Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głuche klikanie w manualnej skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie...

Od razu zaznaczam,ze w trakcie dlugich poszukiwan, nie udalo mi sie znalezc odpowiednio precyzyjnego watku dlatego chce opisac problem.

Mowa o a4 1.9 tdi b6 w manualu.

Po właczeniu pierwszego biegu (ale takze pozostalych) w trakcie ruszania, pojawia sie rodzaj stukania, klikania (podobny w brzmieniu do niesprawnego wahacza) w okolicach skrzyni biegow . Dodam,ze sprzeglo chodzi bardzo precyzyjnie, lekko, w trakcie wciskania czy wysprzeglania nie wyczuwam zadnych wibracji czy drgan dlatego odrzucam sprzeglo jako winowajce. Pierwszy bieg wchodzi tez nieco ciezej niz pozostale takze w optymalnej temperaturze pracy silnika. Samochod przyspiesza rowno i bez problemu (odpada wiec problem turbiny).

Bardzo prosze o pomoc i probe zdiagnozowania problemu, z gory dziekuje za pomoc, Wojtek

Opublikowano

Czy te stukanie jest tylko na pierwszym biegu? Czy na pozostałych też? Jeśli tak to sprawdż najpierw przeguby wewnętrzne.

Opublikowano

może poducha skrzyni ,zaciągnij ręczny i próbuj ruszać do przodu ,do tyłu jeśli będzie stuknięcie sprawdź tylną poduchę skrzyni ,miałem podobną sytuację

Opublikowano

powiedz mi jeszcze czy nie zauważyłś że na tych biegach skrzynia pracuje głośniej? jakiś wycie czy huczenie?

---------- Post dopisany at 16:25 ---------- Poprzedni post napisany at 16:22 ----------

jaśli jedziesz na jedynce np.100metrów to te stukanie jest cały czas?

Opublikowano

nic po za stuknięciem się niedziało i było tylko przy ruszaniu

Opublikowano

na początek sprawdź tą poduchę ,może się całkiem wyrwała i jest luźno,moja była naderwana i słychać ją było na 1 i R