - co potrzeba żeby zamontować kierownice multifunkcyjną?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Przeczytałem chyba wszystkie wątki dotyczące kierownic, ale wszystkie są z przypadkiem gdzie potrzeba zmienić moduł kierownicy, bądź też przekładki multi na multi innego typu.

W moim aucie mam tempomat i zwykłą kierę. Czy wystarczy zmienić tylko kierownicę na multi a reszta będzie pasować? Jeżeli potrzeba coś więcej, będe wdzięczny za opisanie. Druga sprawa, czy po wymianie kierownicy potrzebne będzie kodowanie vagiem? Poduszka zostanie ta sama.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Słabo czytałeś, wszystko jest w wątku odnośnie zmiany kierownicy w dziale zrób to sam ;)http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-instalacja-kierownicy-multifunkcyjnej-r8-tt-b7-19792/

Jeśli Twój moduł pasuje to pomijasz tą część i idziesz do następnej!!! Bez VAG'a nie da rady raczej, bo trzeba zakodować moduł kierownicy, radio, ewentualny Bluetooth jeśli miałeś oraz ewentualnie usunąć błąd/ zakodować nowej taśmy

W wątku który podałem jest lista części:

Co potrzeba:

- Kiera multi od Audi R8 (TT czy B7) + pasująca poduszka. Numer części kierownicy s-line od Audi R8 8J0 419 091 H8UD. Dobrym źródłem jest eBay.de bo na naszym allegro praktycznie nie do znalezienia. Mój komplet udało się kupić za 512EUR z przesyłką. Można też szukać wersji "non s-line" - 8J0 419 091 B1KT, lub po prostu ładnej kiery z multi od B7. Będzie pasowała do reszty części na 100%.

- Moduł kontrolny - 8E0-953-549-R lub 8E0 953 549 Q - Ebay lub allegro. 150 - 200PLN.

- Taśma - 4E0-953-541 z końcówką A, B lub E - Ebay lub allegro. 100 - 180PLN.

- Łącznik 4 Pin - 4E0-972-133 - ASO - około 15PLN

- Okablowanie poduszki - 4F0 971 589 A (tylko jeśli nie było w zestawie z oryginalną poduszką) - ASO - około 80PLN

- Śrubokręt torx T8 (o długości przynajmniej 7cm)

- Śrubokręt torx T27

- Klucz torx T55 z solidną dźwignią (lub Spline M12)

- Śrubokręt ampułowy 4mm

- Mały płaski śrubokręt

- VAG-COM

- Trochę cierpliwości

Jeśli któraś pasuje to wystarczy ją pominąć