Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż modułu DRL w światłach drogowych Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do przekaznika sterowanego masą podłącz może kabel od plusa po stacyjce. W sd2 to chyba pomarańczowy kolor

Opublikowano

Koledzy jaki moduł polecacie do B6? Zastanawiałem sie nad tym od dłuższego czasu tylko szukam porady, ktory jest bezobslugowy? moduł światel mam z literka C a włącznik świateł z literka B(wymieniłem włącznik i jest podpięty jak w modzie z warsztatu)

Opublikowano
  • Autor
Jak podpinam przekaźnik pod włacznik DRL żeby było 1=on, 0=off to on podaje wtedy masę, czy plus? Bo w instrukcji SD2 jest napisane, żeby bezwzględnie najpierw podłączyć przewód masowy i go nie odłączać jeżeli plus jest podłączony (tak też uwaliłem swój moduł :facepalm:)

Puść przez przekaznik plus:wink:

Masz opis podpiecia w watku

---------- Post dopisany at 15:16 ---------- Poprzedni post napisany at 15:12 ----------

Mass w pierwszym wątku:wink:

i będzie git masę bedziesz miał cały czas podpieta a na plusie bedzie wyłączenie:wink:

Opublikowano

Znaczy ja mam 5 przewodów tylko, masa, plus po stacyjce, sygnał ze świateł i 2 do długich.

---------- Post dopisany at 22:30 ---------- Poprzedni post napisany at 16:43 ----------

Karwa koleś sprzedał mi inny przekaźnik, podłączyłem tak jak na rysunku i przepalił ścieżki we włączniku od DRL :facepalm:

Już to naprawiłem, ale nie wiem jak podłączyć przekaźnik.

Taki mam przekaźnik 4314385600_1354700505.jpg

edit: a zresztą, zamówiłem już to Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

ZEMIS ja mam modul od nich:

Lepard | Automotive Solutions | Lepard

dodatkowo okazalo sie ze dziala bez przkaznika i wlacznik drl dziala prawidlowo

Opublikowano

Witam. ;D

Nabyłem moduł DRL + CLH. DRL podpięte, działa ale teraz pytanie skąd wziąć sygnał na CLH. Wyczytałem, że z kierunkowskazów, no ale będą działały kiedy włączone zostaną awaryjne na odpalonym silniku. No takie coś raczej mnie nie satysfakcjonuje. Przeczytałem pół tego tematu a odpowiedzi nie znalazłem. Mógłby ktoś doradzić, GDZIE wpiąć te kabelki ?

Opublikowano

Jeśli pisze że masz wziąć z kierunkowskazów, to tak zrób.

Układ pewnie ma zabezpieczenie , że moduł nie działa gdy stacyjka jest załączona. Po to powinien być podpięty kabelek +12v po stacyjce...

Opublikowano
  • Autor

Z kierunkami nie jest idealnie:facepalm:

na odpalonym silniku clh sie nie włączy, na zgzszonym niestety startuje

ale :audi: ponoć się nie psują i awaryjne nie są potrzebne:decayed:

---------- Post dopisany at 14:45 ---------- Poprzedni post napisany at 14:36 ----------

Przez przekaznik puszczasz tylko plus do modułu

2.plus,5.masa z włącnika drl 4.plus zasilający modul,1.podpinasz do modulu

Znaczy ja mam 5 przewodów tylko, masa, plus po stacyjce, sygnał ze świateł i 2 do długich.

---------- Post dopisany at 22:30 ---------- Poprzedni post napisany at 16:43 ----------

Karwa koleś sprzedał mi inny przekaźnik, podłączyłem tak jak na rysunku i przepalił ścieżki we włączniku od DRL :facepalm:

Już to naprawiłem, ale nie wiem jak podłączyć przekaźnik.

Taki mam przekaźnik http://obrazki.elektroda.pl/4314385600_1354700505.jpg

edit: a zresztą, zamówiłem już to Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

Jak skoro DRL podaje masę na pin 3, a ty piszesz że pin 4?

Próbowałem to podłączyć ale za tępy jestem, nie wiem, które piny w przekaźniku.

Opublikowano
  • Autor

Kamil pin trzeci w przelaczniku drl to aktywacja:wink:

a post wyżej masz jak podpiąć przekaźnik

---------- Post dopisany at 06:39 ---------- Poprzedni post napisany at 06:30 ----------

Przelacznik drl pin 3 podpinasz z przekaźnikiem pin 5 (masa)

przekaźnik pin 2 to plus po stacyjce

piny 4i1 przez nie puszczasz prad do zasilania modulu

Prosciej nie umie wytłumaczyć, spójrz na pierwszego posta tam masz rzut z gory na przekaźnik:wink:

Opublikowano

A nie lepiej byloby podpiac clh np pod centralny zamek zamiast pod kierunki?

Opublikowano
  • Autor

byłoby :whistling:

mi się na razie nie chcę :facepalm: już prawie dwa lata przepinam:grin:

Opublikowano

Grzegorz a wiesz dokladnid gdzie sie podpiac ktora kosta ktory pin,

Czy trzeba szukac? Chcialbym u siebie to podpiac bo mam fajna opcje w module tzn ze clh jest aktywowane po dwoch sygnalach, i teraz mam lipe po jak podpiete pod kierunki i jak zamykam auto jest ok gorzej z otwieraniem bo kierunki mrugaja dwa razy i clh zapala sie za kazdym razem:/

Opublikowano
  • Autor

Szczerze nie mam czasu nawet siąść i poszukać:facepalm: bo tylko weekend w domu i trzeba jeszcze czas znaleźć na inne obowiązki:decayed:

Opublikowano
Kamil pin trzeci w przelaczniku drl to aktywacja:wink:

a post wyżej masz jak podpiąć przekaźnik

---------- Post dopisany at 06:39 ---------- Poprzedni post napisany at 06:30 ----------

Przelacznik drl pin 3 podpinasz z przekaźnikiem pin 5 (masa)

przekaźnik pin 2 to plus po stacyjce

piny 4i1 przez nie puszczasz prad do zasilania modulu

Prosciej nie umie wytłumaczyć, spójrz na pierwszego posta tam masz rzut z gory na przekaźnik:wink:

Dalej nie czaje. Podłączyłem tak jak jest napisane w pierwszym poście i wy*bało mi ścieżki we włączniku DRL.

A ten gotowy przekaźnik jak podłączyć?

Opublikowano
Witam. ;D

Nabyłem moduł DRL + CLH. DRL podpięte, działa ale teraz pytanie skąd wziąć sygnał na CLH. Wyczytałem, że z kierunkowskazów, no ale będą działały kiedy włączone zostaną awaryjne na odpalonym silniku. No takie coś raczej mnie nie satysfakcjonuje. Przeczytałem pół tego tematu a odpowiedzi nie znalazłem. Mógłby ktoś doradzić, GDZIE wpiąć te kabelki ?

Danielion ja podpiąłem się pod silownik drzwi, trzeba zdemontować całe boczki i puścić kable do środka, podpinasz się pod kabel szaro-zielony i brązowo-niebieski :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Montaż modułu DRL w światłach drogowych

Moduł nabyłem od użytkownika allegro Informacje o Użytkowniku Be-Smart

36_3.jpg

Do modułu dokupiłem przełącznik i przkaźnik

36_2.jpg3101574682.jpg

Moduł z allegro wpięty jest w MCE w aucie (u mnie wersja HIGH) http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-modul-centralnej-elektryki-wlacznik-swiatel-czujnik-swiatla-clh-138327/

Moduł załącza się sam po odpaleniu auta, ja dołożyłem dodatkowy wyłącznik aby była możliwość całkowicie wyłączyć światła DRL :wink:

Ściągamy osłone pod kierownicą i podpinamy przewody z modułu w następujący sposób;

czerwony-plus wpięty do śruby która jest za pedałami na ścianie grodziowej,plus idzie przez przekażnik żeby dało się włączyć/wyłączyć światłą DRL

niebieski-masa przykręcona na lewym słupku śrubą

20130102_145906.jpg

fioletowy x2-do lamp w MCE gniazdo B

zielony-do MCE gniazdo B lub C (w zależności co chcecie aby wyłączało światła DRL )

Gniazdo B (23-pin)

Pin 16 – Zasilanie prawego światła drogowego [biało/żółty]fioletowy przewód

Pin 18 – Zasilanie lewego światła drogowego [biało/czarny]fioletowy przewód

Pin 22 – Zasilanie prawego światła mijania [żółto/biały] przewód zielony wpinasz w jeden z nich DRL gaśnie przy

Pin 23 – Zasilanie lewego światła mijania [żółto/czarny] przewód zielony włączeniu świateł mijania

lub

Gniazdo C (32-pin)

Pin 3 – Zasilanie lewego światła postojowego (WY) [szaro/czarny]p.zielony wpinasz w jeden z nich

Pin 5 – Zasilanie prawe światła postojowego (WY) [szaro/czerwony] p.zielony drl gaśnie po postoju

Przełącznik DRL jest masą sterowany, jak podepniesz bez przekaźnika to działa na odwrót

0- włączony

1-wyłączony

przekaźnik można zastosować taki MODUŁ AUTOMAT DRL ŚWIATEŁ DZIENNYCH + INSTRUKCJA (3101574682) - motoAllegro

ale jest tańsza opcja ze sklepu elektrycznego przekaźnik JZC-21F 10ADC12V koszt koło 3złzasilanie przełącznika wpiołem w przełącznika świateł

Rozpiska włącznika DLR:

Pin 3 – aktywacja świateł DLR (masa na przekaźnik )

Pin 4 – iluminacja 0/1 (Pin 1-Zasilanie świateł mijania i postojowych po stacyjce [czarny])

Pin 5 – masa włącznika i iluminacji (Pin 10 – Masa przełącznika świateł [brązowy] )

Pin 8 – iluminacja DRL (Pin 17-Zasilanie przełącznika świateł [szaro/niebieski] )

Bezpiecznik który jest zamontowany w module przeniosłem do skrzynki bezpiecznikowej

Schemat :wink:

DSC01996.jpg

Osoby posiadające w aucie ori CLH przy zmianie przełącznika na CLH/DRL dokładają tylko jeden przewód do posiadanej kostki przełącznika w pin3 :wink:

Tak całość na aucie wygląda

36_4.jpgimage.jpg

Efekt końcowy :thumbup1:

Witaj kolego A gdzie podłączyłeś się pod światła długie ja puściłem kable aż do lamp ale chciał bym to podłączyć gdzieś w środku by pajęczynę wywalić z pod maski Jak bys podrzucił w którym miejscu pod kierownicą sie podłączyłeś pod światła długie Będę wdzięczny

Opublikowano
  • Autor

Gniazdo B w MCE

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moduł już na autku :decayed:

Opublikowano

Najgorzej jak ktos w b7 ma clh i reczna regulacje zasiegu swiatel. Wtedy nie ma gdzie zamontowac wylacznika DRL :-/

W b7 mozna zakodowac zeby oryginalnie zapalaly sie swiatla dlugie jak z tym modulem. Szkopul jest taki ze da sie zmniejszyc napiecie tylko do 51%. Jakis czas mialem tak ustawione ale niekiedy mi mrugali i wrocilem do poprzedniego stanu.

Edytowane przez M1etek