Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie w B5 - prawda czy mit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:grin:

To moje ostatnie audi zmieniam marke uderzam w volvo.

Powodzenia :decayed:

Opublikowano
ja powiem cos od siebie ogolnie to mam juz dosc tego samochodu nie moge ogarnac wlasnie zawieszenia wyprujesz sobie zyly i tak to nic nieda jak Ci juz cos zacznie stukac to koniec kaplica ja wymienilem juz wszystko co sie da i dotego pada maglownica to moje 3 auto tej marki i w kazdym ta sama usterka magiel magiel i jeszcze raz magiel to auto jest niesamowicie drogie w utrzymaniu jesli chodzi o zawias to poprostu walka z wiatrakami fakt nasze drogi sa fatalne ale akurat to rozwiazanie jest kiepskie ten caly wielowachacz. Moge doradzic jeszcze ze jak bedziesz cos wymienial to wymieniaj odrazu wszystko nie baw sie w pol srodki bo bedziesz bezprzerwy rozbieral. To moje ostatnie audi zmieniam marke uderzam w volvo.

znajomy kupił volvo.wczesniej miał wektre i dopiero wtedy dowiedział sie ile kosztuje naprawa auta.:grin:

do kazdego trzeba dokładac.

Opublikowano

mi tez magiel cieknie ale coz taka przypadłosc tych a4 . a co do zawieszenia to nie jest tak zle mam wahacze jeszcze niemieckie i zrobilem na nim tylko 15 tys km (nie wiadomo ile szwab jezdził) a tylko koncowka drazka puka. to nie jest tak zle. a co do volva to miałem v40 i jakos szału nie robiło 3 miechy tylko nim sie woziłem

Opublikowano
  • Autor
ja powiem cos od siebie ogolnie to mam juz dosc tego samochodu nie moge ogarnac wlasnie zawieszenia wyprujesz sobie zyly i tak to nic nieda jak Ci juz cos zacznie stukac to koniec kaplica ja wymienilem juz wszystko co sie da i dotego pada maglownica to moje 3 auto tej marki i w kazdym ta sama usterka magiel magiel i jeszcze raz magiel to auto jest niesamowicie drogie w utrzymaniu jesli chodzi o zawias to poprostu walka z wiatrakami fakt nasze drogi sa fatalne ale akurat to rozwiazanie jest kiepskie ten caly wielowachacz. Moge doradzic jeszcze ze jak bedziesz cos wymienial to wymieniaj odrazu wszystko nie baw sie w pol srodki bo bedziesz bezprzerwy rozbieral. To moje ostatnie audi zmieniam marke uderzam w volvo.

Brzmi groźnie.

Ale myślę że nie jest aż tak źle,w końcu ludzie jeżdżą passatami , a4 i nie narzekają .

ps O tym że maglownica to przypadłość B5 nie słyszałem.

Opublikowano

maglownice czesto siadaja przez to ze sie zatyka zbiorniczek płynu.było cos o tym na forum.

Opublikowano

Umnie wlasnie jest wporzadku nic nie cieknie pojawia sie luz na listwie wyciera sie prowadnica i zaczyna pukac wymienie jeszcze amortyzatory z przodu i jeszcze raz gore jak to nic nie da bede sie zegnal z a4 jesli chodzi o zawieszenie wielowachaczowe jest to zupelnie nie potrzebne a6 c4 znakomicie sobie radzi bez tego rozwiazania i a3 tez mowia ze to dla komfortu ? Ciekawe jakiego jedzie sie jak taczka jesli ktos szuka komfortu to francuza np Citroen C5 to forum a4 i kazdy bedzie bronil ja jestem obiektywny. Ja jestem pedantyczny i musi byc tip top jesli nie przeszkadzaja ci jakies popiskiwania i pojedyncze pukniecia nierownosci przenoszone na kierownice (a zapewniam Cie ze sie pojawia juz po roku na naszych za***istych mlecznych drogach) to bierz to wmiare dobry samochod. Jesli przegram walke sprzedaje i albo Volvo S80 albo Renault Laguna II

Opublikowano

twój wybór.:hi:

Opublikowano

to ze cieknie maglownica to nie wina zatkanego zbiorniczka. niestety maglownice dosc szybko siadaja w a4 niestety:kwasny:. i duzo moich kumpli co maja b5 juz wymieniło te gowno.

Opublikowano
Umnie wlasnie jest wporzadku nic nie cieknie pojawia sie luz na listwie wyciera sie prowadnica i zaczyna pukac wymienie jeszcze amortyzatory z przodu i jeszcze raz gore jak to nic nie da bede sie zegnal z a4 jesli chodzi o zawieszenie wielowachaczowe jest to zupelnie nie potrzebne a6 c4 znakomicie sobie radzi bez tego rozwiazania i a3 tez mowia ze to dla komfortu ? Ciekawe jakiego jedzie sie jak taczka jesli ktos szuka komfortu to francuza np Citroen C5 to forum a4 i kazdy bedzie bronil ja jestem obiektywny. Ja jestem pedantyczny i musi byc tip top jesli nie przeszkadzaja ci jakies popiskiwania i pojedyncze pukniecia nierownosci przenoszone na kierownice (a zapewniam Cie ze sie pojawia juz po roku na naszych za***istych mlecznych drogach) to bierz to wmiare dobry samochod. Jesli przegram walke sprzedaje i albo Volvo S80 albo Renault Laguna II

Uuuuu, dopiero zobaczysz co to znaczą koszty.

Opublikowano

a tak wogole to jest ktos na forum kto przez 2 lata uzytkowania a4 nie wymieniał magla?

Opublikowano

ja juz chłopie jezdze 5 lat moja b5 i nic mi sie nie dzieje z maglownica.

Opublikowano

Ja mam B5 od 2007 roku przebieg chyba coś kolo 270 tys km teraz,jak kupiłem miało ponad 150 tys.km. Z maglem się nic nie działo i nic nie dzieje(olej we wspomaganiu wymieniam co 2 lata), w zawieszeniu wymieniłem przez ten czas całą górę bo trochę zaczęło stukać z jednej strony.Wymieniłem odrazu z dwóch stron górne na LEM-y od tej pory cisza i spokój a było to dobre 50 tys km. temu a dół zawieszenia mam TRW z wybitym logiem audi i data 99 rok a auto jeździ po naszych dziurawych drogach. Więc jak to jest awaryjne zawieszenie to jak nazwać te zawieszenia w innych autach:whistling: Od 2 lat jeźdzę A6 C6 przebieg ponad 200 tys. km i też jeszcze do zawieszenia nie zaglądałem a ostatnio na przeglądzie w ASO sprawdzali wszystko i nic nie wyszło.

Opublikowano

No to mam pecha najwyrazniej 3 audi i w kazdej magiel heh. A omijam kazda dziurke szanuje auto bardziej niz samego siebie i gowno jezdze caly czas napiety jak psi dzyndzel zeby czasem gdzies nie wyrznac jezdze nadrabiajac po 6 kilometrow zeby jechac lepszymi drogami majac teraz ta a4 niecaly rok wpakowalem sie moze w 4 dziury i to wcale nie duze i co zawieszenie jak torba srubek. Dudni cos w prawym kole jakby ktos ziemniaki do skrzyni wsypywal.

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mój problem jest następujący.Mam b5 tdi 90 km, samochód powyżej 130 /140 kilometrów na godzinie myszkuje po drodze tak jakby wiatr go przesuwał. Wydaje mi się, że to się nasila podczas przyspieszania lub puszczenia nogi z gazu.Szczególnie objawia się to na równej autostradzie. Działo to się przy nowych oponach 15, teraz mam nowe 205/50/17 i jest to samo. Zawieszenie z przodu jest lema sztywne, dziś byłem na stacji diagnostycznej i powiedziano mi, że z tyłu ma muszę dokręcić łożyska. Czy to może być przyczyną? Tuleje ok, amortyzatory również. Jeśli ma ktoś z Was jakieś pomysły będę wdzięczny. Dużo jeżdżę z Synkiem, więc chciałbym wyeliminować problem. Jestem pedantem jeśli chodzi o samochody, więc poza tym samochód w jak najlepszym stanie.

Opublikowano
  • Autor

Mam już auto w swoich rękach.

Muszę powiedzieć że prowadzenie mojej A4 to czysta przyjemność.

Audi od pół roku jeździ po naszych drogach i jak na razie wszystko na tip top.

Ale tak jak pisałem wcześniej, auto pomimo sporego przebiegu bardzo zadbane i serwisowane do samego końca .

Myślę że taka walka z wiatrakami jak w przypadku, jest wynikiem mocnego wyeksploatowania samochodu.

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mój problem jest następujący.Mam b5 tdi 90 km, samochód powyżej 130 /140 kilometrów na godzinie myszkuje po drodze tak jakby wiatr go przesuwał. Wydaje mi się, że to się nasila podczas przyspieszania lub puszczenia nogi z gazu.Szczególnie objawia się to na równej autostradzie. Działo to się przy nowych oponach 15, teraz mam nowe 205/50/17 i jest to samo. Zawieszenie z przodu jest lema sztywne, dziś byłem na stacji diagnostycznej i powiedziano mi, że z tyłu ma muszę dokręcić łożyska. Czy to może być przyczyną? Tuleje ok, amortyzatory również. Jeśli ma ktoś z Was jakieś pomysły będę wdzięczny. Dużo jeżdżę z Synkiem, więc chciałbym wyeliminować problem. Jestem pedantem jeśli chodzi o samochody, więc poza tym samochód w jak najlepszym stanie.

Sprawdź tuleje tylnej belki ale pewnie tylne amorki powiedziały good bye :wink:

Opublikowano

Na stacji powiedziano, że amory i tuleje ok, tylko niedokręcone łożyska kół tylnych.Czy to może być przyczyną. Auto ma 250 przebiegu oryginał na pewno. Oprócz tego żadnych problemów, pali nawet na - 30 na dotyk, nie bierze oleju 5w40 amsoil ani grama

Opublikowano

Ja tak mam jak jest slisko auto jedzie gdzie chce ale tez mowili mi ze to wina lezy w tyle amor albo tuleje.

Opublikowano
pali nawet na - 30 na dotyk, nie bierze oleju 5w40 amsoil ani grama
a co to ma wspolnego do myszkowania po drodze :facepalm::grin: .
Opublikowano

Ja w swojej B5 2001 rok dopiero robiłem zawiechę 7 miesiący temu, przy przebiegu 270.000km. Wachacze dałem do regeneracji, kosztowało to 950zł z montażem za przód. Do tego wymieniłem łączniki i tulejki stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych. Zrobiłem na tym ponad 15.000 km i póki co jestem zadowolony nic nie puka a autko prowadzi się rewelacyjnie, mimo dużych kosztów kocham wielowachacz :) Dodam, że autko zrobiło na orginałach 270.000km stare wachacze miały daty produkcji 2001 :)