Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciężko odpala na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wałek wydechowy ustawia sie juz tak-

musisz ust.rozrząd ręcznie-na "znaki" aby to wykonać są 2 sposoby:

1.Na biegu 6 przeciagasz auto do przodu i silnik się obraca

Lub w sposób

2. podnieś jedną str pojazdu tak aby koło się oderwało od powierzchni -ja tak zawsze robie - kręcąc kołem też na zapiętym biegu 6 obracasz silnikiem ust.wałek rozrządu ssący na blokade która ma pasować poprostu jak w masełko byś wkładał ale to tak mega dosłownie- jeśli blokada tak właśnie pasuje to wtedy spr czy blokada pasuje w wałek wydech.-jesli blokada wchodzi lecz z dużym oporem na ciasno to luzujesz 3śruby i wałek ust.też dosłownie tak samo że blokada ma wchodzić jak w masło. I składasz i po robocie. - Miej do dyspozycji lusterko łatwiej jest przy regulacji-bez motania widać wtedy kanał zablokowania -czy wałek w prawo czy w lewo aby blokadę włożyć.

Edytowane przez SotoM

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wałek wydechowy ustawia sie juz tak-

musisz ust.rozrząd ręcznie-na "znaki" aby to wykonać są 2 sposoby:

1.Na biegu 6 przeciagasz auto do przodu i silnik się obraca

Lub w sposób

2. podnieś jedną str pojazdu tak aby koło się oderwało od powierzchni -ja tak zawsze robie - kręcąc kołem też na zapiętym biegu 6 obracasz silnikiem ust.wałek rozrządu ssący na blokade która ma pasować poprostu jak w masełko byś wkładał ale to tak mega dosłownie- jeśli blokada tak właśnie pasuje to wtedy spr czy blokada pasuje w wałek wydech.-jesli blokada wchodzi lecz z dużym oporem na ciasno to luzujesz 3śruby i wałek ust.też dosłownie tak samo że blokada ma wchodzić jak w masło. I składasz i po robocie. - Miej do dyspozycji lusterko łatwiej jest przy regulacji-bez motania widać wtedy kanał zablokowania -czy wałek w prawo czy w lewo aby blokadę włożyć.

Wałek ssący na -0.5/0.0, a wydechowy na blokady.

Niestety dalej mam problemy przy zimnym starcie...niby łapie od strzała ale pracuje strasznie nierówno przez chwile

Poniżej filmik z rozruchem po całonocnym postoju ( -2st C )

W dalszej części filmu są parametry bezpośrednio po rozruchu...dodam tylko że BIP'y wynoszą ok. -40 , -10 , -40 , -10

Przebieg silnika 146.000

Do tej pory udało mi się zrobić:

- nowy akumulator,

- kąt synchronizacji dobry,

- rozrusznik po regeneracji,

- świece żarowe nie wykazują żadnych błędów

( cyt. post kolegi MUSASHI "silniki 2.0 tdi 16V, ( BLB, BRE, BKD, BRD, ) zarówno z pompowtryskiwaczami jak i common rail - w przypadku tych silników do weryfikacji sprawności układu żarzenia podłączamy VAG-a lub VCDS i sprawdzamy obecność zapisanego kodu usterki dotyczącego świec żarowych. przyczyny problemów są podobne, jednak ze względu na sterowanie świecami przez kontroler eletroniczny impulsami wypełnienia, jest możliwość pełnej diagnostyki przez ECU. O niesprawności powiadomi stosowny błąd zapisany w ECU.)

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Edytowane przez Tombik

Opublikowano

kolego odepnij czujnik temperatury paliwa (g81) i sprawdź jak będzie wówczas odpalał. Ja mam to samo w passacie 2.0TDI i też szukam rozwiązania.

Opublikowano

Wydaje mi się, że to nie czujnik w moim przypadku...przed odpaleniem sprawdzałem temperatury i paliwo miało -0,9 , powietrze 0,0 a ciecz chłodząca -0,9 wiec chyba jest OK...chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Opublikowano

ja też mam dobre wskazania z czujnika a jak go wypnę to auto pali na strzała

Opublikowano

W 10-13s filmu ten motor zapala jakby miał spalanie stukowe,jakby wtrysk grubo lał przy starcie-tak slychać na hifi i słuchawkach... Moim zdaniem trzeba by było podłożyć 2gie sprawne wtryski lub 1. Może nawet 1 lub więcej z 4szt tak kuleje i będzie sprawiał takie problemy.Pdki mogą być sprawne elektronicznie a fizycznie wtrysk może być zmęczony.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

W 10-13s filmu ten motor zapala jakby miał spalanie stukowe,jakby wtrysk grubo lał przy starcie-tak slychać na hifi i słuchawkach... Moim zdaniem trzeba by było podłożyć 2gie sprawne wtryski lub 1. Może nawet 1 lub więcej z 4szt tak kuleje i będzie sprawiał takie problemy.Pdki mogą być sprawne elektronicznie a fizycznie wtrysk może być zmęczony.

a logi gr.013 z rozruchu coś pomogą?

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem- komp może pokazywać ci piz*eczke aniola-zachowane książkowe parametry mieszczące sie w jakims zakresie tolerancji... A fizycznie/mechanicznie 1 lub więcej z 4ech sztuk może lać i jedynym wyjsciem aby przekonać sie czy wina lub nie pdków-to włożenie do testów drugiego 100% sprawnego kompletu.

Wiesz ja mogę tylko tak pieprzyć 3po3... Bo postawienie diagnozy w taki sposób to można sobie wiesz... Ja tak to slysze z filmu w realu może być inaczej. Jedź do aso niech oni diagnoze postawią...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem- komp może pokazywać ci piz*eczke aniola-zachowane książkowe parametry mieszczące sie w jakims zakresie tolerancji... A fizycznie/mechanicznie 1 lub więcej z 4ech sztuk może lać i jedynym wyjsciem aby przekonać sie czy wina lub nie pdków-to włożenie do testów drugiego 100% sprawnego kompletu.

Wiesz ja mogę tylko tak pieprzyć 3po3... Bo postawienie diagnozy w taki sposób to można sobie wiesz... Ja tak to slysze z filmu w realu może być inaczej. Jedź do aso niech oni diagnoze postawią...

ok a co sądzisz o wymianie uszczelnień PD?

w 1,9TDI jest temat z takim samym objawem:

Opublikowano

1.9 to inny motor,inne pd -chwiejące sie i wyrabiające się gniazda.

2.0 i 16v to inny motor i pd które się nie chwieją i trzymają je po 2 śruby...

Ja nie chcę abys przeze mnie kase wydawal bo to już zaczynają się koszta-potem jakąś klontwe na mnie żucisz... Nie wiem stary co ci poradzić 4um to takie wróżenie w d*pie z fusów... Jedź do aso ugadaj cenę diagnozy powiedz co było robione w tym kierunku...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

ok :) to narazie dzięki za pomoc

Jak uda się coś ustalić to odezwe się :)

Opublikowano

Jeszcze kolesia się zapytam ewnt puszczmd mu filmik on od początku 2.0tdi w nich siedzi...

Gadałem z kolesiem i powiedzial - Pokrywa wałków w góre wypiąć wtyczki z pd,miernik w rękę i spr na 4szt pd na pinach na przejście -ohmomież- kabelek na mase i plus do każdego z pinów od pd ma na każdym NIC NIE POKAZAĆ, jesli choć na 1pinie bedą jakieś napięcia tzn że jest cewka uszkodzona.

Edytowane przez SotoM

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gadałem z mechanikiem, który zajmuje się moją A4...

1. Kompresja OK.

2. Świece OK.

3. Według niego silnik pod pokrywą zaworów wygląda b.dobrze.

4. Pompowtryskiwacze miały luz...niedokręcone o ok.90st...że niby "palcami je odkręcił"

5. Uszczelniacze do wymiany

6. Końcówki pompek na 1 i 2 cylindrze są bardzo zanieczyszczone sadzą, natomiast 3 i 4 czyste.

7. Jutro oddaje wszystkie 4 pompki do sprawdzenia.

Co może być powodem zanieczyszczenia pompowtrysków tylko na 1 i 2 cylindrze?

Edytowane przez Tombik

Opublikowano

Miałem to samo u mnie pomogła zmiana mapy

Korekta wtryskowe w mapie i rozrusznika

Opublikowano

Nie dokręcone pd do głowicy silnika...? To już niech tych starych śrub nie wkręca tylko jak technologia vag przykazuje-wymienić śruby. A przy okazji spr.gwinty w glowicy może je wyciągnęło.

Opublikowano

Ok...zwrócę mu na to uwagę...a to ze dwa wtryski są z nagarem na końcówce pompki na 1 i 2 cyl.? 3 i 4 są czyste. Masz jakiś pomysł?

Opublikowano

Na 1i2 zbyt duża ilość paliwa dostarczana do spalania a na 3i4 widocznie byyło dobrze dlatego końcówki czyste

Opublikowano

Test pompek zrobiony i według specjalistów z TurboTec trzeba regenerować

Poniżej zamieszczam wyniki testów... niech ktoś się wypowie, może nie jest tak źle jak oni mówią:
1 pompka
1_zpsg0xlwjcm.png

2 pompka

2_zpsqdxtvlam.png

3 pompka

3_zpsjx4f0lbe.png

4 pompka

4_zpsdtqlnmsy.png

Jak wg Was wyglądają moje wtryski?

Edytowane przez Tombik

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czesc kolego i jak zrobiles juz paleni na zimnym mam taki sam problem jak ty i szukam rozwiazania

Opublikowano

Test pompek zrobiony i według specjalistów z TurboTec trzeba regenerować

Poniżej zamieszczam wyniki testów... niech ktoś się wypowie, może nie jest tak źle jak oni mówią:

1 pompka

1_zpsg0xlwjcm.png

2 pompka

2_zpsqdxtvlam.png

3 pompka

3_zpsjx4f0lbe.png

4 pompka

4_zpsdtqlnmsy.png

Jak wg Was wyglądają moje wtryski?

Daj nowe uszczelniacze na pompki i nowe śruby mocujące (jak gwinty w głowicy są OK) i powinno być dobrze :)

Jak dalej będą zastrzeżenia do pracy motorówki to zawsze zdążysz je oddać do regeneracji :decayed: