Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Licznik - kontrolka oleju sensor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę swój problem. Wymieniałem licznik w swojej A4 na poliftowy z pełnym fisem. Wcześniej miałem też pełny fis tylko przedliftowy. Po zmianie licznika borykam się ciągle z problemem oleju który ciągle widnieje na fisie i nie mam możliwości korzystania z fisu. W momencie gdy odpalę auto mam możliwość sprawdzenia fisu, ale po przejechaniu 5m jest 3 razy głośne piknięcie i ciągle kontrolka miga. Tak za każdym razem. Szukałem już wszędzie ale nic ciekawego nie znalazłem. Mam taki opis ale jeszcze nie zdążyłem go przetestować.

AUDI A4 - Instrukcja kasowania inspekcji serwisowych - Instrukcja.pl

Tak jest po odpaleniu auta:

bilu_zegar2.jpg

Po przejechaniu 5m jest piknięcie i lampa Aladyna zajmuje cały fis :facepalm:

images?q=tbn:ANd9GcSjboPAFEJ6XGy7fcUcaT4MEKT7HUaAO-qHiek4_NRM6Hwb9S9e

Zdjęcia wygrzebane z internetu, tylko poglądowe. Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę bardzo wdzięczny :oczko:

Opublikowano

Wrzuć to do efekt wymiany licznika na fis

Opublikowano
  • Autor
Wrzuć to do efekt wymiany licznika na fis

Niby nie wykonalne.

Opublikowano

tego nie wykasujesz według tej instukcji bo to nie jest inspekcja olejowa tylko błąd sensora

Opublikowano
  • Autor
tego nie wykasujesz według tej instukcji bo to nie jest inspekcja olejowa tylko błąd sensora

Czyli jakie opcje jeszcze zostają?

Opublikowano

podaj jakie masz kodowanie w liczniku....

u mnie przestało się drzeć jak zmieniłem kodowanie właściwe dla mojego AFNa tzn 00040 i język zmieniłem z niemieckiego na angielski

a licznik instalowałem po II lifcie w aucie z 97 roku... 1,9 TDI

Opublikowano
  • Autor

Kodowanie mi kaju robił więc nie wiem jakie mam. Ale wracam do pytania jak odłączę pin odpowiadający za olej to w tym momencie zniknie na fisie błąd?

Opublikowano

ja czytalem w innym temacie ze mozna zastosowac jakis emulator ktory oszukuje i blad nie wyskakuje

Opublikowano
ja czytalem w innym temacie ze mozna zastosowac jakis emulator ktory oszukuje i blad nie wyskakuje

lepiej poczytać i ogarnąć to w normalny sposób niż zakładać jakieś emulatory kasujące błędy bo jak przyjdzie czas kiedy ta kontrolka powinna się zapalić nie zapali się i co wtedy,kolega zarżnie auto-takie moje zdanie

Opublikowano
  • Autor

Kolego gdzie to widziałeś?

Opublikowano

Ja u siebie miałem problem z czujnikiem od którego jest właśnie ta kontrolka ,

Mianowicie jest to czujnik poziomu i jakości oleju , u mnie akurat padł.

Znajduje się on w misce olejowej i jest przykręcony na 3 imbusy od spodu auta, ( do wymiany konieczne spuszczenie oleju )

i teraz kwestia sprawdzenia czy u ciebie takowy czujnik jest ??

bo nie we wszystkich silnikach występuje...

Jeśli go masz to może akurat zbieg okoliczności i padł jak u mnie,

Jeśli go nie ma wcale to teraz masz 2 opcje ,

albo kupisz miskę olejową , w której jest możliwość stosowania czujnika, + czujnik

albo oszukasz kompa emulatorem ,że czujnik niby jest i działa poprawnie...( choć szczerze nie spotkałem takowego )

Opublikowano
  • Autor

Problem w tym że na starym liczniku miałem wskazówkę od oleju która działa poprawnie do momentu zmiany liczniku. Ktoś mi gadał że miskę z polifta trzeba. Ja już naprawdę nie wiem co robić a szału dostaję powoli :kwasny:

Opublikowano

Panowie - robicie prosty generator na układzie scalonym ( prostym jak drut ) NE555 - wyprowadzenie poprzez tranzystor podpinacie pod pin odpowiedzialny za ten czujnik i nigdy wiecej problemu . koszt wszystkich elementów to max 10 zł - mozna układ zrobić na tzw pajaka i wsadzić w obudowę licznika - robiłem tak wielokrotnie i nie ma tutaj żadnego problemu pozniei w użytkowaniu . Napis SENSOR znika bezpowrotnie :)

Krzysiek

Opublikowano
  • Autor

Czy jest ktoś w stanie dla mnie to wykonać? Oczywiście zapłacę dodatkowo za fatygę, ja w tym zielony jestem i nie wiem czy sam poradzę :wink:

Opublikowano

Hmm .

mogę jeśli chcesz zrobić na tzw pająka , lub płytce uniwersalnej taki prosty układzik w ramach ćwiczeń w przerwie śniadaniowej i podesłać Tobie :)

Daj pw adres - jak dam rade to do końca tygodnia wysle :)

Opublikowano
  • Autor
Hmm .

mogę jeśli chcesz zrobić na tzw pająka , lub płytce uniwersalnej taki prosty układzik w ramach ćwiczeń w przerwie śniadaniowej i podesłać Tobie :)

Daj pw adres - jak dam rade to do końca tygodnia wysle :)

Super :oczko:

Opublikowano

kolego jak zrobisz tego pająka to cyknij fotkę jeśli możesz, też jestem tym zainetesowany

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
kolego jak zrobisz tego pająka to cyknij fotkę jeśli możesz, też jestem tym zainetesowany

Jak dostanę to napiszę co i jak :wink:

---------- Post dopisany 25-03-2013 at 19:33 ---------- Poprzedni post napisany 14-03-2013 at 22:12 ----------

Niestety kolega nie wywiązał się z umowy i nie wykonał dla mnie pająka. Mimo wiadomości wysyłanych do niego nie potrafił odpisać. Szkoda bo na forum powinno się pomagać :whistling:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

to jak kolego z tym pająkiem juz jest?