Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiennik katalizatora 1,9 tdi AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

odświeżam kotleta, dziś zamówiłem zamiennik kata do mojego AJM'a (od gruchota), przyszedł, a tu d*pa, okazuje się, że w moim aucie za katalizatorem nie ma łącznika tak jak przy turbo, tylko jest od razu rura aż pod auto :facepalm: miał ktoś podobnie?

Opublikowano

wlasnie ja tez mam ajm i sie zastanawialem czy jest ta zalaczka czy nie :D , ale chyba jest :grin:

Opublikowano
  • Autor

no kurde ja mam w całości kat z rurą :( i teraz muszę osobno rurę zamówić

Opublikowano

Jaki kod silnika/moc? czy na pewno dobry zamiennik kata zamówiłeś?:) podaj więcej szczegółów.

Opublikowano
  • Autor

AJM A4 B5 115 koni / 85 Kw. Nawet w etce sprawdzałem i tam był krótki katalizator, a ja mam zespawany z tą rurą co idzie pod auto

Opublikowano
AJM A4 B5 115 koni / 85 Kw. Nawet w etce sprawdzałem i tam był krótki katalizator, a ja mam zespawany z tą rurą co idzie pod auto

Jest tak jak mówisz, być może poprzedni właściciel coś "grzebał" przy tym? Widzę dwa rozwiązania - odciąć flanszę z KATA, którego zastępujesz rurą i dospawać do tej części długiej tak aby pasowało i wtedy połączyć 2 flansze razem. Sprawny zakład zrobi to za 150zł wszystko i będziesz zadowolony :) U mnie był jak piszesz krótki kat w AJM choć wiem, że niektóre miały montowane dodatkowo dpf i być może ktoś go wyciął po drodze wstawiając takie rozwiązanie?

Opublikowano
  • Autor

za 150 zł to dokupię nówkę rurę od kata w doł :)

Wszystko wygląda na fabryczne, nie ma oznak rezania

tak to mniej wiecej u mnie wyglada w całosci

186621_1_LI.jpg

Opublikowano

Faktycznie, wygląda jakby fabrycznie tak zostało zrobione. Kilka AJMów przerobiłem ale takiej wersji tłumika jeszcze nie widziałem :)

PS: Sprzedaj po wymianie KATa (dostaniesz za niego 100-150zł zapewne) i akurat starczy na nowy tłumik :)

Opublikowano

Jak wywalisz kata daj jakis opis czy byy jakies problemy z wycienciem , zamontowaniem nowego , oraz jak mozesz to podaj koszt wywalenia kata .pzdr

Opublikowano

ostatnio wtoczyłem sie pod samochód i jakoś słabo z dojściem do tych śrub do tłumika. od rurbo idzie odkrecić normalnie. a tam ciężko z dostępem i w dodatku ktoś by musiał od góry kontrować śruby.

Macie jakieś wskazówki jak sie do tego zabrać ?

Opublikowano
  • Autor

kupiłem zamiennik kata u gruchota na allegro za 200 zika , na razie brakuję mi rury od kata w dół, jak kupie to powiem co i jak. Ale ta rura jest łączona pod autem taką opaską stalową, jak się śruby przy niej obracają to tylko szlifierka i ogień. Na razie czekam na rurę jak będę działać dam znać

Opublikowano

u mnie też wydech rozpina się dopiero w połowie auta:wink:

Opublikowano

Wydech rozpiany dopiero w połowie to fabryczne rozwiązanie i nowsze wersje ETKI o tym mówią (od jakiejś tam daty zamienili dwie części w jedną). Fabryczna całość w razie potrzeby jest zamieniana na katalizator + rura (ten sam komunikat z ETKI)

Szkoda, że jestem taki mądry po tym jak kupiłem zamiennik kata u Gruchota właśnie i się okazało, że ciut krótki jest ;] Dokupiłem rurę i jest git.

Montaż wykonałem w garażu. Dla ułatwienia zdjąłem prawe przednie koło. Rurę ze starego tłumika przeciąłem kawałek za katem i wyjąłem w dwóch częściach.

Dla ułatwienia montażu nowego zdemontowałem sobie filtr powietrza i zdaje się osłonę półosi w prawym nadkolu. Ogólnie jeśli stare śruby puszczą szybko to prosta i szybka robota.

Zmian nie zauważyłem żadnych, ani w głośności, ani w dynamice...

Opublikowano
  • Autor

No ja wczoraj wsadziłem zamiennik od gruchota + nowa rura w dół. Auto na koziołki, uciąłem rurę pod autem bo nie było opcji by w całości wyciągnąć. W ogóle, to jak dmuchnąłem w rurę od kata to praktycznie katalizator nie sprawiał żadnego oporu, mam wrażenie, że w środku już nic nie było. Jeśli chodzi o dynamikę auta to żadnej różnicy !!!. Wkurza mnie natomiast głośny gwizd turbiny !!!. Gdybym wiedział, że efekt będzie taki jak teraz to bym w życiu się nie brał za tą robotę. :facepalm:

Opublikowano

A moze ktos posiada informacje czy mozna gdzies dostac taka czesc z wycietym katem https://system.recopart.se/Bilder/delart/LI/186621_1_LI.jpg

Bo ja tez chyba u siebie nie mam zlaczki za katem

Opublikowano

kaFFFar, kupujesz zestaw taki jak na tej aukcji Katalizator tłumik AUDI A4/A6 Passat B5 1.9 rura (4127355545) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

u siebie miałem właśnie taką rurę z katalizatorem jak pokazałeś i zamieniłem na zestaw identyczny jak na tej aukcji co wkleiłem. Polecam tylko kupić jeszcze nową opaskę łączącą z dalszą częścią wydechu

Opublikowano
  • Autor

Za rure u gruchota z uszczelkami 220 zł, w motoryzacyjnym rura dolna 68 i opaska za 30.

Tez wam tak gwizdze glosno?

Opublikowano

ciężko zdefiniować głośny gwizd turbiny... Jak uchylę okno/okna to coś ją tam słychać. Przy zamkniętych oknach w ogóle jej nie słyszę.

Opublikowano
  • Autor

A tez masz rure od gruchota czy starą pustą puszke. Ja od Gruchota. Przed wymiana cisza. Teraz wyje jak odkurzacz :(

Opublikowano

Zamiennik katalizatora od Gruchota. Rurę dokupiłem później gdzieś na aukcji w promo, bo taniej wychodziła.

Jak odkurzacz na pewno nie wyje ;) może reszta mojego wydechu jest przytkana i tłumi jeszcze jakoś... za jakiś czas wymieniam resztę, więc może zmienię zdanie...