nicko999 Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Pogubiłem się w jednym niby banalnym znaku: http://i47.tinypic.com/1570xnt.jpg wiadomo zakaz wyprzedzania ale oco kaman: czy jadąc samochodem ciężarowym i widząc ten znak mogę wyprzedzać? w sensie bo dla Ciężarowych też jest dla tego pytam? i ten znak: http://i45.tinypic.com/wjjoxv.jpg czy za tym znakiem wiadomo zakaz wyprzedzania przez Ciężarowe ale czy jadąc osobowym i widząc ten znak moge wyprzedzać osobwym(ciezarowe i osobwe)? takie zagmatwane na odwrót pytania prosze o pomoc
eu4yaon Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 ten pierwszy znak to B25 zakazujący wyprzedzania wszystkim pojazdom silnikowym, wielośladowych natomiast drugi to B26 i zakazuje wyprzedzania tylko pojazdom o masie powyżej 3,5t
Bartoszzz Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 przy pierwszym znaku nie mozesz wyprzedzac zadnym pojazdem silnikowym wielosladowym, czyli osobowka, ciezarowka itd. przy drugi to osobowka mozesz wyprzedzic wszystko, a ciezarowka to oczywiscie nie mozna wyprzedzac.
gurban6 Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Witaj Co do pierwszego to przepis mówi tak:Znak ten zabrania kierującym wyprzedzania wszelkich pojazdów silnikowych wielośladowych. Na odcinku drogi, na którym obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe (np. rowery, wózki ręczne). Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz. Co do drugiego:Zabrania kierującym pojazdami ciężarowymi o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony, wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych. Znak ten nie dotyczy autobusów, chociaż ich masa całkowita przekracza 3,5 tony. Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz. Reasumując.Jako pojazd ciężarowy masz zawsze zakaz i dla pierwszego i dla drugiego znaku.W drugim zakazie to autobusy i pojazdy do 3,5 tony moga wyprzedzać.
nicko999 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Opublikowano 26 Marca 2013 i oto chodziło koledzy.Dzięki wielkie
rafal9119 Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 a ja mam takie pytanie do autora watku jak ty kolego zdałes prawo jazdy????
Ka4mil Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Dobre pytanie... Na szczęście testy na pamięć się skończyły:grin:
Rekomendowane odpowiedzi