Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czy dobrze mierzyłem pobór prądu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź upływność prądu. Weź miernik, wyłącz wszystkie odbiorniki prądu (łącznie z lampkami drzwi), wyjmij kluczyk z auta, odłącz akumulator zdejmując klemę - i jednym kabelkiem miernika dotykasz klemy a drugi przykładasz do - na aku i widzisz jaka jest upływność prądu. Nie może przekraczać 0.05A.

Wyczytałęm to na forum i sprawdzałęm u siebie ale nie wiem czy dobrze ustawiłem miernik bo duża wartość mi sie ukazała fot.poniżej :wallbash:no i po podłaczeniu aku i zamknieciu auta odchodzac usłyszałem jak "zapipał" 3-4 razy czytałem że 4 to rozładowany aku. 20130327161.jpg | audiq123 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl

Opublikowano

Musisz zdjąć klemę i jednocześnie podłaczyć miernik żeby nie przerwać obwodu, czyli nie tak że ściągasz klemę i potem bierzesz miernik w rękę.

Ja w poprzednim aucie robiłem to tak, że brałem dwa kawałki kabla, jeden zakręcałem na aku, drugi na klemie, do końców kabli podłączałem miernik, i dopiero wtedy ściągałem klemę z aku. Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi :)

Opublikowano
Musisz zdjąć klemę i jednocześnie podłaczyć miernik żeby nie przerwać obwodu, czyli nie tak że ściągasz klemę i potem bierzesz miernik w rękę.

Ja w poprzednim aucie robiłem to tak, że brałem dwa kawałki kabla, jeden zakręcałem na aku, drugi na klemie, do końców kabli podłączałem miernik, i dopiero wtedy ściągałem klemę z aku. Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi :)

:eusathink: rozumie:wink:a miernik dobrze ustawiłem tak?

Opublikowano

Na mierniku masz zakres 20m? Jeśli tak, to mierzysz prąd do 20mA, czyli 0,02A. To co Ci wyszło na mierniku, czyli 0,78 to jest 0,78mA = 0,00078A.

Opublikowano
Na mierniku masz zakres 20m? Jeśli tak, to mierzysz prąd do 20mA, czyli 0,02A. To co Ci wyszło na mierniku, czyli 0,78 to jest 0,78mA = 0,00078A.

tak ustawione miałem do 20mA czy to dobrze czy mam ustawic inaczej:eusathink:?

Opublikowano

To zależy jaki prąd chcesz zmierzyć, możesz ustawić na 20m, jak na wyświetlaczu pokaże się "1" to znaczy że wynik jest większy niż 20mA, przestawiasz na 200m, itd. :)

Opublikowano
To zależy jaki prąd chcesz zmierzyć, możesz ustawić na 20m, jak na wyświetlaczu pokaże się "1" to znaczy że wynik jest większy niż 20mA, przestawiasz na 200m, itd. :)

ok a ten mój wynik 0.78 to mieśći się w normie poboru pądu?

Opublikowano

Pierwsza sprawa to, że mierzysz prądy do 20mA a przełożyłeś wtyk do gniazda przeznaczonego na pomiar do 10A. Czytaj co masz napisane na obudowie przy gniazdach. Te 0.78mA to jakiś kosmiczny wynik. Przełóż wtyk z powrotem na środek i dopiero potem czytaj co pokaże miernik. Druga sprawa to, że może Ci wyjść powyżej 20mA więc od razu proponowałbym załączyć zakres 200mA, jeśli i tu wyjdzie poza zakres czyli pokaże 1 to będzie już bardzo duży pobór więc dopiero potem przełożysz wtyk w lewe gniazdo i załączysz zakres 10A.

Opublikowano

No właśnie, mi ten wynik też nie pasował, ale nie zauważyłem że kabel był włożony nie w to gniazdo :kwasny: Dobrze że Sidney czuwa :wink:

Opublikowano
Pierwsza sprawa to, że mierzysz prądy do 20mA a przełożyłeś wtyk do gniazda przeznaczonego na pomiar do 10A. Czytaj co masz napisane na obudowie przy gniazdach. Te 0.78mA to jakiś kosmiczny wynik. Przełóż wtyk z powrotem na środek i dopiero potem czytaj co pokaże miernik. Druga sprawa to, że może Ci wyjść powyżej 20mA więc od razu proponowałbym załączyć zakres 200mA, jeśli i tu wyjdzie poza zakres czyli pokaże 1 to będzie już bardzo duży pobór więc dopiero potem przełożysz wtyk w lewe gniazdo i załączysz zakres 10A.

ok dziekuje kolego:wink:sprawdze dziś wieczorem problem rozwiązany nieszczęsny siłownik od schowka pasażera "zatarł" się + poprzedni właściciel ułomnie próbował to naprawić w wyniku czego blaszki cały czas się stykały i prąd uciekał:naughty: