Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czerwony Szatan - Ksiadz i S4 :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sądzę że temperatura ;). Jezdziles juz wczesniej eSą w takich temp?

Opublikowano

Wywal te lustra chrom:decayed:

Opublikowano
  • Autor
sądzę że temperatura ;). Jezdziles juz wczesniej eSą w takich temp?

Jeźiłem, ale tą kombi, a to duuuża różnica ;-P

Ale ostatnio przed zmianą oleju też zapierdzielałem z rana, tak 120-140 mil/h i nie było tego efektu. Więc chyba olej.

Rozmawiałem ze znajomym, on strasznie zachwala ten olej, mówi że mistrzostwo i tak dalej.

Że powinien lepiej się wkręcać i czuć powinienem różnice...

---------- Post dopisany at 15:24 ---------- Poprzedni post napisany at 15:23 ----------

Wywal te lustra chrom:decayed:

Nie, no weeeeź... :-P

Opublikowano

Ładna ta Twoja eSa :kox: Chociaż przy czerwonym kolorze więcej czarnych dodatków bym widział :wink:

Opublikowano

Olej może i jest z najwyższej pulki , ale do silników wyczynowych gdzie nie stosuje się hydrauliki , w esie jest za dużo tych napinaczy i zanim olej gęstszy dopłynie wszędzie jest grzechotka .

Kolorek za***isty ...mam taki sam tylko avant:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Może, a może to faktycznie te zaworki.

Następnym razem zaleję inny i zobaczę jak będzie pracował.

Teraz z niecierpliwością czekam na autko po LPG i od razu wrzucam wydech.

Opublikowano

a co Ty gadasz, że na tydzień w Luton auto zostawiasz?? to co on tam będzie zakładał??? :shock3:

Opublikowano
a co Ty gadasz, że na tydzień w Luton auto zostawiasz?? to co on tam będzie zakładał??? :shock3:

Super hiper podtlenek LPG:grin:.....chyba nie zakładałeś w esie instalki , jest naprawdę ciasno.

Opublikowano

no w esie nie... ale tydzień??????:doh:

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie, w planach autko zostaje na dłużej, więc wpadnie instalacja LPG (tak, nie wstydzę się tego i mam w d*pie opinie ludzi ;-))

Dzisiaj zawiozłem, ale mają zacząć w środę, a ja nie mam możliwości by jechać tam w tygodniu.

A zgadnijcie jakie spalanie? ;-P

Opublikowano

ale tu nie ma się czego wstydzić !!!

i od razu inaczej brzmi, że mają zacząć w środę... toż to przez tydzień można cały samochód rozebrać i złożyć od nowa...

a przy okazji jak będziesz zapytaj się Krzyśka po ile zrobi wymianę reduktora, wtryskiwaczy ( bo mam badziewne - niebieskie ) i ogólny przegląd... 1.8t i staga300 (stary)

Opublikowano

Trasa spokojnie potrafi do 9l , jak agresywnie 14/15 , but w podłogę ile wlejesz :grin: oczywiście PB.

Opublikowano
  • Autor

No ja byłem w szoku. Przy tej prędkości co jechałem, spalanie 10l/100 km. Toż tyle i więcej to moje 1.8 T opierdzielało, szok. A tu ogień szedł niezły.

Co do oleju, to by nie robić Winczako OT, pojeżdże na tym i zmienię później. Grunt że oliwa jest i to dobra.

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:11 ----------

A Krzyśka zapytam, nie ma problemu.

Opublikowano

gaz powoduje wzrost temperatury niestety, a kazdy ruch w górę a nie w dół z temp, to milowe kroki w kierunku spadku osiagów, szybszeg rozgrzewania sie dolotu ibezpieczenstwa glowic. Chlodniczka oleju czasem potrafi sie zasyfić niestety, ale sprezone powietrze dziala cuda ;).

5w50 jest olejem duzo tanszym od oleju ktory Ks1adz zalał i duzo tanszym od tego co ja zalalem. Na zime moze to byc dobre rozwiazanie, ale na lato uwazam ze niekoniecznie - zaleznie od egzemplarza w polaczeniu z noga wlasciciela ;)

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się, że nie tylko tańszym...

A co do sportowych oleji. Może i nasze auta nie mają nic ze sportu, ale skoro ten olej daje maksymalna ochronę w wyścigach (sprawdzany i jeżdżony na WRC), to tym bardziej powinien działać tutaj?

Może nie pałujemy swoich aut jak na torze, cały czas ale od czasu do czasu.

I nie zmieniamy takiego oleju od razu jak właśnie to się robi podczas wyścigów, tylko trochę się na nim zrobi.

Opublikowano

Panowie nie neguje tego oleju , bo na pewno jest dobry , ale jak wspomniałem wcześniej jest to olej do silników wyczynowych gdzie hydrauliki w układzie rozrządu praktycznie brak , w naszych jest tego aż natto i niestety musi być zapewniony olej który w każdych warunkach pogodowych jest rzadki i szybko ją napełni, a zarazem dobrze nasmaruje .

Bardzo dobrym przykładem wrażliwości na rodzaj i poziom oleju są silniki benzynowe Ala Romeo z wriatorem który potrafi szybko zaliczyć zgon przy stosowaniu oleju nie właściwego, bądź nie pilnowania poziomu , ostatnio nawet remontowałem taki .

Opublikowano
  • Autor

Czyli jednak sugerujesz by zmienić na 5W40, bo może być kaszanka, mimo tego że jest to olej z najwyższej półki?

Opublikowano

Nic Ci nie sugeruje , zrobisz jak uważasz ,popytaj innych , poszperaj po necie itd. Ja traktuje to jako luźną rozmowę , wymianę zdania/ doświadczenia. :wink:

Ps. możesz napisać do JHM oni raczej wiedzą co robią .

Opublikowano
  • Autor

Chyba mnie źle zrozumiałeś, nie naskakuję na Ciebie, "Broń Boże" :wink:

Ja się kompletnie nie znam, właśnie dlatego wlałem to a nie co innego, bo posłuchałem, poczytałem.

W poprzedniej eSie miałem zalanego też chyba 5W30 ale Castrola, olej taki zielony kolor ma (dość ciekawie wygląda :naughty:). I też jakoś mi nie wyciszył tego pukania przy odpalaniu. A sam zmieniałem na świeżynkę.

Dlatego pytam i też rozmawiam.

Zobaczę, może jak odbiorę z gazu, zleję go do czystych puszek i wleję 5W40 na sprawdzenie. Może faktycznie będzie lepiej :decayed:

Opublikowano

Tak na "moje" to powinno być lepiej, bo jest rzadszy przy niższej temperaturze i przez to szybciej dociera do węzłów olejowych, hydrauliki itd. :eusathink: