Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dolewka płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Mam problem ponieważ dzisiaj zauważyłem że brakuje mi trochę płynu chłodniczego ok 1 cm pod kreskę min. i teraz mam dylemat bo nie wiem jakiego płynu dolać i czy w ogóle można dolewać. Samochód był niedawno sprowadzony i serwisowany do końca w ASO a płyn jest koloru różowego, rozumiem, że borygo nie wystarczy ??:kwasny:

Opublikowano

to dolej plynu tego samego koloru co masz w aucie i po sprawie

Opublikowano

a dlaczego Ci ubyło tego płynu? Bo jeśli się skurczył w obniżonej temperaturze, to pamiętaj żeby nie lać do max., bo jak się rozkurczy po rozgrzaniu to ci korkiem wywali:grin:

Opublikowano
  • Autor

no właśnie silnik był jeszcze lekko ciepły

Opublikowano

zimą bardzo często występuje taki problem, że wsiadasz do auta, odpalasz i pojawia się komunikat, że masz niski poziom płynu chłodniczego. Wszystko przez to że te płyny kurczą się w niskich temperaturach, co wynika z ich składu chemicznego. Oczywiście nie masz "ubytku" o 1 litr, ale spadek jest nawet widoczny. Potem sytuacja wraca do normy po rozgrzaniu się płynu. Więc jak wyjściowo miałeś poziom na minimum (bo przecież płyn też lekko odparowuje po jakimś czasie) i temperatura spadła to całkowity poziom obniżył się poniżej minimum. Sprawdź tylko czy nie masz wycieków - widać to na wężach, bo powstaje biały zaciek w miejscu wycieku...no albo zaczyna się najgorsze, czyli płyn zaczyna powoli uciekać z powodu pękniętej uszczelki głowicy

Opublikowano

Najbezpieczniej dolać ten sam kolor , w tej chwili Dynagel robi czerwone płyny chłodnicze i jest on mieszalny z innymi, febi robi płyny typowo pod grupę vw, więc też można go śmiało zastosować, napewno nie stosuj borygo bo ten akurat do naszych chłodnic nie za bardzo się nadaje, a jeśli nie jesteś pewien co do sprawności swojego płynu ( nie wiesz jaką teraz ma temperaturę zamarzania ) warto zastosować koncentrat są takie mieszalne również ze wszystkimi innymi płynami ( najlepiej tego samego koloru lub bezbarwny ) wtedy uszlachetnisz swój płyn...

A po dolewce oczywiście obserwacja....czy nadal nie ubywa płynu w szybkim czasie

Opublikowano

wiekszosc plynow jest mieszalna z innymi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W związku z odpowiedzią dawid2300, dlaczego nie Borygo??? dziś własnie zauważyłem że mam nieco poniżej min. płynu i zamierzałem dolać właśnie borygo, obecnie mam płyn koloru różowego. Czyli Borygo lepiej nie dolewać??

Opublikowano
W związku z odpowiedzią dawid2300, dlaczego nie Borygo??? dziś własnie zauważyłem że mam nieco poniżej min. płynu i zamierzałem dolać właśnie borygo, obecnie mam płyn koloru różowego. Czyli Borygo lepiej nie dolewać??

Dolej Borygo, bo przecież 30 zeta za 1.5l fabrycznego koncentratu G13, to rozbój w biały dzień :facepalm:

Opublikowano

np dynagel 2000 wczesniej był niebieski a teraz jest różowy? a może nadal oba występują ;). oba są oparte na glikolu i są między soba (a takze innymi plynami opartymi na glikolu) mieszalne. tak więc kolor to kolor - nie zawsze się nalezy sugerowac.

ps. jakby ktos dolal niebieskiego do rozowego to prawdopodobnie po krotkiej jezdzie w zbiorniczku bedzie taki smieszny pomaranczowo-rdzawy. po dluzszym dystansie wszystko wraca do normy - rozprowadzi sie po ukladzie.

Opublikowano

Witam.

Padła mi chłodnica w B5 1999r 2.5tdi V6 z automatyczna skrzynia biegów.

Moje pytanie jest takie....

Czy sa jakies roznice w chłodnicach pomiędzy automatami a manualnymi bo nie mam pojęcia czym się kierowac przy zakupie.

Opublikowano

Są . Chłodnice do automatow mają nieco większą pojemność a co za tym idzie większą skuteczność chłodzenia.Dobrze oblukaj swoją jakie ma mocowania węży( szybkozłącze lub wąż na cybant -objemkę lub mix tych połączeń) i zmierz szerokość (grubość) . Większość sprzedawców dobiera w/g modelu. Mogę polecić sprzedawcę Szarmach ze Starogardu Gdanskiego Allegro. Ma dobre zamienniki .