Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[all b8] a4 b8 1.8 tfsi, 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem pochwalić się nowym nabytkiem :) Po sprzedaniu BMW E46 330D Touring, które przez 2 lata użytkowania więcej stało w warsztacie niż jeździło, postanowiłem spróbować czegoś z OOOO. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Auto to Audi A4 B8 z 2008 roku, silnik 1.8 TFSI 160km całkowita seria. Mocy troszkę brakuje (chociaż i tak zdziwiony jestem elastycznością silnika w dolnych partiach obrotów), więc możliwe, że jeszcze w tym miesiącu udam się na program do Masters'a.

Audi z polskiego salonu.

Do full opcji bardzo daleko ale ma wszystko to, co mieć powinna czyli:

- kolor LZ5A Deep Sea Blue Pearl

- ksenon z ledami do jazdy dziennej

- jasna skóra

- fotele "sportowe"

- kierownica trójramienna multifunkcyjna

- grzane stołki

- podłokietnik przód i tył

- radio concert (cd/mp3/ssd) z dużym kolorowym wyświetlaczem

- czujnik zmierzchu

- czujnik deszczu

- czujnik parkowania

- system kontroli ciśnienia w oponach

- samościemniające lusterko wsteczne

- elektryczny szyber

- coming/leaving home

- komputer pokładowy z asystentem zmiany biegu

- klima, elektryczne szyby i lusterka

- alu 17"

Na lato przydałoby się założyć 18". Zastanawiam się też nad wywaleniem tych chlapaczy :)

Pozdrawiam

x0et.jpg

lf72nhfwhr98_t.jpg6s72u8inmlpq_t.jpg

Opublikowano

Przybywa etylinowców na forum:thumbup1: Bardzo fajnie wygląda ten środek, tylko te dekory to jesionowym parkietem zalatują:decayed: Szyberdach tez robi robotę. Program na 211KM i będzie to jakoś jechać.:jerk:

Opublikowano

Jasny srodek :thumbup1:

Opublikowano

ładna sztuka :wink:

szyberdach, ładny środek :naughty:

...a chlapaki wywal bo to nie polonez :kox:

Opublikowano

Ładna! Podoba mi sie ten środeczek. :good:

Opublikowano

zapodaj więcej fotek środka, od zawsze mam słabość do jasnych wnętrz

Opublikowano

No prosze witamy w ekskluzywnym gronie posiadaczy benzynowych B8 :oklasky:

Jezeli mam byc szczery to nie mam zielonego pojecia z kad w PL jest taka milosc do dyszla zlwaszcza w tym modelu :rolleyes:

Opublikowano

Jasne wnętrze robi swoje...szkoda ze nie ma MMI... Tak czy siak gratki fury :-)

Opublikowano
  • Autor

Z jednej strony szkoda, z drugiej nie mam parcia na to. Wole wygodny stołek i brak navi niż MMI i naleśnik. Wyposażenie jak najbardziej mi odpowiada... no może lekko brakuje tempomatu na okazjonalny wypad w trasę.

Dyszla wogóle nie brałem pod uwagę. Przy homeoffice robie może 15tyś rocznie, z czego 80% to miasto.

Jak narazie jedyny mankament jaki zaobserwowałem to pierdzi mi któryś głośnik z tyłu przy większym basie. Podejrzewam suba.

Olej sprawdzam co parę dni :) Jak narazie full, ale zrobiłem z 1000km dopiero. Napinacz łańcucha wymieniany był w 2011 podczas akcji serwisowej - taką informację dostałem z ASO R&W.

Spalanie jest ok. Po Warszawie średnio wychodzi 11l, chociaż ostatnio udało mi się zrobić 9.2l :) Na trasie jadac 110-120km/h wyszlo 8.8-9l, za to przy 160-170km/h srednie wychodzi ok 11l. Nie wiem jak innym może palić 7-8 (a nawet niektorzy pisza ze 6l na trasie w co slabo mi sie chce wierzyc). Albo pisza bajki, albo ja mam dziure w baku :)

Mocno zastanawiam się nad wywaleniem chlapaków. Z jednej strony wogóle mi się nie podobają, z drugiej nie bardzo chce już rozczłonkowywać swieżo zakupione auto.

Opublikowano

Dużo ci pali zwlaszcza w trasie mój 2.0 tfsi pali mniej a mam jeszcze dodatkowo quattro

Opublikowano
  • Autor

a co moze byc przyczyną wysokiego spalania? Myslałem, że to normalne. Żony Clio 1.4 16v pali w mieście ~9l, więc nie podejrzewałem, że 1.8t spali mniej.

Opublikowano

mi 2.0 TFSI ostatnio w trasie niecale 6 fakt jechala moja kobitka a wiec ok100km/h chyba ze komp cos klamie :) bo nie chce mi sie Wierzyc w to spalanie

Opublikowano
  • Autor

hmm...jezeli to prawda to musze podjechac na kompa, bo w trasie do 100km/h pokazywalo 7.8 ale to praktycznie muskajac tylko gaz.

Opublikowano

Przy spokojnej trasie do 100 kmh to mi sie nawet 6 z przodu pokazuje.

Opublikowano

... do Krakowa raz dojechałem na 4.8l mam około 100km - ale jechałem wtedy jak "kapelusz" - normalnie około 5.5-6.5 w mieście więcej :wink:

Opublikowano

Ale ty masz TDI

Opublikowano
Dużo ci pali zwlaszcza w trasie mój 2.0 tfsi pali mniej a mam jeszcze dodatkowo quattro

turdzi ale wy tam w tej Norwegii nie możecie przekroczyć 100km/h na autostradzie a poza to chyba 80 bo was zaraz jakiś norek sprzeda na policji :kwasny: więc ekodriving na maksa - nie ma co porównywać - jak mi kiedyś to napisałeś to się też przestraszyłem że tak mało ci pali ale jak zobaczyłem jakie wy tam macie ograniczenia i na dodatek jeszcze to że Norki się kablują nawzajem to zrozumiałem dlaczego

ja do 100km/h to mam nawet 5 z przodu a nawet 4 w zależności od warunków, tylko co to za jazda :wink:

---------- Post dopisany at 13:45 ---------- Poprzedni post napisany at 13:42 ----------

średnio 8,5l 50/50 trasa/miasto i prędkości powyżej 120km/h

Opublikowano

A3 3,2Quattro paliło mi w trasie między 7,2(do 130km/h) a 9,2(szybciej i dynamicznie) w zależności od stylu jazdy. A jak mnie "przewiozła" żona to na 200km trasie wyszło 6,9(nie wspomnę o korku za nami hehe). Jazda w mieście to już inna bajka:facepalm: Średnie mi zazwyczaj wychodziło ok 9 i na baku robiłem 580-630km. Jeżdżąc tylko po mieście robiłem ok 400km na baku a często mniej.

Opublikowano
  • Autor

U mnie wyjazd gdziekolwiek to zazwyczaj odpalenie -> 3-4km jazdy -> gaszenie. Spalanie chwilowe jak jade delikatnie 1.5krpm pokazuje ~6l, natomiast jak juz lekko wcisne to skacze na 15l. Przy pelnym bucie leci na 40l. Trochę mnie zasmuciliście, że u mnie takie duże spalanie. No nic, dziś lub jutro podepnę pod kompa, może coś pokaże.

btw. E46 330d w jeździe miejskiej spalało mi zimą nawet 11.5l.

Opublikowano

Nie łam się , wszystko zależy od warunków i jak ciężka jest stopa - przecież normalnie użytkując w trybie mieszanym miasto/trasa auto które swoje waży i ma mocny benzynowy silnik, spalanie 6 litrów nie jest możliwe

mi 1.9 TDI w b6 średnio palił 6,5-7 w warunkach mieszanych - a pewnie że da radę osiągnąć mniej ale jakbym miał jeździć 90km/h to bym sobie tico kupił i jeszcze tańszym kosztem podróżował